2014 завършва с култовия спектакъл ”Carmen Dance” и Вяра Железова в ролята на Кармен

 

ЗЛАТНА ЛИРА за 30-те възходящи творчески години на Вяра Железова

Вяра Железова - Кармен

С култовата постановка „Carmen Dance” на главния балетмайстор на Държавна опера Варна, з. а. на Русия Сергей Бобров, ще завърши на 22 и 23 декември творческата 2014 г. на Държавна опера Варна. Нещо повече, с последния спектакъл на 23 декември ще отбележим успешната 30-годишна сценична дейност на мецосопраното Вяра Железова. Ще я аплодираме в любимата й роля на Кармен, с която тя е спечелила много приятели на българското оперно изкуство у нас и по света.

В оригиналната опера-балет, освен балетни артисти, под палката на младата диригентка Вилиана Вълчева, участват също оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна, под режисурата на Кузман Попов. В горещия любовен триъгълник, гениално пресъздаден в музиката на Жорж Бизе, на Вяра Железова ще партнират солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев (Дон Хозе), Пламен Димитров (Ескамилио) и Линка Стоянова (Микаела).

Същите главни персонажи ще пресъздадат балетните артисти на Държавна опера Варна Евгения Минкова (Кармен), Павел Кирчев (Дон Хозе), Румен Стефанов (Ескамилио), Илияна Славова (Микаела).

В двете действия на „Carmen Dance” образът на Кармен се развива многопланово, със средствата едновременно на оперното и на балетното изкуство. Оперните солисти се превъплъщават в своите герои на необичайна територия, неочаквано появявайки се ту в една, ту в друга от четирите ложи на партера и първи балкон. В същото време на сцената танцуват балетните артисти и този художествен паралел, подсилен от ефектните костюми, оказва изключително въздействие върху публиката.

Точно както го е предвидил Сергей Бобров: „За да има успех дадена постановка, трябва да се избере най-напред подходящо популярно заглавие, което след това вълнуващо да разкаже своята история със средставата на музиката и танца. „Кармен” от Бизе е точно такава творба с драматични взаимоотношения, които аз съм подплатил с класическа хореография, пречупена през призмата на съвременния поглед.” 

Що се отнася до пеещата Кармен, изглежда невероятно, че Вяра Железова - тази нежна, крехка и красива жена, има вече 30 творчески години за гърба си! Рецептата вероятно се крие в безрезервната й любов към оперното изкуство, всеотдайността и чувството за отговорност към дарбата, която й е отредена.

Завършила Музикалното училище във Варна и НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Елка Киселова, проф. Илка Попова и проф. Павел Герджиков, Вяра Железова участва още като студентка в Учебния оперен театър.

Във втори курс изпълнява Фьокла от „Женитба” на Мусоргски и това е първата й роля. Следват Графинята от "Дъщерята на полка" от Доницети, Розина и Берта от "Севилският бръснар" на Росини и Баба Дуда от операта "Запустялата воденица" на маестро Георги Атанасов. В периода 1984-1986 г. завършва майсторски клас по камерна музика към академията.

Като студентка, в продължение на четири години пее в първото академично трио в България – трио "София", което с репертоар от над 110 песни изпълнява стотици концерти на година в страната, заедно с едни от най-известните артисти и певци от всички жанрове в България, пътува на турнета в Русия, Полша, Унгария, Кипър, Афганистан. От 1984 до 1994 г.

 

Вяра Железова работи като артист-солист в Камерна опера Благоевград. През тези първи години на професионална сцена е изпяла над 15 роли от творби на предкласиката, класиката и романтизма до съвременни български и чужди автори като Глук, Вебер, Росини, Калман, Холминов, Парашкев Хаджиев, Иван Спасов, Любо Денев и др. Със спектакли на Камерната опера е посетила  Македония, Египет, Испания, Гърция.

Вяра Железова - КарменОт 1994 до 2000 г. е артист на свободна практика с множество турнета в Европа и САЩ като солистка на „Teatro Lirico D'Europa” с десетки спектакли и централни партии, сред които Розина, Берта, Кармен, Мерцедес, Сузуки, Мадалена, Фенена, Церлина, Керубино, Дона Елвира, Дорабела, Граф Орлофски и др.

Световната критика не пести похвалните си отзиви за изявите на Вяра Железова. Достатъчен е само един пример. „Teatro Lirico D'Europa” направи прекрасна интерпретация на „Севилският бръснар” от Росини. Блестящо във вокално отношение, затрогващо и в същото време подплатено с очарователен хумор бе изпълнението на Вяра Железова – една невероятна Розина, чийто богато украсени фиоритури взривиха публиката. Тя ни завладя със съчетанието между елегантния си усет към комичното и светлото си колоратурно мецосопрано, напомнящо Чечилия Бартоли.
Вяра Железова би трябвало да е световна звезда”, пише възторжено „Boston Phoenix” в изданието си от 28 януари, 2005 г. 

Многобройни са знаците за признание, които съпътстват творческата кариера на варненската оперна певица. През 2001 г. тя е единствената българка, приета след прослушване за ролята на Розина със състава на  Пловдивска опера под режисурата на известния италиански комик Дарио Фо. Тази постановка е представена в Германия, Холандия и Англия с общо 60 спектакъла.

През 2003 г. в Оперния театър на Казан, столицата на Република Татарстан, в рамките на фестивала „Фьодор Шаляпин”, Вяра Железова е поканена да пресъздаде за пръв път Кармен, която оттук нататък се превръща в нейна любима роля. След първата й успешна Кармен, следва турне с Казанската опера в Швейцария, Холандия и Белгия. Непосредствено след завръщането си в България, Вяра Железова изпълнява Кармен и в Държавна опера Бургас. В Бургаската опера през 2009 г. създава още един запомнящ се образ - на Сузуки в постановката "Мадам Бътерфлай" от Пучини на режисьора Александър Текелиев.

От 2000 г. до днес Вяра Железова е част от екипа на ТМПЦ Варна и продължава да поддържа партиите в репертоара на лиричния мецосопран. Нейната поява като Силва в „Царицата на чардаша”, Керубино в „Сватбата на Фигаро”, Мерцедес в „Кармен”, Розина в „Севилският бръснар”, Изолие в „Граф Ори”, Берси в „Андре Шение”, Лола в „Селска чест” или Церлина в „Дон Жуан” винаги са гаранция за успешен спектакъл. 

Несъмнено такъв ще бъде и ”Carmen Dance” на 23 декември, в който над всички ще доминира своенравната, свободолюбива и огнена Кармен, в изпълнение на Вяра Железова. Точно 30 години след първото й излизане на професионална сцена, екипът на Държавна опера Варна ще отбележи, с респект и обич, възходящия творчески път на своята колежка. Тази вечер тя ще получи още един висок знак на признание. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще удостои Вяра Железова със своето високо отличие ЗЛАТНА ЛИРА.

 Вяра Железова Вяра Железова  

 

 

TOP