Варненската „Кармен” с Иван Момиров, Агунда Кулаева, Диана Тугуй и Пламен Димитров във Варна на 24 и в София на 26 април

XV Великденски музикален фестивал – Варна 2014

Варна – кандидат за културна столица на Европа 2019

В края на XV Великденски музикален фестивал – Варна 2014, с логото на Варна – кандидат за културна столица на Европа 2019, Държавна опера Варна представя във Варна и в София, под палката на своя главен диригент Светослав Борисов, шедьовъра на Жорж Бизе „Кармен” със звезден солистичен състав.

Спектакълът с режисьор Кузман Попов, художник Иван Савов и хореограф Боряна Сечанова ще бъде показан на 24 април във Варна и по покана на ПК „Артишок” в зала 1 на НДК, София на 26 април.

 

Страсти и контрасти в «Кармен»

Жорж Бизе (1838 –1875, един от най-значителните представители на френското оперно творчество от втората половина на ХІХ век, използва за своята творба новелата на Проспер Мериме “Кармен”. Операта “Кармен”, едно от върховите постижения в цялата френска музика, е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм, издържано отначало докрай в народностен дух. Музиката е наситена с живот и кипящи страсти. Написана в духа на испанския музикален фолклор, тя отговаря напълно на сюжета. Но въпреки испанските теми, взети от народнопесенното богатство на тоя народ, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство.

Драматичните стълкновения и конфликти са обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, а музикалните характеристики на героите са едни от най-ярко изразените в цялата оперна литература. Изключителният успех на тази опера се дължи на музикалния език, успяващ да предаде контраста между празничната атмосфера и въздесъщото присъствие на смъртта, както и пресъздаването на испанската обстановка. На ариите във форма на фолклорни танци (болеро, сегидиля, хабанера) и на темата за коридата се противопоставя мотивът на смъртта, основаващ се върху циганската музикална традиция. В „Кармен” Бизе пръв възприема испанизма като вариант на екзотичното.

Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към неговата "Кармен". За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на неустоимата циганка.

Звездните солисти в „Кармен”

Иван Момиров
Иван Момиров, един от плеядата големи български тенори, тръгнал към световните оперни сцени от родния си град Варна, пристига специално от Италия, за да вдъхнови със своя Дон Хозе.

От Москва пристига обичаната от нашата публика солистка на Новая опера и Болшой театър Агунда Кулаева, която ще пресъздаде образа на огнената Кармен.
Солистът на Държавна опера Варна Пламен Димитров ще се превъплъти в Ескамилио, една от коронните роли в неговия репертоар.
В ролята на Микаела ще гастролира румънската оперна звезда Диана Тугуй, която сменя, поради заболяване, Ирина Йордакеску.

Глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци” и „достоен наследник на Корели и Павароти” са само две от многото възторжени определения на световната музикална критика за изкуството на Иван Момиров.

 

 

След като заършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски, едва на 21 години, Иван Момиров дебютира на сцената на „Deutsche Oper” в Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор” от Бородин. След Софийската опера, стремителната му кариера го отвежда на сцените на Римската опера в Италия, „Опера Бастий” в Париж, „Мариински театър” в Санкт Петербург, „Сан Карло” в Лисабон и т.н.

Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Пиер Луиджи Пици и др. Партнирал е на ярките оперни имена на нашето време, сред които Катя Ричарели, Джун Андерсън, Франческа Патане, Франческа Патане, Дарина Такова, Мишел Крайдер, Лео Нучи, Ренато Брузон и др. В репертоара му са включени централните тенорови партии в „Бал с маски”, „Кармен”, „Трубадур”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин” и др.

Иван Момиров е третият български тенор, пял в “Covent Garden” в Лондон. Прочетете повече в неговото интервю за в. „Стандарт”:
http://opera.tmpcvarna.com/index.php/bg/novini/drugite-za-nas/418-gena-kritikuvashe-s-lubov

Независимо, че от години живее в Италия, Иван Момиров не забравя България и при възможност се отзовава на поканите да пее и пред родна публика. Публиката на Опера в Летния театър бе щастлива да види в „Кармен” неговия великолепен Дон Хозе.

Агунда Кулаева
Сега на зимната сцена във Варна и на най-голямата българска сцена в Националния дворец на изкуствата, Иван Момиров ще се срещне с поредната своя Кармен, в изпълнение на Агунда Кулаева от Русия. Любопитен факт от нейната творческа биография е, че след като става лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София (2009), Агунда Кулаева развива възходяща кариера като солистка на Новая опера в Москва.

Тя завършва Държавната консерватория „Сергей Рахманинов” в Ростов на Дон (2005), специализира при прочутата Галина Вишневская, пее на сцената на Болшой театър в операта „Война и мир” под диригентството на Ростропович, канят я и в други оперни театри. Репертоарът й включва мецосопрановите партии в „Кармен”, „Евгений Онегин”, „Риголето”, „Руслан и Людмила”, „Набуко”, „Фауст”, „Семирамида”, „Самсон и Далила”, „Дама Пика”, „Аида” и др. Своите гласови и артистични заложби Агунда Кулаева, освен във варненската Опера в Летния театър, демонстрира и пред столичната публика в края на 2012 г., когато във варненския  спектакъл на „Аида” партнира като Амнерис на другия световноизвестен български тенор Камен Чанев.

Чаровна и темпераментна, като своята героиня, Агунда Кулаева признава: „Много обичам „Кармен”! Това е единственият образ, който ми позволява да полудувам на сцената. Вокално не е трудна партия, затова нищо не сковава актьорската игра! Можеш да импровизираш. Винаги е интересно. Да пея „Кармен” е празник!”, споделя Агунда Кулаева.

Прочетете повече в интервюто на Агунда Кулаева за в. „Труд”
http://opera.tmpcvarna.com/index.php/bg/novini/drugite-za-nas/420-interview-agunda-kulaeva

Диана Тугуй
Известното румънско сопрано Диана Тугуй завършва Музикалното училище „Джордже Енеску” в Букурещ в класа по пеене на проф. Корнелия Сербан (1993-1997) и Музикалния университет „Джордже Енеску” в Букурещ при проф. Сандра Сандру (1997-2002).

Усъвършенства своето вокално и артистично майсторство в майсторски класове на Тереза Берганца, Jaume Aragall, Viorica Cortez, Dalton Baldwin (2007-2011).

В репертоара й присъстват централните сопранови партии в оперите „Вълшебната флейта”, „Отвличане от сарая”, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Бохеми” и „Турандот” от Пучини, „Кармен” от Бизе, „Риголето”, „Травиата”, „Фалстаф”, „Бал с маски” от Верди, „Дон Паскуале”, „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур” от Доницети, „Севилският бръснар” от Росини, също в оперетите „Веселата вдовица” от Лехар, „Прилепът” от Йохан Щраус, „Графиня Марица” от Калман и др.

Певицата изпълнява и много произведения от кантатно-ораториалния жанр. От 2003 г. Диана Тугуй е солистка на театър „Елена Теодорини” в Крайова, Румъния, от 2002 г. има редовно концерти и рецитали в Германия, Франция, Испания, Швеция, Италия и др.

Работи с известни диригенти и режисьори, притежава награди от редица международни конкурси, сред които „Елена Теодорини”, „Vox Artis”, „Рената Тебалди”, „Джордже Енеску” и др.

Пламен Димитров - Кармен
Баритонът Пламен Димитров е варненец, завършва Музикалното училище „Добри Христов” (1996) и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София
със специалност оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева (2002). За усъвършенстване на вокалното си майсторство, артистичното си присъствие на сцената и изработването на свой стил, Пламен Димитров е задължен и на варненския баритон Георги Койчев, на който е ученик от 1999 г. Заедно с него младият певец изгражда десетки главни баритонови роли, които му донасят признание на много оперни сцени в Италия, Франция, Германия, Испания, Дания, САЩ и др.           

                      
В периода 1999-2001 г. участва в спектаклите „Лелята на Чарли” и „Веселата вдовица” на ДМТ „Стефан Македонски” в София, а oт 2010 г. е част от водещите солисти на ТМПЦ – Държавна опера Варна.
Пламен Димитров е желан гост както на сцената на Софийска опера и балет, така и на редица престижни оперни сцени в цял свят. В богатия си репертоар певецът пресъздава образите на Ескамилио в „Кармен” от Жорж Бизе, Шонар в „Бохеми” от Пучини, всички баритонови сола в „Кармина Бурана” от Карл Орф, Скарпия в „Тоска” от Пучини, Рембо в „Граф Ори” от Росини, Марсел в „Бохеми” от Пучини, Родриго в „Дон Карлос” от Верди, Амонастро в „Аида” от Верди, Папагено във „Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт, Граф ди Луна в „Трубадур” от, Жорж Жермон в „Травиата” от Верди, Ренато в „Бал с маски” от Верди, Мазето в „Дон Жуан” от В. А. Моцарт, Риголето в „Риголето” от Верди, Шарплес в „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Енрико в „Лучия ди Ламермур” от Доницети, Алфио в „Селска чест” от Маскани, Тонио и Силвио в „Палячи” от Леонкавало и др.

Светослав Борисов - Диригент на Държавна опера - Варна
На диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов
.
Завършил НУИ „Добри Христов” с тромпет и Университета за музика и театрално изкуство в Грац – Австрия с магистърски степени по оркестрово и хорово дирижиране, той работи с различни оркестри и дирижира концерти в Златната зала на Музикферайн - Виена, Щефаниензал - Грац, Бетовен Хале - Бон, Концертхаус – Дортмунд и други, турнета в Австрия, Дания, Германия, Литва, Румъния, Гърция, Люксембург, Китай, Белгия допълват международните му творчески изяви.

В творческата му кариера особено място заема основаният от него камерен оркестър „Con fuoco” в Грац, както и работата му в Държавна опера Варна от 2012 г., на която става главен диригент след спечелен конкурс през 2013 г. През същата година Светослав Борисов спечелва и конкурса за диригент на симфоничния оркестър в германския град Бохум “Bochumer Symphoniker”.

По повод гастрола на Варненския оперен театър на сцената на Софийска опера и балет с операта "Ернани" (2012), проф. Боянка Арбнаудова пише във в. "Култура":

"Откритието на вечерта беше диригентът Светослав Борисов - млад, динамичен, с красив жест, знаещ какво иска от оркестъра и как да го поиска. Веднага си пролича немският маниер - в точност, елегантност, в поддържане на нерва на спектакъла, в музикантското отношение, с което свързва сцена и оркестър".

 

Виолета Тончева

 

Билети

Билети за Варна по 6, 10, 15, 20, 30 лв;
ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите с места по избор; ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 66 96 52 и E-mail tickets@operavarna.bg, www.opera.tmpcvarna.com

Работно време на касата на Държавна опера – Варна:

10:00 – 13:00 и от 14:00 до 19:00 часа (понеделник – събота)
Неделя 10:00 – 16:00    

Билети за София на цени от 15 до 50 лв. в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център в НДК, магазините на Office1Superstore, Booktrading, книжен център Гринуич, Art Point /в МОЛ на бул.Стамболийски/.

TOP