ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ДВАМА ПРОФЕСОРИ

 

Проф. ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ и проф. ТОДОР ПЕТРОВ за подхода им към интерпретацията на Бетовен

 

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
21 ноември, 19.00, Основна сцена
Диригент Винченцо Мариоци. Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка, Франческо Мариоци - виолончело, Тодор Петров - пиано. Програма: Увертюра оп. 124 „Освещаването на дома“, Концерт за цигулка, виолончело и пиано и Симфония №4 в си бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен

 

 

Проф. ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ - диригент

Винаги се стремя да предам красотата, експресията и смисъла на музиката. Когато работя над дадено произведение, независимо дали като инструменталист или диригент, първо трябва да разбера какво е искал да вложи композиторът, за да мога след това да го интерпретирам и да се опитам да разкрия красотата и смисъла му. Що се отнася до Бетовен, той е изключителна личност, гений, който още тогава мисли глобално и предвижда обединението на Европа. Когато четем писмата, които той си разменя с Гьоте, не можем да не се възхитим на философската дълбочина в хуманистичните му идеи. Той си представя бъдещето на Европа и света като резултат от развитието на духа и културата на отделния човек и на всички народи. Споделям идеите на Бетовен, вярвам в християнските ценности и в красотата на музиката. Достоевски също го е казал: „Красотата ще спаси света“.
Радвам се, че за пръв път ще дирижирам концерт във Варна. Варна е хубав град, който много ми напомня на Пулия в Италия.

 

Проф. ТОДОР ПЕТРОВ - пиано

За да свириш добре един композитор, трябва добре да познаваш неговия свят. Аз свиря от 17-годишен целия Бетовен. Израсъл съм с неговата музика, познавам цялото му творчество. Чел съм 5-те тома, които ни е оставил, не само ноти, но и философски съчинения, много писма. Бетовен е истински ерудит, правил е дори анализи на философските произведения на Плутарх. Уникална личност с огромна култура, той е бил и полиглот. Говорил е, освен родния си език, италиански, френски, английски, дори ирландски и древногръцки. Бетовен е визионер на една обединена и разумна Европа, в която не всички хора са еднакви, но всички имат еднакви права и еднакви възможности да се образоват и да изграждат професионалната си кариера. Неслучайно тъкмо Бетовен е автор на Химна на Европа.
Радвам се, че 3 години след последния ми концерт във Варна, отново ще свиря пред варненска публика. На 21 ноември, с оркестъра на Варненската опера, под диригентската палка на Винченцо Мариоци, заедно с цигуларката Анна Фурнаджиева и виолончелиста Франческо Мариоци, ще бъдем солисти в симфоничен концерт с творби от Бетовен, а предния ден нашето трио ще изнесе концерт с произведения на Хайдн и Менделсон в Градската художествена галерия.

 

 

ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ завършва Консерваторията „Санта Чечилия“ в класа на Фернандо Гамбакурта. През 1967 г. дебютира като първи солов кларинет в оркестъра на „Театро Масимо“ в Палермо. Работи като първи кларинетист на оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“, свири в Световния симфоничен оркестър, прави записи за RAI. Репертоарът на Маестро Мариоци е огромен и обхваща по-голямата част от литературата за неговия инструмент, като сред най-известните му интерпретации са Концертът за кларинет и оркестър К 622 от Моцарт, двете сонати за кларинет и пиано от Брамс и др.
Основател и артистичен директор на Enrico-Simbruino Festival и професор по кларинет в Консерваторията “Санта Чечилия”, преподава, освен в Рим, и в други градове в Италия. Неговите майсторски класове се радват на голяма популярност. По стъпките на баща си върви вилончелистът Франческо Мариоци, извоювал си също име на изтъкнат инструменталист.

 

ТОДОР ПЕТРОВ завършва НМУ в София и Държавната консерватория в класа на проф. Богомил Стършенов. Специализира в Париж и Ница пиано и клавесин. Свири камерна музика, съвместно с големи музиканти от ранга на Игор Ойстрах и Валери Ойстрах, Артуро Бонучи, Павел Берман, Анатоли Кръстев и др. Под диригентството на Нелло Санти, с Камерния оркестър на Сан Карло, изпълнява оригиналните версии на концертите на Шопен.
Солист на оркестъра на Арена ди Верона на Венецианското биенале. Прави първия запис в България на клавесин, а за 250-годишнината от рождението на Моцарт всички девет Моцартови концерти в Италия минават под неговото диригентство. Концертира постоянно в Италия, Франция, Румъния, Тунис, Бахрейн, България, Германия, Русия, участва с успех в многобройни фестивали в България и по света.
От 2007 г. преподава пиано във Висшия музикален институт в град Сус, Тунис. Освен известен изпълнител, диригент и преподавател, той е и доказан изследовател на музикалната история. Възстановява ръкописите на два концерта от Цезар Франк. Записва 2 компактдиска с неизвестни и неизпълнявани произведения от български композитори от първото поколение, като изнася концерти с тази програма у нас и във Франция. Открива неизвестни произведения от Димитър Ненов и изнася концерти с тях в София и Скопие. Изследвайки творчеството на драматурга Добри Войников, открива, че той е бил и композитор, написал 16 пиеси. Издирва и намира в Прага цялото клавирно творчество на българския композитор Васил Божинов, което представя там на световна премиера. В Рим прави световна премиера и запис за „Наксо” на открития от него Концерт за пиано от Саверио Меркаданте с Orchestra simfonica di Roma, под диригентството на Mаестро Франческо ла Векиа.

TOP