Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ДВАМА ДИРИГЕНТИ, ТРИМА ОПЕРНИ ПЕВЦИ, ХУДОЖНИЧКА И ДРАМАТУРГ СТАНАХА ЛАУРЕАТИ НА НАГРАДА „ФЕНИКС“ 2023 НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Закръгляйки 75-годишния си юбилей, Държавна опера Варна, учредена на 6 април 1947 г., раздаде своите награди „Феникс“ на 8 април 2023 г. преди Симфоничния концерт от XXII Великденски музикален фестивал, под палката на Постоянния гост-диригент Павел Балев, със солист Албена Данаилова - концертмайстор на Виенската филхармония. Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Бойка Василева – артистичен директор на Държавна опера Варна връчиха наградите – статуетка „Феникс“ и грамота на 7 творци с ярък принос в равитието и утвърждаването на Държавна опера Варна на българската и международната сцена.


Лора Маринова бе отличена с награда „Феникс“ за високия професионализъм, креативността и безкомпромисната естетика в сценографските и костюмографски проекти за над 70 оперни, оперетни и балетни постановки. За емблематичните визии на „Аида“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и за отдадеността на Варненската опера в продължение на 4 десетилетия.

Елена Пушкова получи награда „Феникс“ за високия професионализъм като диригент на оперния хор в периода 1974-1992 г. За ярките художествени постижения в подготовката на над 50 оперни заглавия, сред които: „Борис Годунов“, „Летящият холандец“, „Макбет“, „Трубадур“, „Аида“, Реквием от Моцарт и др. Елена Пушкова благодари за отличието и прекрасните спомени, които й е дарила Варненската опера.


Лауреати на награда „Феникс“ 2023 станаха и двете дългогодишния солистки на Варненската опера Татяна Николова и Ганка Димова, които радваха публиката със забележителното си вокално и артистично майсторство и с богатия репертоар от централни сопранови роли, сред които: Виолета в "Травиата", Мими в "Бохеми", Микаела в "Кармен", Леонора в "Трубадур", Татяна от “Евгений Онегин” на Чайковски, Албена от „Албена“ на Парашкев Хаджиев и други. Благодаря на съдбата, че ми отреди щастието да бъда оперна певица, сподели Татяна Николова. И тя, и внучката на Ганка Димова, носеща името на баба си, изразиха признателност за оказаното внимание.
Анелия Събева бе удостоена с награда „Феникс“ за високия професионализъм, всеотдайност и вдъхновено творчество като драматург на оперния театър в периода 1980-1995 г. и утвърждаването на оперното изкуство с варненски знак на българската и международната сцена. Дъщерята на Анелия Събева Сирма Панева, която дълго време също беше част от оперния екип, развълнувано благодари за наградата на майка си.


С аплодисменти бе посрещнат маестро Иван Филев, който специално дойде от София, за да вземе своята награда „Феникс“, за финия диригентски усет и ярките творчески постижения като диригент и главен художествен ръководител на Държавна опера Варна в периода 1983-1989 г., както и за заслугите му в издигане на международния престиж на Варненската опера, поканена да открие Оперния театър в Кайро през 1988 г., под неговата диригентска палка.

Призът на Държавна опера Варна отива и при Калуди Калудов, за звездното вокално и артистично присъствие на българската и световната сцена в над 60 централни тенорови партии: Радамес от “Аида”, Манрико от “Трубадур”, Каварадоси от “Тоска”, Калаф от “Турандот” и др., за творческите и човешки пътища, които в блестящата 45-годишна кариера винаги са го връщали в родния град и във Варненската опера, както и по повод неговата 70-годишнина. Калуди Калудов, който за съжаление не можа да присъства на церемонията, изпрати своите поздрави и благодарност за отличието.

TOP