Очаквайте премиерата на "ДОН ЖУАН" от Моцарт на 24 февруари

 

24 ФЕВРУАРИ, 18.00 ЧАСА

ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ЗА 2014

На 24 февруари от 18 часа Държавна опера Варна кани оперните меломани на премиерата на „Дон Жуан” от В. А. Моцарт.

Само дни след Деня на влюбените на сцената ще оживее вълнуващият сюжет за покорителя на женските сърца Дон Жуан, пресъздаден от либретиста Лоренцо да Понте и музиката на гениалния Моцарт.

Главния художествен ръководител на оперния театър Борислав Иванов е диригент-постановчик, диригент е младата варненка Вилиана Вълчева, която живее в Швейцария и за пръв път ще се представи в родния си град.

Режисьор-постановчик е Александър Текелиев, който освен режисьор, е и директор на Държавна опера Бургас.
Сценограф Иван Попов, хореограф Желка Табакова, диригент на хора е Стефан Бояджиев. За централната роля на Дон Жуан се готвят баритонът Венцеслав Анастасов и басът Деян Вачков.

 

Преди 9 години Венцеслав Анастасов дебютира с голям успех в тази роля именно във Варна.

За младия Деян Вачков, когото определят като Новия Борис Христов, образът на Дон Жуан е поредното творческо предизвикателство. Нека да припомним, че един друг голям български бас Николай Гяуров остава в оперната история като един от най-добрите интерпретатори на Моцартовия Дон Жуан. Имайки предвид различния натюрел на Венцеслав Анастасов и Деян Вачков, със сигурност ще аплодираме двама много интересни и различни образи на неустоимия прелъстител.

Солистките на Държавна опера Варна Линка Стоянова и Димитринка Райчева репетират ролята на Дона Анна. И двете са с доказани певчески и артистични качества, имат своите високи постижения в знакови сопранови роли, така че очакваме с интерес поредните им превъплъщения.

Една от най-трудните роли в „Дон Жуан”, тази на слугата Лепорело, е изключително виртуозна в музикално отношение и изисква голям артистичен талант.
За Евгений Станимиров, единия от изпълнителите, това ще бъде втората премиера на „Дон Жуан” във Варна.
През 2005 г. той изпя Лепорело, като съвсем млад солист на Варненската опера, а сега - девет години по-късно, ще го видим като един по-овладян и зрял Лепорело във всяко едно отношение.

Любопитна подробност е, че Деян Вачков пожела успоредно да изгради образите на Дон Жуан и Лепорело, така че в бъдеще той ще се редува с другите изпълнители на двамата герои.

За ролята на Дона Елвира се подготвят Даниела Димова и Ина Петрова.
За Даниела Димова това е втора премиера на „Дон Жуан” в творческата й кариера. Тя, също като Евгений Станимиров, бе една от солистките в премиерата през 2005 г. Ина Петрова, след изявите си като Зорница („Луд гидия”), Флора („Травиата”), Анна („Набуко”), Мими („Бохеми”) и други, сега усвоява противоречивата и драматична роля на Донна Елвира. Тя е измамена от Дон Жуан и открито го разобличава, а в същото време сърцето й му принадлежи и се поддава лесно на очарованието му.

В Церлина ще се преобразят знаковите солистки на Държавна опера Варна Ирина Жекова и Илина Михайлова. И двете имат вече своите успешни дебюти като Розина, Адина, Виолета, Алиса, Нанета, Джилда, Оскар и т.н. Различни като темперамент и стил, те притежават забележителни достойнства и общото, което ги сближава в образа на Церлина, е способността им умело да се превъплъщават както в драматични, така и в комични персонажи.

Дон Отавио е не по-малко интересен за тенорите. Впрочем, за кой ли глас Моцарт не е предизвикателство!
За ролята на Дон Отавио се подготвят утвърденият Арсений Арсов и младият, също роден във Варна, Хрисимир Дамянов. Двамата ни прекрасни баритони Пламен Димитров и Свилен Николов ще се представят последователно в ролята на селското момче Мазето – наивно и добро до глупост, поддаващ се лесно на манипулации, особено, когато са от скъпата му Церлина.

В ролята на Командора ще се превъплъти басът Гео Чобанов.

В края на операта всички запяват: Такъв е краят на човека,
който причинява зло...

Наричат “Don Giovanni” “велика опера”, защото геният на Моцарт съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, която довежда Дон Жуан до трагичен край. Финалът е замислен като поука за всеки, който причинява другиму мъка и страдание. „Дон Жуан”, наречен от самия Моцарт “драма джокоза” (весела драма), безспорно е един от върховете в творчеството на композитора, съчетал ярко особеностите на драматичната и комичната опера.

Драматургичното изграждане на творбата показва неповторимия усет на Моцарт към сценичното действие.
В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи, изваяни с неповторимо майсторство. Увертюрата на „Дон Жуан” е една от най-значимите Моцартови увертюри, а също така и едно от най-често изпълняваните негови оркестрови произведения.

 

TOP