И МУЗИКАНТ КЪЩА ХРАНИ

  

Валдхорнистът и инспектор на Оркестъра на Варненската опера Лъчезар Апостолов пред Виолета Тончева за музиката, диригентите, оркестъра и…  готвенето

 

 

Да започнем от твоето участие в изпълнението на една от най-великите симфонии, Симфония №8 на Густав Малер, с която под диригентството на Емил Табаков бе закрито българското европредседателство.

 

Щастлив съм, че получих покана за този уникален концерт. Симфония №8 на Густав Малер е композирана за многобройни състави – оркестър, хор и солисти, и затова се нарича “Симфония на хилядата”. Участваха 100 деца, 150 певци, смесен хор и 8 солисти, над 140 оркестранти, само валдхорните бяхме 9. Репетирахме 8 дни в зала „България“, генералната репетиция беше в НДК, където се състоя и самият концерт. Залата беше пълна, а преживяването невероятно.

В началото на годината Емил Табаков дирижира и във Варна симфоничен концерт, който също се превърна в събитие. Беше впечатляващо как след концерта всички вие, оркестрантитене бързахте да си тръгнете, а търпеливо се подредихте на опашка пред маестрото, за да му благодарите лично.

Да, така беше, за подобно нещо трябва да се благодари, то не се случва всеки ден. Тогава нашият концертмайстор Красимир Щерев бе солист на Концерта за цигулка и оркестър от Бетовен.

 

 

Чувстваш ли се на мястото си в Оркестъра на Варненската опера, на който си и инспектор?

Постъпих в Оркестъра на Варненската опера през 2010 година, но преди  това съм свирил във Варненската филхармония при покойния Иван Маринов. Бях и 5 години в Египет. В началото се профилирах само като симфоничен музикант, но с течение на времето започнах да свиря и в оперни спектакли. Във Варна се запознах с невероятни оперни солисти, като Илина Михайлова, Валерий Георгиев, Пламен Димитров и те ме накараха да заобичам операта. Да, чувствам се на мястото си във Варненската опера.

Какъв характер има Варненският оперен оркестър?

Характерът на оркестъра е сбор от нашите характери - над 80 човека, не само българи.В пъстрия състав влизат музиканти от Русия, Украйна, Испания, Италия и Великобритания. При цигулките имаме две Марини от Русия – Винокурова и Славчева; при виолончелите - две украинки, Олена Мошинска и Юлия Вининченко. Те са омъжени за българи и живеят във Варна.Сега прослушваме един украински тубист, който е женен за българка.

Ролята на любовта при оформянето на един оркестърJ

Определено. Ето още един пример. След като успях да привлека при нас първия тромпетист на Софийската филхармонияФернандо Серано Монтоя от Испания, той доведе тук и своята приятелка от Италия – флейтистката Мартина Лукатели. Кларинетистката Джой Елизабет Бооле от Великобритания ще поднови договора си с нас през есента. Отдавна свири с нас виолистът Андреа Джакомети от Италия. Чуждестранните колеги винаги идват отлично подготвени на репетиция, моите адмирации към тях. Някои от тях са на постоянен, други на граждански договор, но това е съвсем нормално. Музикантите са мобилно съсловие, те изграждат кариерата си, като трупат опит в различни страни и различни оркестри.

 

Какви диригенти предпочита оркестърът на Варненската опера?

Оркестърът винаги добре работи със Светослав Борисов, който доскоро беше наш главен диригент, също с Борислав Иванов. Освен с Емил Табаков, за който вече казах, бихме се радвали да свирим по-често с Григор Паликаров. Мисля, че всеки оркестър харесва диригентите, които респектират със самото си присъствие и с малко думи постигат много. Те са отлично подготвени специалисти, които знаят какво да искат от оркестъра, насочват го веднага към точните места и могат да сглобят цялото само с няколко репетиции. Но има и диригенти, които не биха постигнали същото сдвойно повече репетиции.Много добро впечатление ни направи сръбският диригент Деян Савич, с когото също много лесно се работи.Оркестърът е такова тяло, което реагира много бързо, както при Концерта за Благовещение, когато с Мартин Георгиев направихме за крартко време Чайковски, Трета симфония, която никога досега не бяхме свирили.

 

 

 

Публиката обича да бъде в непосредствена близост до музикантите в Концертите край фонтана, в Театър Римски терми или Опера в Летния театър, но дали това не притеснява вас?

 

О, не, ние сме свикнали с това. И за нас е приятно изживяване да свирим на открито, в различна атмосфера. По-скоро ни притеснява озвучаването, което по принцип е проблем  на откритите сцени и има своите тънкости. За озвучаване на симфоничен концерт и на оперно представление са необходими различен брой микрофони, но това е само едно от изискванията. Разположението на оркестъра на открито също се съобразява с конкретните условия на терена, ето защо в оркестрината на Летния театър духачите са вдясно, а щрайхът е вляво. Това разположение е различно от подреждането в оперната оркестрина, но се е утвърдило в практиката като най-доброто. Бихме се чувствали още по-комфортно, ако настилката на оркестрината бъде изравнена.

 

Имате ли си някакви суеверия или ритуали преди спектакъл?

Преди години оркестърът излизаше на сцената след влизането на публиката.Сега публиката ни намира, вече заели местата си на сцената. Имаме време да се разположим удобно, да прегледаме още веднъж нотите на пулта, да стоплим инструмента, да се адаптираме към атмосферата в залата.

За суеверия незнам нищо. Но си имаме един ритуал. Тъй като за всеки оркестър редът и дисциплината са на първо място, закъснелите за репетиция „глобяваме“ с кутия шоколадови бонбони. Веднъж с това „наказание“ се съобрази дори Маестро Паликаров, който въпреки оправданията си, че счетоводителката го забавила, донесев паузата шоколадови бонбони за целия оркестър.

 

Чувството за хумор поддържа екипния дух. Тук се сещам за обоиста Антоний Гюров, който със своите шаржови скулптури и рисунки създаде една уникална усмихната биография на Варненския оперен оркестър, включително в последната си книга.

 

Да, и аз съм бил обект на неговото вдъхновение. Той наистина умее с малко детайли да предаде характера на човека.

 

Освен музиката, която притежава това свойство да бъде и професия, и хоби, какви други хобита имат музикантите от Оркестъра на Варненската опера? Спомням си, че на един от Баловете на артиста ти спечели „Кулинарна лира“ за вкусния си гювеч, който при това беше достатъчно голям, за да опитат всички от него.

 

Музиката наистина е и хоби за всички нас. Неслучайно много колеги преподават в НУИ „Добри Христов“, други работят допълнително като музиканти, участват в различни музикални проекти.

А аз идвам от кулинарна фамилия, баба ми е готвила за офицерския стол на щаба на флота, брат ми извървя всички стъпки на кулинарната йерархия и сега е на най-високото стъпало. В един период от живота ми при мен се получи като в онази поговорка за музиканта, който къща не храни. Изкарах готварски курсове и известно време съчетавах свиренето във филхармонията с работата на готвач. Всеки ден 4 часа във филхармонията, после 12 часа в ресторанта, докато не ми се наложи да избирам междудвете занимания. Не съжалявам, че избрах музиката, макар че заплащането на другото място е двойно и дори тройно по-високо. Сега с удоволствие готвя за приятели. За рождения си ден през юли събирам у дома 12 приятели, все музиканти, пръснати по света. Привърженик съм на българската кухня, специалитет са ми зелевите сърми с много лук, кълцана кайма, гъби, моркови и традиционните наши подправки.

Но за да се върна на предишната тема, много добре готви и нашата обоистка Надя Гущерова, която освен чудесен музикант, притежава и дарбата на художник. Една вечер ни беше на гости, и докато ние си пиехме ракията, тя омеси много вкусна питка. Вече се занимава и с мед, подари ми първото си бурканче, опаковано в красива хартия с нотички. Много мило. От виолончелистката Ваня Щерева пък научих една великолепна салата с нахут. А виолистката Галя Ледлова събира билки, та покрай нея и аз се запалих на тази тема. Създадохсвой чай с 12 билки, през тази година ще ги направя 13. Разбира се, чета много за билките, преди да ги комбинирам. Предимство е, че живея във Владиславово, където заради добрия климат и чистия въздух растат разнообразни билки.

 

E, едва ли ще пиете чай на рождения ти ден. Честит празник! Желая ти здраве и вдъхновение за музика и кулинария!

 

 

TOP