Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 4 спектакъла отпадат от декемврийската програма на Коледния музикален фестивал и Международния балетен форум – Варна 2020
  26 Ноември 2020 by MIro, in Актуални новини
  4 спектакъла отпадат от декемврийската програма на Коледния музикален фестивал и Международния балетен форум – Варна 2020
  Във връзка с последните разпореждания на министъра на здравеопазването и препоръките за...
  Read More +
 • ПРОДЪЛЖАВА V МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН ФОРУМ – ВАРНА 2020
  26 Ноември 2020 by MIro, in Актуални новини
  ПРОДЪЛЖАВА V МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН ФОРУМ – ВАРНА 2020
  23 ноември – 19 декември 2020 Предстоят срещи с „Жизел“, „Лебедово езеро“, Балетна гала и...
  Read More +
 • ПРОДЪЛЖАВА XXI КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2020
  26 Ноември 2020 by MIro, in Актуални новини
  ПРОДЪЛЖАВА XXI КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2020
  19 ноември – 29 декември 2020 Посрещаме световна премиера на “Jazz Cats Simphony”, премиерни...
  Read More +

Любовен елексир

Любовен елексир

от Гаетано Доницети

Комична опера в две действия

 

Либрето Феличе Романи.

 

 

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Под щедрите лъчи на южното слънце селяните се събират за кратка почивка. Неморино е влюбен в младата и богата, но капризна девойка Адина. Той се бои да признае любовта си от страх пред острия й език.
Бедният момък малко говори и често дълбоко въздиша. Случайно той дочува разговора на Адина с нейната приятелка Джанета. Адина разказва старинната легенда за Тристан и Изолда, които благодарение на вълшебно питие се влюбват един в друг. Неморино твърдо решава да намери чудодейната напитка, за да спечели любовта на Адина.

Дочуват се барабани и под техните звуци в селото влиза отряд войници, командвани от самоуверения и дързък сержант Белкоре. Младият мъж е пленен от хубостта на Адина и незабавно й се обяснява в любов, като й предлага да се омъжи за него. Адина не приема, но и не отказва твърдо, което пък причинява нови мъки на нещастния Неморино.  Девойката любезно кани войниците да се подкрепят и да си починат в нейния дом.

В селото пристига странстващият “доктор” Дулкамара. Той веднага започва да се хвали, че лекува всички болести на света със своите чудодейни лекарства. Търговията върви с пълна пара, когато се приближава Неморино и плахо моли за любовното питие на Тристан и Изолда. Находчивият Дулкамара подава шише с обикновено вино, като предупреждава нещастния Неморино, че трябва да изпие напитката след един ден (за това време шарлатанинът се надява да офейка от селото).

Нетърпеливият Неморино не може да чака и веднага изпива “еликсира”. Изведнъж под въздействието на виното момъкът придобива смелост и започва да се шегува с девойките, без да обръща внимание на Адина. Това наранява нейното честолюбие и за да си отмъсти тя решава да обяви годежа си с Белкоре. При мисълта, че ще загуби завинаги Адина, Неморино изтрезнява в миг. Щастливият Белкоре кани всички на сватбата си.

 

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

В двора, пред къщата на Адина са се събрали селяните, в очакване на сватбеното тържество. Веселието започва, лее се вино. Но Адина внезапно отказва сватбата с Белкоре.
Той недоумява – годиницата сама е предложила бракът да бъде сключен още днес, а сега бави подписването на брачния договор. Отчаяният Неморино трескаво търси изход от положението и естествено, разчита на “еликсира” на д-р Дулкамара. Но той струва пари, а нещастният момък е похарчил всичко за първата бутилка. Единственият изход от ситуацията е да стане наемен войник, да се запише  в отряда на Белкоре и за двайсетте скуди възнаграждение да купи скъпоценната бутилка.

В селото се разнася новината, че Неморино е получил наследство от внезапно починалия в Милано негов чичо. Всички са развълнувани, особеното момичетата, за които богатият наследник става желана партия. Неморино, изпил вече второто шише “любовен еликсир”, не знае нищо и приема ухажванията на Джанета като резултат от въздействието на питието.

Най-изненадан от всички е Дулкамара, който единствен знае истинското съдържание на бутилката. Забелязал, че Адина също страда от любовна мъка, хитрецът й предлага своето вълшебно лекарство. От доктора девойката разбира, че Неморино вече два пъти купува от “еликсира”, за да спечели любовта й и затова сега ще плати със свободата си. Трогната тя заплаща на Белкоре двайсетте скуди и откупва договора на Неморино. Адина и Неморино разкриват своите чувства.

Разочарованият Белкоре бързо се утешава – на света има много хубави жени. Всички прославят еликсира на Дулкамара и празнуват сватбата на Адина и Неморино.

 

Прочетете още:

 "Любовен еликсир" или защо е трудно да кажеш "Обичам те"
Как "Любовен еликсир" действа на Марк Фаулър

 

Галерия снимки ЛЮБОВЕН ЕЛЕКСИР:

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP