Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

«Реквием» в памет на диригентката Малина Хубчева на 26 февруари във ФКЦ

 
ЗЛАТНА ЛИРА на СБМТД за Малина Хубчева

На 26 февруари от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, в памет на диригентката Малина Хубчева, ще бъде изпълнен «Реквием» от В. А. Моцарт.

Изключителен професионалист и незаменим приятел, Малина Хубчева работи като диригент на хора на Държавна опера Варна от 1998 г. до внезапната си кончина на 19 февруари 2013 г.

Внушителната творба на Моцарт ще прозвучи под диригентството на Маестро Стефано Сегедони (Италия), с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, хора на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев и Смесен хор «Морски звуци» с диригент Росица Щерева. Солисти ще бъдат Даниела Димова, Бойка Василева, Арсений Арсов, Евгений Станимиров.

По време на спектакъла ще бъде обявено удостояването посмъртно на Малина Хубчева със ЗЛАТНА ЛИРА - почетния знак на Съюза на българските музикални и танцови дейци за цялостен принос към музикалното изкуство.
Предложението за високата награда е направено от СО на СБМТД при ТМПЦ – Държавна опера Варна, с председател Светла Манолова.

 

Малина Хубчева (31.12.1962-19.02.2013) е родена във Варна, завършва Музикалното училище “Добри Христов” в родния си град и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив през 1990 г. През 1998 г. се дипломира и в Държавната музикална академия ”Панчо Владигеров” в София със специалността хорово дирижиране при проф. Крум Максимов. Работи като суфльор в Оперно-филхармонично дружество Варна (1992-1993), звукорежисьор и музикален редактор в радиостанциите “Варна”, “Галатея” и “Атлантик” (1993-1995) и главен специалист “Образование и култура” в Областна администрация – Варна (1995-1998). От 1998 г. до нейната внезапна кончина на 19 февруари 2013 г. работи като диригент на хора и суфльор – най-напред на Оперно-филхармонично дружество Варна, а след това и на Държавна опера Варна, която заедно с ДТ „Стоян Бъчваров” влиза в структурата на Театрално-музикален продуцентски център Варна (2010).

Изключителен музикален професионалист и колега, Малина Хубчева се отнася с огромна отговорност към работата си на хоров диригент през всичките 17 години, които отдава на Варненската опера.
Пословична е прецизността, с която тя детайлно изработва хоровите партии във всички заглавия, поставяни през това време на оперната сцена във Варна. Репертоарът й включва оперни, оперетни, мюзикъли, кантатно-ораториални  творби от италиански, немски, руски, български, френски, американски  композитори.
Сред тях са: „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, Травиата”, „Риголето”, „Бал с маски”, „Дон Карлос”  от Джузепе Верди „Граф Ори”, „Севилският бръснар” от Росини, „Проклятието на Фауст” от Берлиоз, „Тоска”, ” Бохеми”, „Мадам Бътерфлай” от Пучини, ”Селска чест” от Маскани,  „Палячи” от Леонкавало, „Лучия ди Ламермур” от Доницети ,  „Борис Годунов” от Мусоргски,  „Кармен” от Жорж Бизе, „Кармина Бурана” от Карл Орф, Реквимите на Моцарт и Верди и др.

В продължение на 17 години целият репертоар на Варненската опера е и личен репертоар на Малина Хубчева, той е нейната любов и нейното постижение.
И ако хорът на Варненската опера печели аплодисментите на публиката във Варна, в Опера в Летния театър, на сцената на Софийска опера и балет, в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Испания, Франция, Кипър, Белгия, Холандия, то зад тези негови успехи стои именно Малина Хубчева. В рецензията си във в. „Култура”, посветена на турнето на Варненската опера в края на 2012 г. в София, проф. Боянка Арнаудова високо оценява „отличния хор, подготвен от Малина Хубчева, която очевидно работи много сериозно в посока - ансамбъл, звуков баланс, техника, фразировка, щрихи и т.н. Отдавна не бях чувала толкова подготвен и пеещ с настроение и музикалност оперен хор”.

Обичаната от всички нас Малина ни напусна внезапно по време на репетиция в главната репетиционна зала, която от 2.04.2013 г. носи в нейна памет името й.
Оттогава всеки ден и всеки път, когато влизаме в зала „Малина Хубчева”, усещаме духа, усмивката, взискателността на Малина. Така връзката ни с Малина остава във времето и се превръща в послание за непреходни стойности, каквито са приятелството и любовта към оперното изкуство.      

TOP