Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021 18 юни, 21.00, ОСНОВНА, СЦЕНА Илина...
  Read More +
 • „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  Музикално-историческа разходка в концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за...
  Read More +
 • ИЛИНА МИХАЙЛОВА И ДЕЯН ВАЧКОВ ВЪВ FÊTE DE LA MUSIQUE – ВАРНА 2021
  16 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  ИЛИНА МИХАЙЛОВА И ДЕЯН ВАЧКОВ ВЪВ FÊTE DE LA MUSIQUE – ВАРНА 2021
  21 юни, 18.00, Сцена Раковина – Международен ден на музиката, Варна 2021 Идеята за Fête de la...
  Read More +

AРТИСТИТЕ ВЪВ "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА"

Предпремиера - 23, 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна

 

ГЕО ЧОБАНОВ – ЗАРАСТРО

Зарастро е странен образ, върховен жрец и предводител. Ако следваме масонската символика за ложата, Зарастро е главният, който дава основните принципи и диктува събитията. Дали е човек или полубог, е трудно да се каже. Да не забравяме, че Зарастро е всъщност Зорастър, Заратустра, символ на върховния принцип. Един водач, който олицетворява доброто и благородството, като част от вечния дуалистичен модел, конфлика между доброто и злото в света.

Дълго време избягвах ролята по чисто технически и вокални причини, но сега вече съм готов за нея. Въпреки това се чувствам странно като Зарастро, защото ролята не стои  близко до мен. Чисто актьорски също представлява предизвикателство. Имам опит с доста комедийни персонажи и един толкова сериозен герой ми е малко чужд, но вярвам, че ще се справя. 

 

 

 

 

 

ИРИНА ЖЕКОВА - ПАМИНА

Ролята на Памина е дебют за мен, допада ми, чувствам я близка. Тя е млада, чиста и наивна девойка, която в началото не преценява нещата правилно. По-късно обаче претърпява развитие и стига до извода, че не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Памина се влюбва в Тамино и за пръв път познава любовта. Тамино е Александър Баранов, с когото съм си партнирала и в други опери. За разлика от мен, той вече е пял своята роля. В нашите герои се запалва първата искра на любовта, но за да я заслужат, те трябва да минат през много изпитания. Изпитанията ги учат да не приемат всичко за чиста монета и да не се оставят да бъдат манипулирани, докато вникнат в същността на нещата и разберат истината.

Партията на Памина приляга на гласа ми и я харесах от първия момент. Моцарт се пее трудно, защото изглежда лесно, но всъщност не е. Това е много красива музика, която трябва да бъде изпята красиво, с финес и лекота.

 

АЛЕКСАНДЪР БАРАНОВ - ТАМИНО

Принц Тамино във „Вълшебната флейта“ беше моят дебют с централна роля преди 10 години. Обичам „Вълшебната флейта“, заради великолепната музика и великолепното либрето. Влюбените Тамино и Памина са единствените земни образи, а всички останали герои са приказни и измислени, за да помогнат на двамата в израстването им по пътя към съвършенството.

По принцип много харесвам Моцарт. Както казва Павароти: „Да пееш Моцарт е като балсам за гърлото“. Който не може да пее, не може да пее Моцарт. Всичко там е така написано, сякаш музиката е от Господ.

 

 

 

 

МАРИАНА БУЛИКАНУ – ЦАРИЦАТА НА НОЩТА

Във Варненската опера открих приятни и мили хора, колегите са професионалисти на много високо ниво и аз съм щастлива, че имам възможността да пея във Варна.

Обичам ролята на Царицата на нощта, но вникването в нейната двойственост не е лесно. Образът на майката ми е близък, самата аз съм майка и с удоволствие предавам тази същност от характера й. Обратната й страна като зла и отмъстителна кралица е предизвикателство за мен, защото трябва да се преборя със самата себе си и да намеря, да изровя от своята същност качества, каквито не притежавам. Но за да бъде пълноценен образът, и двете страни трябва да бъдат пресъздадени равностойно.

 

 

 

 

 

 

ИВО ЙОРДАНОВ – ПАПАГЕНО

Папагено, макар и да се представя за човек, доставчик на птици, е фантастичен герой. Той е израсъл сред птиците в гората и е живял толкова дълго сред природата, че се е слял с нея, придобил е по някакъв начин нейната първична мъдрост. Затова и инстинктивно разпознава важното, същественото, а то е да имаш партньор до себе си. Когато Памина му казва, че притежава добро сърце, той отговаря, да, но каква полза от доброто сърце, след като Папагено си няма своята Папагена.

В режисьорския прочит на Антониу Замфир, на когото имам удоволствието да съм и асистент-режисьор, нашият Папагено стои някак встрани от всички останали персонажи. На него сякаш не му е нужно да преминава през т. нар. изпитания – огън, вода, въздух и земя, за да тръгне по пътя на израстването, защото живеейки сред природата, той вече в голяма степен ги е преодолял.

„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА”

 

от В. А. МОЦАРТ

 

Постановъчен екип:

 

Диригент – постановчик Христо Христов

Диригент Стефан Бояджиев

Режисьор Антониу Замфир

Сценография и костюми Ася Стоименова

Консултант сценография Иван Токаджиев

Диригент на хора Цветан Крумов

3D Mapping Elektrick.me

Оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Действащи лица и изпълнители:

 

ЗАРАСТРО - Евгений Станимиров, Деян Вачков, Гео Чобанов

ТАМИНО - Михаил Михайлов, Александър Баранов, Георги Султанов

ГОВОРИТЕЛ - Гео Чобанов, Людмил Петров

ЦАРИЦАТА НА НОЩТА - Мариана Буликану, Пламена Гиргинова

ПАМИНА - Ирина Жекова, Илина Михайлова, Мария Павлова

ПЪРВА ДАМА - Жана Костова, Мария Павлова

ВТОРА ДАМА - Розалия Желязкова, Галина Великова

ТРЕТА ДАМА - Вяра Железова, Силвия Ангелова, Бойка Василева

ПЪРВО МОМЧЕ - Веселина Андреева, Лиляна Кондова

ВТОРО МОМЧЕ - Мария Палматите, Марилла Гьонги

ТРЕТО МОМЧЕ - Калина Жекова, Миглена Страдалска, Даниела Рябчева

ПАПАГЕНО - Пламен Димитров, Иво Йорданов, Свилен Николов

ПАПАГЕНА - Жана Костова, Лилия Илиева

МОНОСТАТОС - Пламен Райков, Христо Ганевски

ПЪРВИ МЪЖ В БРОНЯ - Христо Ганевски, Александър Баранов, Пламен Райков

ВТОРИ МЪЖ В БРОНЯ - Людмил Петров, Лъчезар Александров, Петър Петров

 

Концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев

 

Асистент-режисьор Димитър Левичаров

Помощник-режисьор Елиана Атанасова, Вероника Минкова

Корепетитори Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

 

Предпремиера - 23, 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна

 

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP