Валентина Корчакова и Александър Мутафчийски в „Царицата на чардаша” на 3 февруари

 

Под вещата диригентска палка на Маестро Юли Дамянов февруари ще поведе неподвластната на времето оперета от Имре Калман „Царицата на чардаша”.

В книгата си “Звездни мигове на оперетата”, изд. „Музика”, 1975 г., Алла Владимирска се връща към премиерата на творбата, състояла се на 17 ноември 1915 г. във виенския “Йохан Щраус-театър”: „Успехът е триумфален!

Днес е трудно да си представим впечатлението на зрителите от премиерата, когато този единствен по рода си водопад от шлагери се изсипва върху тях за пръв път и изведнъж. В следващите 2 години всяка вечер виенчани щурмуват касата на театъра и сякаш пламенните любовни мелодии на Силва и Едвин заглушават топовните гърмежи на Първата световна война. Такава е силата на “Царицата на чардаша”, която и до ден днешен е посещавана винаги и навсякъде.

 

Не помръкват нейните мелодии, нейните пламенни чувства не повяхват, не стареят героите, а тяхното веселие, приятелство и любов радват и въодушевяват”, обобщава авторката.

Щастлива съдба има първата постановка на “Царицата на чардаша” във Варненската опера от 1957 г. с диригент Емил Главанаков, режисьор Бохос Афеян, художник Мариана Попова. Същото се отнася и за постановката на незабравимия Видин Даскалов, с художник Мария Трендафилова и хореограф Калина Богоева, която се играе вече 18 години.

 

Александър Мутафчийски - Бони-Царицата на чардаша Валентина Корчакова - Царицата на Чардаша
Александър Мутафчийски Валентина Корчакова

 

 

 

На 3 февруари от 18 часа в „Царицата на чардаша” ще посрещнем с аплодисменти звездите на българския оперетен театър - обаятелната Валентина Корчакова (Силва) и неотразимия Александър Мутафчийски (Бони).

На гостите от НМБЦ „Стефан Македонски” ще партнират артистите на Варненската опера Пламен Долапчиев (Едвин), Лиляна Кондова (Щаси), Антоанета Маринова (Цецилия) и др.

В ролята на Мишка яркия си комедиен талант ще покаже актьорът от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев.

TOP