Мeждународен конкурс за цигулари - Варна 2015

 

На Гала концерт на 7 ноември публиката избира „Най-харизматичен финалист”

На 7 ноември от 19 часа на сцената на Държавна опера Варна публиката ще има привилегията да аплодира излъчените трима лауреати - финалисти и да избере с вот на зрителите „Най-харизматичен цигулар”.

Предстоящият „Международен конкурс за цигулари Варна” е най-новият музикален форум на културната карта на Европа. Амбицирани сме да докажем за пореден път, че България и град като Варна са уникално и неповторимо място за провеждане на международни събития от най-висок ранг. Очакваната класа и значимост на конкурса се предопределят от няколко основни фактора – от състава на журито, от нивото на участниците и не на последно място от наградния фонд.

Журито ще бъде под председателството на проф. д-р Михаел Фришеншлагер - президент на конкурса „Фриц Крайслер“ – Виена, вицепрезидент на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC), президент на Европейската асоциация на преподавателите по струнни инструменти (ESTA) и бивш ректор на Виенския университет по изкуства. В състава си журито включва още: професори от водещите музикални университети в света /Виена, Париж, Токио/, солисти от световната сцена на цигулковото майсторство като обичания от българската публика професор Марио Хосен, както и концертмайстори, президенти и директори на най-големите международни цигулкови конкурси - „Фриц Крайслер“ Виена, „Чайковски“ Москва, „Кралица Елизабет“ Брюксел, „Тибо“ Франция, Монреал, Сеул, Хановер, Китай, Токио.

Участниците в конкурса, които вече са заявили присъствие, са солисти - виртуози от световна величина. Сред конкурентите ще чуем и видим лауреати от цял свят, сред които:
- Паул Кропфич – Австрия, лауреат на конкурсите „Хиндемит”, „Прима ла музика” Виена, концертирал със Софийска филхармония, с концерти във Венеция, Милано, Виена и др.;
- Дайчи Накамура – Япония, лауреат на конкурсите „Арам Хачатурян”, „Нагоя”, „Брамс”;
- Филип Крилов – Русия, лауреат на конкурси в Италия, Русия и Австрия;
- Чанг-Янг – Китай, лауреат на конкурси в Китай, Япония, Америка, Испания.

Сред българските имена на подиума ще очакваме:
- Мартин Зайранов – лауреат на конкурсите "Жинет Невъо" Авиньон, "Млади виртуози” София, "Недялка Симеонова", Токио;
- Александър Зайранов – лауреат на конкурсите "Музикална младеж" в Букурещ, Токио, "Недялка Симеонова", "Андреа Постачини" Фермо, "Млади виртуози" София;
- Зорница Иларионова – лауреат на конкурсите „Панчо Владигеров”, „Васко Абаджиев”, „Канети”, „Хенрих Виенявски” и „Рудолфо Липицер”;
- Кристина Хинова – лауреат на конкурсите „Недялка Симеонова”, „Концертино Прага”, „Млади виртуози”;
- Жаклин Прейс – лауреат на конкурси „Добрин Петков”, „Недялка Симеонова”, "Стефани Хол" Виена.

 

И в трите конкурсни дни от 4 до 6 ноември в Градската художествена галерия, публика от ценители ще има изключителната превилегия да присъства в залата и да аплодира гостуващите млади изпълнители – солисти от големите музикални сцени. Ще имаме възможността да бъдем съпричастни и да наблюдаваме сблъсъка на най-изявените български цигулари със световния елит. Конкурсната програма включва емблематични творби за цигулка от предкласиката до съвременната музика.

За финалната галавечер на 7 ноември неслучайно е избран храмът на музикалното изкуство във Варна - Държавната опера. На фокус ще бъдат качества не само по отношение на техничност, но и на обаяние и сценично поведение, които публиката като един от най-важните фактори в комуникацията с изкуството ще има възможност да оценява и да избира по достойнство. На сцената тримата финалисти, заедно с Варненски камерен оркестър, ще изпълнят концерти на Моцарт. В тази решаваща вечер, освен вотът на престижното жури, определяща роля ще изиграе и гласът на зрителите. Всеки от присъстващите ще даде своето лично мнение, след което ще се излъчи любимец на варненската публика с титлата „Най-харизматичен финалист”. Ще бъдем свидетели на емоционален галафинал на виртуозите. За конкурсните турове е осигурен свободен достъп за зрителите, пожелали да присъстват в Художествената галерия, а за финалният тур на 7 ноември в Държавната опера Варна все още има свободни билети.

Наградният фонд за конкурса е осигурен от Община Варна и Фондация „Америка за България”. Лауреатите ще бъдат включени в програмата на най-значимите музикални фестивали в страната ни, а с подкрепата на „Томастик Инфелд” и Фондация „Фриц Крайслер” финалистите ще бъдат представени и на културната общност във Виена и по света. Ще бъде връчена и стипендия на Международната музикална академия „Орфеус”, Виена.

www.vivc.org

TOP