Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  21 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  Уважаеми съграждани, В изпълнение на Заповед X РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерството на...
  Read More +
 • ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ПОДНЕСЕШ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ КОНЦЕРТА
  19 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ПОДНЕСЕШ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ КОНЦЕРТА
  МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за най-голямата си награда в живота; за уникалния...
  Read More +
 • КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
  19 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
  AННА ФУРНАДЖИЕВА И НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ - СОЛИСТИ НА СИМФОНИЧНИЯ КОНЦЕРТ С МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ 22...
  Read More +

Операта е моята страст

Интервю на Вилиана Семерджиева с диригентката Вилиана Вълчева

Интервю на Вилиана Семерджиева с диригентката Вилиана Вълчева

В. „Дума”, 3 септември 2014, Снимки Росен Донев

 

Дисциплина, концентрация, подкрепа от концертмайстора и положителна енергия са най-важни при работата ми с оркестъра, казва младата диригентка, която от 15 години живее и работи в Берн.

Вилиана Вълчева - диригент

ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА е родена през 1980 г. във Варна. Завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано (1999), след което продължава висшето си образование в Швейцария. Завършва Музикалното висше училище в Берн - клавирна катедра (2001), Музикалната консерватория в Нюшател със специалности клавирен съпровод и акомпанимент (2004), Музикалното висше училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот при проф. Тюринг Брем, проф. Ахим Фидлер, проф. Беат Блетлер (2008). Защитава магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране при проф. Ралф Вайкерт в Музикалното висше училище в Люцерн (2010), дипломира се и като музиколог в Университет Берн (2011).

В периода 2004-2014 г. има ангажименти като диригент на Люцернския симфоничен оркестър, корепетитор и асистент на Вагнеровия фестивал във Велс, Австрия, диригент на Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн симфониета Виена, Филхармоничен оркестър Фаенца, оркестър Хохдорф Люцерн, Филхармоничен оркестър Йоханесбург, Концертен оркестър Берн.

В сезона 2013-2014 е репетитор/асистент на първия капелмайстор в Театър Люцерн, в края на 2013 г. има практика по дирижиране при Фабио Луизи в Национална опера Цюрих, след което става корепетитор/асистент на музикалното ръководство на Национална опера Цюрих.

От февруари 2014 г. е чест гост-диригент на ТМПЦ - Държавна опера Варна, в родния си град, където е поканена за диригент-постановчик на оперите "Дон Жуан" от Моцарт и "Андре Шение" от Умберто Джордано, дирижира и знаковия концерт "Басисимо" по повод 100 години от рождението на Борис Христов, с участието на най-големия съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия) и български баси.

 

Вилиана Вълчева печели Първа награда по пиано за най-добра интерпретация на чешки и словашки композитори на Международния музикален конкурс във Варна (1994), Първа награда по пиано на Международния конкурс за млади таланти в София (1996). Завършва майсторски клас при проф. Борис Блох в Есен, Германия (1996), печели Втора награда на Международния конкурс за немска и австрийска музика (пиано) в Бургас (1998), участва в Workshop с Нордбьомише филхармония, Теплице (Чехия), и Държавна филхармония, Кошице (Словакия) (2005-2007), както и в майсторски курс на Бернард Хайтинг, Люцерн (2008). Има дипломен концерт с Филхармонията на Баден-Баден (2008), участва в диригентски конкурс в Берлин с Берлинската филхармония, Симфоничен оркестър Берлин, Концертхаусоркестър Берлин, Симфоничен оркестър на Берлинското радио (2009), в Международен диригентстки конкурс в Кадагес, Испания (2010), завършва магистърското си обучение с концерт с Русенската филхармония (2010), става финалист на майсторски курс Виена и Хайдн симфониета Виена, под сценичното ръководство на Манфред Хус (2011). Вилиана Вълчева е стипендиантка на Zeno Karl Foundation Schindler (2008-2010) и на фондация "Рихард Вагнер" (2014).

- Вие сте толкова млада, но вече сте дирижирали много представителни оркестри. Как се отнасят музикантите към един толкова млад диригент, при това жена?

- Отношението е било винаги на професионално ниво, не съм усетила разлика поради това, че съм жена.

- Имате няколко специалности - как ги съчетавате? Коя от тях има превес в момента?

- Аз работя и като репетитор-пианист, и като диригент. Музикознанието е дало само повече компетентност и сигурност за това, което правя и в творческия период.

- Оперното или симфоничното дирижиране ви доставя по-голямо удоволствие?

- Операта е наистина моята страст, която тече и във вените ми. С удоволствие дирижирам и симфонична музика, но ако трябва да избирам, ще бъде опера!

- От февруари 2014 г. сте постоянен гост-диригент на Варненската опера. Да работите с български артисти в родния си град, пред своята публика - какво е чувството?

- Едно от най-приятните и хубави неща, които са ми се случвали от началото на кариерата ми като диригент! Варна и операта са нещо много специално за мен. Чест е да работя тук!

- Във Варна дирижирате Моцарт, Джордано, концерт на басите... Коя музика ви вдъхновява, вълнува повече - жизнерадостната, по-"тежката", произведения, с които се срещате за първи път на пулта...?

- Всяка музика е вълнуваща и красива по свой си начин. Подхождам еднакво към всеки ангажимент. Концертът "Басисимо" беше много специален, заради юбилея на Борис Христов и участниците, които бяха само баси.

- Имате награди от различни конкурси - полезни ли са тези състезания за развитието на твореца?

- Конкурсите дават възможност да си "сверим часовниците", да направим нови контакти, да опознаем други колеги.

- Стипендиантка сте на фондация "Рихард Вагнер". Успяхте ли да гледате тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Софийската опера?
- За съжаление не съм гледала продукцията на Софийската опера, но чух положителни отзиви за нея в самия Байройт, когато бях по време на Вагнеровия фестивал във връзка със стипендията.

- Какво от Вагнер сте дирижирали? Може ли да се каже, че е труден от диригентска гледна точка, или пък на вас ви допада?

- Oт Вагнер съм дирижирала "Зигфрид - Идилия", фрагменти от "Лоенгрин", "Танхойзер" и "Тристан и Изолда", както и "Везендонк - Лидер". Вагнер е комплексен, както от музикална, така и от драматургична гледна точка. Той е инстанция и цяла епоха в музикалния свят. Не може да говорим за трудности, по-скоро - дали човек е готов и има разбирането и капацитета да интерпретира Вагнер.

- Как диригентът чувства различните оркестри, които ръководи? Имате ли любимци, фаворити сред съставите, с които сте работили?

- Всеки оркестър/състав е специален за себе си. Един диригент, докато застане на пулта, трябва поне да се опита да стане приятел с оркестъра. Изключително важно е да се сработим от самото начало!

- Като диригент как степенувате изискванията си към оркестъра - кои неща са най-важни, водещи за вас?

- Дисциплина, концентрация, подкрепа от концертмайстора, положителна енергия.

- Бихте ли дирижирали камерен оркестър?

- Разбира се! С това започнах. Дирижирах най-добрия камерен оркестър в Швейцария - Фестивал стрингс Люцерн.

- Като пианистка, към кои композитори и произведения е насочено вашето внимание?

- Ако имам възможност и време, бих се върнала към любимите ми сонати от Бетовен, както и към уникалните пиеси от български композитори!

- Каква музика слушате в свободното време, доколкото го имате? Обичате ли да четете? Изобщо, какви неща запълват живота ви извън музиката и сцената?

- Обичам джаз, латиноамерикнска музика и рок. В свободното си време чета, ходя на опера (смее се), спортувам.

- В семейството ви има ли други музиканти? Къде живеете - вие, вашите родители и т.н.?

- Няма професионални музиканти, има само любители певци - майка ми и баща ми! Той ме водеше от малка на опера, на това се дължи и любовта ми към нея. Аз съм от 15 години с постоянен адрес в Берн, родителите ми живеят във Варна, а сестра ми е по-наблизо - в Цюрих.

- Как избирате тоалетите, обувките си за сцената? Освен че трябва да са удобни, има ли канони в облеклото на диригент(к)ите?

- Няма канони. Старая се да бъда семпла и стилна. Дрехите трябва да стоят добре и да са удобни, за да мога да издържа тричасово представление.

- Очевидно през голяма част от времето сте на път - какво не пропускате никога да сложите в багажа си?

- Има много неща... Разбира се, когато партитурата и пръчката са в куфара, другото няма особено значение (смее се).

- Някои диригенти имат атрактивен стил и поведение, други са по-обрани, сдържани. Кои са вашите кумири, примери в диригентската професия?

- Аз мисля, че имам собствен стил, не се опитвам да приличам на някого. Диригентите, от които се възхищавам, са Зубин Мета, сър Джордж Шолти, Кристиян Телеман, Фабио Луизи. Има и още... Има много добри диригенти, които са истински музиканти и майстори на музикалното изкуство!

- Какво ви предстои през новия сезон?

- Гостуване във Варна, асистенции в Цюрих, Флоренция, нова продукция в Люцернския театър.

Вилиана Семерджиева
3 септември 2014 , брой: 203   77   0
http://www.duma.bg/node/84719

<p><a class="prettyphoto_link" href="/images/novini-drugite-za-nas/2014/24-4-2014-pozdr-adres-karmen-v-sofia/24-4-2014-Pozdravitelen-adres-Karmen-v-Sofia.jpg" title="Поздравителен адрес"><img src="/images/novini-drugite-za-nas/2014/24-4-2014-pozdr-adres-karmen-v-sofia/24-4-2014-Pozdravitelen-adres-Karmen-v-Sofia.jpg" border="0" alt="Поздравителен адрес " title="Поздравителен адрес" width="380" height="537" style="float: left; margin: 8px;" /></a></p>

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP