Мюзикъли

„Травиата” на 23 септември 2013

 

На диригентския пулт ще застане младият диригент Светослав Борисов, който от юли т.г. заема длъжността Главен диригент на Държавна опера – Варна, след успешно спечелен конкурс. Той има вече в творческата си биография поредица от симфонични и оперни концерти, опери и оперети, изпълнени на варненска сцена. Настоящият спектакъл на «Травиата» от 23 септември ще бъде негов дебют в тази опера.

Светослав Борисов е роден през 1978 г. в Русе и започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. На 12 години вече учи и тромпет, с който печели множество награди. През 1999 г. заминава да следва в Университета за музика и изобразителни изкуства в Грац.
Паралелно със специалността тромпет при Уве Кьолер, започва и следването си по дирижиране и музикално ръководство при Мартин Зигхард и Йоханес Принц, което завършва с магистратура през 2010 г. От 1997 г. концертира първо в България, а след това и в Австрия като солист и член на различни ансамбли. През 2007 г. основава ансамбъла „ Con fuoco”, чийто художествен ръководител е. От 2009 г. Борисов е диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун, а от 2012 г. е диригент на оркестъра на Варненската опера. Едновременно има турнета като диригент в Европа, а също и в Китай. През годините 2003-2012 Борисов работи също и с оркестър „Бетовен” в Бон, Камерния оркестър на Лозана, Бранденбургските симфоници, оркестъра на Алгарв и др. Дирижирал е концерти в Златната зала на Музикферайн Виена, Щефаниензал и други концертни зали.

От юли 2013 г. Светослав Борисов е Главен диригент на Държавна опера – Варна. От този творчески сезон успоредно ще работи и със Симфоничния оркестър на град Бохум в Северен Рейн Вестфалия, известен с богатия си културен живот.

Ролята на Алфред Жермон ще изпълни младият италианският тенор Флавиано Бианки, който в последните години прави впечатляваща кариера  в Италия с музиката на Верди.

В останалите роли ще видим Ина Петрова (Флора), Благовеста Статева (Анина), Свилен Николов (Жорж Жермон), Борис Луков (Гастон), Гео Чобанов (Барон Дюфол), Борислав Филипов (Маркиз Д`Обини) и др.

 

TOP