Мюзикъли

МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ И „СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР“

 

А се случи така, че първата ни среща с Вас беше през декември за Коледните концерти, които станаха Събитието на декември 2020 и спечелиха наградата на предаването „Вечната музика“ по БНТ. Кажете, какво в един спектакъл е важно за Вас?

За мен е важно публиката да хареса не мен, а спектакъла и да си тръгне след него с  удовлетворението, че е преживяла нещо хубаво. Надявам се със "Севилският бръснар" да се получи точно така. Щастлив съм, че макар и 5 години след дебюта ми като диригент, получих покана да дирижирам във Варненската опера.

Вече подкрепих номинацията Ви за Музикант на годината на предаването „Алегро виваче“ по БНР. Желая Ви успешен финал, Маестро!

ДИМИТЪР КОСЕВ получава музикалното си образование в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015), коледния концерт на Софийската филхармония (2018), Коледния концерт на Варненската опера (2020).

Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019). Коледният Концерт 2020 на Варненската опера, под неговото диригентство получава наградата на "Вечната музика", БНТ за Събитие на декиември 2020. Димитър Косев  е номиниран за наградата Музикант на годината на "Алегро виваче", БНР.

 

"СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР"

16 март, 19.00, Основна сцена

Опера от Джоакино Росини

Диригент Димитър Косев.

Режисьор Антонио Петри

Сценограф Грета Подеста

Хореограф Джузепе Парента

Костюмограф Салваторе Руссо.

Солисти:

Пламен Димитров - Фигаро

Мария Павлова - Розина

Хрисимир Дамянов - Граф Алмавива

Гео Чобанов - Дон Базилио

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

TOP