Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Симфоничен концерт с лауреати на конкурса „Мила Михайлова” на 7 февруари 2014

 

В началото на ноември 2013 г. във Варна се проведе третото издание на Националния конкурс „Мила Михайлова”, посветено на 100-годишнината от рождението на именитата българска пианистка.
Мила Михайлова е първата преподавателка по пиано в новооткритото през 1944 г. Музикално училище във Варна, в чиято памет дъщерята Марина Михайлова-Андреева организира конкурса „Мила Михайлова”. ТМПЦ – Държавна опера Варна присъди специални призове на някои от първенците в конкурса – участие като солисти в концерт със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Концертът на 7 февруари от 19 часа ще бъде под палката на Станислав Ушев – главен диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър Шумен и член на журито на конкурса. Солисти ще бъдат Йоан Балджиев, който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Ференц Лист, Георги Леков, който ще представи Анданте Спианато и Голям брилянтен полонез оп. 22 от Шопен, а Първия концерт за пиано и оркестър на Феликс Менделсон-Бартолди ще прозвучи в изпълнение на Тифани Сидни Димитрова Микова от Пловдив.

 

Йоан Балджиев е роден в Пловдив през 1994 г.
Започва да свири на пиано на три години. През 2013 г. завършва средното си образование в НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив, като едновременно с това завършва и специализация по пиано към НБУ-София при проф. Людмил Ангелов и към АМТИИ – Пловдив при проф. Роксана Богданова. В момента е студент в Музикална академия "Феликс Нововиейски" в Бидгошч, Полша в класа на Катржина Попова-Жидрон. Свирил е като солист с филхармониите на Шумен, Разград и Пловдив. Участвал е в множество майсторски класове в страната и чужбина. Носител е на много награди от конкурси в България, Македония, Сърбия, Румъния, Кипър. Отличен е с награда на СБК за най-добро изпълнение на творба от Панчо Владигеров от Международния конкурс „Юри Буков”, София, 2008.  На XVII Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори”, Добрич, Албена, 2012 спечелва също Първа награда. Първа награда му присъжда и журито на III Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова”, Варна, 2012. Йоан Балджиев има и "Грамота за изключителни постижения и достойно развитие на таланта на българската младеж на международни и национални олимпиади и конкурси в областта на науката и изкуствата",  връчена му от президента на република България през 2006 г.     

                                                
Георги Леков е роден в Монтана през 1995 г. Започва да учи пиано на 4-години. Сега се обучава в Националното музикално училище «Любомир Пипков» - София в класа на клавирния педагог Емилия Кънева.

Георги Леков е спечелил впечатляващ брой награди от национални конкурси и награда от конкурса в Ларнака – Кипър. Участвал е в Майсторските класове на Павлина Доковска, Людмил Ангелов, Милена Моллова, Боян Воденичаров, Александър Райчев -младши, Харолд Осбергер (Австрия), Маrco Tezza (Италия), Елена Ашкенази (Русия), Тамара Подубная (Русия). Георги Леков е свирил с Нов симфоничен оркестър, с Младежката филхармония и с Оркестър Симфониета – Враца. Работил е с диригентите Корнелиус Фловейн (Германия), Деян Павлов и Димитър Панов. През 2011 и 2012 г. участва в Пекинския музикален фестивал и академия и в Международния фестивал на камерната музика " Musica Mundi" в Белгия. И на двете места има уникалния шанс да работи с изтъкнати клавирни педагози за усъвършенстване на своето пианистично майсторство. Георги Леков е носител на Първа награда от третия национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова” - Варна, 2013.

 

Най-малката участничка в този концерт Тифани Сидни Димитрова Микова е родена в Пловдив през 2001 г.
На 3-годишна възраст започва да пее в детска вокална група. От 2006 г. изучава пиано при Люся Арамовна Тенева в читалище "Христо Ботев» в Пазарджик.
На 7 г. прави първия си соло концерт в читалището, а от 2008 г. се явява на множество конкурси в България, на които извоюва първи и специални награди. През 2013 г. е отличена с Първа награда в своята възрастова група на Националния конкурс за пианисти "Мила Михайлова" и със Специалната награда на ТМПЦ – Държавна опера Варна.

През 2013 г. участва в Майсторския клас по пиано на акад. Атанас Куртев в Пловдив. През 2013 г. печели Втора награда на Международния конкурс «Александър Скрябин» - Париж и Първа награда на IV Международен конкурс LA FLAME – Париж.

Свири Концерт за пиано и оркестър №1 сол минор І част от Менделсон със Симфоничния оркестър на НУМТИ  «Добрин Петков», солира и на концерт в Културния център "Минко Балкански» в Нова Загора. Има 2 записа за Златния фонд на БНР, 3 записа за БНТ и 2 записа за БНТ 2-Пловдив. телевизия.

TOP