МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА

23 януари, 17.00, Основна сцена

Идеята за среща на велики представители на руската музикална и словесна култура в един бутиков концерт-спектакъл е на солиста на Държавна опера Варна, баритона Иво Йорданов. Негови съмишленици и съавтори в оригиналния проект „Между поезията и музиката“ са актрисата Биляна Стоева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и столичният актьор Калоян Лулчев, който участва успешно в няколко мюзикъла на Държавна опера Варна, както и пианистката Соси Чифчиян. Общото между тези артисти, посветили се на различни жанрове от сценичните изкуства, е пиететът им към големите постижения на руската култура, които са част и от световната духовна съкровищница.

В поетично-музикален порядък четиримата ще търсят пресечните точки между Избрани песни от Сергей Рахманинов и песенния цикъл “Песни и танци на Смъртта” от Модест Мусоргски с поезия и проза от руските класици Пушкин, Чехов, Тютчев, Толстой и др. Ще бъде едно красиво извисяване от ежедневието на делника към духовните стойности, които задават смисъла на живота. Като това стихотворение на Фьодор Тютчев:

 

                 SILENTIUM

Мълчи, таи, укривай ти

и своите чувства, и мечти —

в душевната ти глъбина

те нека пръскат светлина,

като звезди, щом се здрачи:

ти им се радвай — и мълчи!

 

Как своя дух да изразиш?

Как с друг човек да споделиш?

Най-съкровеният копнеж

лъжа е, щом го изречеш.

А в тебе извор чист звучи:

ти пий от него — и мълчи!

 

Сам в себе си живей честит,

цял свят в душата ти е скрит —

един вълшебен, тайнствен сън;

смущава го шумът навън,

гасят го дневните лъчи:

чуй песента му — и мълчи!…

 

 

Silentium (мълчание, лат.), написано от Тютчев през 1830 г., е любимо стихотворение на Лев Толстой, което той често е рецитирал и го е включил в своята антология с най-ярките прозрения на мислители и писатели от цял свят „Круг чтения“ (1908).

 

МОДЕСТ МУСОРГСКИ е гениален руски композитор, най-значимият представител на руската музикална класика. Неговото оригинално, самобитно и с огромна въздействена сила творчество представлява върхово постижение в музикалната култура от втората половина на миналия век. Произведенията на Мусоргски имат не само огромен принос в руското изкуство, но сочат нови пътища в развитието на цялата европейска музика. Той е един от най-големите новатори в музикалното творчество на своето време. Композиторът търси нови форми и изразни средства, за да разкрие героичното руско минало. Музикалният му език е наситен дълбоко с интонациите на народното звуково творчество, а мелодиката, свързана неразривно с руската народна песен, е преосмислена и доближена до интонацията на художествената реч. „Като работех над човешкия говор — пише Мусоргски, — аз се добрах до мелодията, която се създава именно в речта.“

 

Kомпозиторът, пианист и диригент СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ е един от най-великите представители на руската музикална култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. ”Най-руският композитор”, както често го определят, съчетава в творчеството си принципите на Петербургската („Могучая кучка”) и на Московската (П. И. Чайковски) композиторска школа, вплитайки в тях най-добрите традиции на западноевропейската музика. Създател на нов, уникален руски национален стил, Рахманинов оказва решително влияние не само върху руското, но и върху световното музикално творчество през целия ХХ век.

Виолета Тончева

 

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ ВАРНА, Държавна опера,  пл. „Независимост” 1:

Пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30. В дни със спектакли: пон-пет 11:00–13:30 и 14:30 -19:00. Съб-нед 11:00- 16:00. В дни със спектакли съб-нед 14:00-19:00.

Тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден 10:00-21:00, почивка 14:00-14:00 и 16:30-17). Тел. 052 685 214

Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на

EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и

 

ФКЦ: https://fccvarna.bg/

TOP