Симфоничен концерт с диригент Едит Копли във ФКЦ на 4 юни 2014

 

Симфоничният концерт на 4 юни в зала 1 на ФКЦ е част от международно концертно турне, организирано от престижната импресарска агенция Varna International с президент Калин Чонев, син на Марин Чонев - незабравимия диригент, поставил преди 47 години основите на голямата международна музикална традиция с варненски адрес Майски хоров фестивал.

В концерта ще се изявят Симфоничният оркестър при Държавна опера Варна и хоровете от САЩ “Shrine of the Ages” и “Master Chorale of  Flagstaff”. Под палката на диригентката д-р Едит Копли Копли ще прозвучи „Ein Deutsches Requiem” (Немски реквием) от Йоханес Брамс със солисти Тина Сталард – сопран и Джейкъб Уил – бас.

Международно признатият организатор на концерти Varna International от Колумбия, Южна Каролина стартира концертния си сезон за 2014 г на 6 май, в една от най-престижните зали в света – Musikverein Виена, с изпълнение на Стабат Матер от Антонин Дворжак.

Следват 11 мащабни концерта в 9 града на 5 държави - Австрия, Чехия, България, Турция и Англия. В този сезон Varna International ще представя на своята публика 5 диригенти от САЩ, 5 оркестъра от САЩ, Чехия, България и Англия, 12 хора от САЩ и Европа и 17 солисти от САЩ и Европа.

 

След световната премиера на ”Rose Tear”- най-новата творба на Георги Андреев, по текст на Скот Кеърнс, на 30 май в София, предстоят концерти в Пловдив на 2 юни и във ФКЦ, Варна на 4 юни с „Ein Deutsches Requiem” от Йоханес Брамс. Тези концерти, както и концертът на 7 юни в Истанбул, дирижира д-р Едит Копли. Участват различни оркестри и хорове, включително хоровете от Аризона „ Shrine of the Ages” и „Master Chorale of  Flagstaff”, Българският национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, хор ”Космически гласове” с диригент Ваня Монева, оркестрите на Държавна опера Пловдив и Държавна опера Варна, както и джазов хор „Boğaziçi” от Истанбул. 

Вече 16 години Varna International организира международни, богати в артистично отношение, концертни турнета. Компанията провежда ежегодни музикални и специaлни оперни академии в множество градове в България.

Във всички свои начинания Varna International представя на високо ниво класически музикални произведения, които вдъхновяват и обединяват хора и нации чрез международния език на музиката. Eто какво споделя за своята мисия основателят на компанията Калин Чонев:

„Винаги дълбоко се вълнувам, когато видя мъже и жени от различни националности и култури, обединени от една единствена платформа, с една единствена цел - да честват музиката.

С удоволствие се връщам в родния си град и се радвам, че той кандидатства за културна столица на Европа през 2019 г.  Вярвам, че нашият град ще успее, защото има огромен потенциал като международно признат фестивален град - домакин на първия в света балетен конкурс, на ММФ „Варненско лято” - един от най-старите европейски фестивали, на МТФ „Варненско лято” и на Майския хоров конкурс, с който дълбоко е свързан моят баща.

Щастлив съм, че в моя творчески път имам възможността да продължа неговото голямо дело. Където и да съм в Европа, не пропускам да печеля приятели и участници в Майския хоров конкурс. Вече съм успял да доведа тук няколко хорови ансамбъла, достойно включили се в сериозната международна конкуренция. Хубаво е, че след една година прекъсване, през 2014 г. традицията на това прекрасно събитие, което разнася славата на българската хорова школа, продължава. Хоровото пеене стои в основата на българската музикална традиция и ние никога не бива да забравяме, че съхранявайки българското културно наследство, съхраняваме себе си.” 

„Ein Deutsches Requiem” от Йоханес Брамс е мащабно произведение за оркестър, хор и солисти – сопран и бас. Творбата, композирана е в периода 1865-1868, се състои от седем части. Предполага се, че е вдъхновена от кончината на майката на композитора, както и на неговия приятел, Роберт Шуман. За разлика от традиционната римокатолическа меса Реквием, тази творба е съсредоточена върху живите и следва темата за Господ като извор на утеха. Либретото е на немски език, вместо на традиционния латински.

Д-р Едит Копли

 

Д-р Едит Копли е изтъкнат професор в Университета на Северна Аризона, САЩ .

Тя е член на Академичния съвет и директор на департамент Хорови науки в университета. Дирижира престижния хор „Shrine of the Ages”, преподава дирижиране и в допълнение към това ръководи „Master Chorale of  Flagstaff”.

Д-р Копли е носител на множество отличия и награди, гастролира успешно в Германия, Холандия, Тасмания, Япония, Люксембург, Австралия, Китай и Турция.

През март т.г. дирижира почетния смесен хор на Асоциацията по музика на международните училища и университети в Лондон. 

 

 

 

 

Тина Сталард

 

Тина Сталард - сопран е доцент в Университета на Южна Каролина, където преподава дисциплините приложен вокал и вокална педагогика.

Тя концертира с множество оркестри, включително Камерен оркестър Синсинати, Лексингтън Филхармония, Оркестър Луисвил, Филхармония Южна Каролина, Шанхайски симфоничен оркестър и Оркестъра на Национален балет, Пекин.

Сталард печели наградата на Анмари Гертц на националните финали за артисти на Националната асоциация на преподавателите по пеене, окръжната награда на Националния съвет на Метрополитън опера и други.

 

 

 

 

 

Джейкъб Уил

 

Бас-баритонът Джейкъб Уил от Хартсвил, Южна Каролина, прави своя дебют с Ню Йоркската филхармония като солист в американската премиера на “Messa per Rossini”. Завършва Университета на Южна Каролина и Музикалната консерватория Синсинати.

Уил е солист в концерти със Симфоничния оркестър на Берлинското радио, на Фестивал Кабрило, Международния фестивал „Бах” в Шафхаузен, Швейцария и с Виенския симфоничен оркестър.

Той изпълнява различни роли на сцените на Опера Цюрих, Ню Йоркска опера, Ванкувърска опера, Баварска държавна опера и операта в Сан Франциско.

 

Хор „Shrine of the Ages” (Светиня на вековете), основан през 1933 г., е най-значимият хоров ансамбъл на Университета на Северна Аризона, който се радва на огромна репутация и известност. Хорът редовно участва в регионални и национални срещи на Американската асоциация на хоровите диригенти и Националната конференция на музикалните педагози. „Светиня на вековете” прави турнета както на регионално ниво, така и на международно, включително в Китай, Западна Европа, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. Хорът изнася концерти и в Карнеги Хол в Ню Йорк. Участниците в хор „Shrine of the Ages” са студенти бакалаври и магистри от различни специалности в Университета на Северна Аризона.

“Master Chorale of Flagstaff”, създаден през 1978 г., е общински хор, включващ в състава си певци от всички възрасти и професии от Северна Аризона. Средният брой на членовете му е около 100, които изпълняват значими хорово-оркестрови произведения, постановки от Бродуей, както и  съвременни хорови творби. ”Master Chorale of Flagstaff“ изнася концерти и в чужбина – в Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка, както и в своя окръг в Северна Аризона.    

TOP