Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +
 • „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла...
  Read More +
 • МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  11 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и...
  Read More +

КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ

AННА ФУРНАДЖИЕВА И НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ - СОЛИСТИ НА

СИМФОНИЧНИЯ КОНЦЕРТ С МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ 

22 октомври 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент Димитър Косев. Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка и Николай Желязков – пиано. В програмата: П. Владигеров - Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично"; С. Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър №2; С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

АННА ФУРНАДЖИЕВА

През тази година се навършват 130 години от рождението на Сергей Прокофиев и аз съм щастлива, че по този повод мога да представя неговия Концерт за цигулка и оркестър №2. За мен е отдавнашна мечта да изпълня този концерт, който съм свирила като студентка, но само с пиано, а сега използвах паузите покрай Covid, за да си го възстановя и да му придам нов облик.

 

След толкова години човек се променя, променят се и възприятията му. Тази версия на концерта, който сега свиря, е в 3 части, по-късна и по-дълга от първата версия. Концертът е много философски и труден за изпълнение, поради което и не се свири често. Харесвам Прокофиев, той е един от класиците на XX век, а музиката му е гениална. Прокофиев е огромно предизвикателство за всеки цигулар.

 

Благодарна съм на ръководството на нашата опера, че ми предостави възможността да поднеса моята интерпретация на тази негова творба в концерт, под палката на талантливия маестро Димитър Косев. Радвам се, че другият солист в симфоничния концерт е великолепният млад пианист Николай Желязков, който е роднина на моя съпруг Димитър Фурнаджиев, така че се получава нещо като семеен концерт.

 

 

Родена в Бургас, АННА ФУРНАДЖИЕВА започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст в класа на Лазар Гавалюгов. Още на 10 години става лауреат на Националния конкурс "Светослав Обретенов". На 18 години вече е солист на Бургаската филхармония с Концерта за цигулка и оркестър на Камий Сен-Санс N 3. Завършва с отличие СМУ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас и също с отличие защитава магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (1991) в класовете по цигулка на проф. Стойка Миланова и проф. Ели Казакова и камерна музика при проф. Димо Димов и проф. Жени Захариева. Работи като оркестрант в оркестър "Симфониета" на БНР. От есента на 1993 г. е в оркестъра на Държавна опера Варна, а от 1994 г. е помощник-концертмайстор. От 1997 г., след спечелен конкурс, свири в оркестъра на "L'avant scene opera" в Швейцария. В края на 2002 г. печели конкурса за концертмайстор на Държавна опера Варна. Междувременно е концертмайстор на оркестър "Симфониета" – Варна, камерен оркестър "Проект музика", оркестъра на летния фестивал "Опероса" и др. Свирила е под ръководството на световноизвестни диригенти като Джанлуиджи Джелмети, Милен Начев, Росен Миланов, Камен Големинов, Иван Маринов, Георги Димитров, Аркадий Лейтуш, Ералдо Салмиери и др. През 2009 г. Анна Фурнаджиева, заедно с едни от най-добрите музиканти на Държавна опера Варна, основава струнен квартет "Арте", който изнася над 40 концерта. Резултат от дългогодишното творческо сътрудничество с пианиста Тодор Петров са многобройните съвместни концерти, сред които Сонатен концерт, посветен на творчеството на Брамс и Моцарт, Шедьоври на класическата музика с премиерни за България и Варна изпълнения на творби от Хумел и Бизе и др. От 2015 г., когато Анна Фурнаджиева успешно се представя като солист на Варненските симфоници, под диригенството на Маестро Стефано Сегедони (Италия) в Концерт за цигулка и оркестър оп. 77 от Йоханес Брамс, тя редовно се изявява като солист в симфонични концерти на сцената на Варненската опера.

 

НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ 

 

Радвам се, че ще свиря за пръв път във Варна, при това под диригентската палка на Димитър Косев, с когото сме израсли заедно в Русе. Развитието си като музикант дължа най-вече на моя баща Евгени Желязков, моя пръв педагог и на проф. Борислава Танева от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, при която се обучавам вече шеста година. Току-що завърших магистратура и в момента специализирам при проф. Танева.

 

Опитвам се от всичко хубаво, което получавам от тях двамата и от всички други големи пианисти, чиито майсторски класове завърших, да направя нещо мое. Винаги съм обичал музиката на Рахманинов, чувствам я много близка, защото носи славянска душевност. Концертът му за пиано и оркестър №2 ми е любим от детска възраст и сега сбъдвам детската си мечта да го свиря на сцена. От четирите концерта и вариациите за пиано по Паганини, които е композирал той, за мен вторият му концерт носи най-силна емоция. Разбира се, че е предизвикателство да свириш Рахманинов, той е сложен и многопластов, също и лиричен. Самият той е бил изключителен пианист, затова и творбите му не са лесни за изпълнение. Всички негови произведения съдържат различна трудност, но са толкова прекрасни, че е удоволствие да ги интерпретираш. Концертът във Варна е специален за мен и още по една причина - семейни приятели сме с Анна и Митко Фурнаджиеви, баща ми е учил с тях и аз много се радвам, че сега с Анна ще бъдем солисти в един и същ концерт.

 

Роден през 1997 г. в Русе, НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ свири на пиано от 5-годишна възраст. Завършва НУИ „Проф. В. Стоянов” в Русе, в класа по пиано на своя баща Евгени Желязков и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Борислава Танева. Усъвършенства се в майсторските класове на Тамара Падубная, Атанас Куртев, Паул-Бадура Шкода, Татяна Левитина, Божидар Ноев, Боян Воденичаров, Жан-Бернар Помие, Людмил Ангелов, Михаил Петухов и Евгени Божанов. Има много награди от клавирни конкурси, сред които: „Евангелия Джари“ – Кипър; „Фр. Шуберт“ – Русе; „Крайова-пиано” – Румъния; „Карл Филч“ – Румъния; „Шуман-Брамс“ – Пловдив; „Немска и австрийска музика“; Академичен конкурс за камерна музика към НМА "Проф. Панчо Владигеров"; Aкадемичен клавирен конкурс и др.

 

Солист на оркестрите „Симфониета“ София и на Академичния симфоничен оркестър към НМА "Проф. Панчо Владигеров", също на Симфоничния оркестър в Пазаджик, Концертния симфоничен оркестър към МСГСУ в Истанбул и др. Изключително успешни са концертите му в четири града на Япония през 2019 г. Във Варна гостува за пръв път през 2021 г. като солист на Симфоничен концерт с диригент Димитър Косев.

 

Интервюта Виолета Тончева

 

TOP