Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Варненската опера с Концерт край Фонтаните в Деня на Варна

 

Концертът е с вход свободен и е подарък за варненци от Община Варна и ТМПЦ – Варна. Началото е в 20:30.

Маестро Мартин Пантелеев пристигна от Германия, за да дирижира празничния концерт. В програмата – шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.

 

Превърналият се в традиционна част от събитията на Община Варна за Деня на Варна концерт на Оркестъра на Варненската опера край Фонтаните, и тази година ще зарадва жителите и гостите на морския град на 15 август. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Вчера започнаха репетициите с оркестъра на пристигналия от Германия маестро Мартин Пантелеев, който ще дирижира празничния концерт. В програмата ще чуем шедьоври, създаващи много настроение, от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман, Фредерик Лоу и Андрю Лойд Уебър.

Участват солистите на Държавна опера - Варна, Свилен Николов, Жана Костова, Иво Йорданов, Веселина Андреева, Момчил Караиванов, Лилия  Илиева и Велин Михайлов.  

Веднага след първата репетиция с оркестъра маестро Мартин Пантелеев беше любезен да сподели очакванията си за концерта.

Маестро, тази година случването на всеки концерт е плод на специално усилие на музиканти и организатори. Как виждате празничния концерт край Фонтаните в контекста на трудностите пред артистичната общност и публиките в Европа?

Този концерт се е превърнал в една много хубава традиция и аз няколко години подред идвам във Варна да го дирижирам. Край фонтана цари една прекрасна атмосфера и аз всеки път се радвам от цялото си сърце. С фонтаните и чудесната музика се получава истински празник. А тази година всичко е много специално. Благодарен съм на Община Варна и на директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, че продължават тази хубава идея за гражданите и гостите на града и в тази трудна година. За самия мен също е важен този концерт, той като в Германия, където живея, положението е много трудно по отношение на концертите. В близко бъдеще не се очертават изяви, така че за мен се получи добре – защото над 40 концерта загубих в този сезон. Сега е перфектна възможност да дойда.

Всъщност, ние, варненската публика, през август се оказваме явно едни привилегировани хора, защото всеки ден имаме поне по две музикални събития.

 Наистина, смятам, че това е така. В Германия, където имам преки наблюдения, всички мерки за безопасност във връзка с корона вируса се спазват по един много стриктен начин. Най-много 30% от местата в залите могат да бъдат заети, а в момента, мисля, че са и затворени всички зали, единствено на открито може да се провеждат събития, и то с ограничения. Докато тук, във Варна, ние сме в един музикален рай и се надявам, че това ще донесе само позитиви, защото мисля, че хората имат нужда от нашето изкуство.

Да не би да искате да кажете, че Варна е феномен в европейски мащаб?

Като гледах афишите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и „Опера в Летния театър“, а и другите събития – фестивали, концерти, Варна е истински музикален град, което е много важно за такъв красив град. Тук се обръща внимание не само на обикновения туризъм, но и на културния туризъм, който е много важен за една туристическа дестинация. Аз съм много щастлив, че мога да бъда част от музикалния афиш на лятна Варна.

Каква е празничната идея на програмата на концерта за Деня на Варна?

Винаги държа на такъв празник да има български автори. Веселин Стоянов е от доайените на нашето композиторско творчество, също Любомир Пипков – това са наистина композитори, които не могат да отсъстват на един такъв празник. Опитах се да бъде малко по-различна програмата от предишни години и мисля, че се получи хубав букет от известни и не съвсем известни арии, които зрителите ще чуят. Този път си позволявам да съм отново с моята стара приятелка - цигулката. Ще изпълним един аранжимент на „Аве Мария“ от Джулио Качини – музика на над 400 години, която и в днешно време звучи толкова актуално. Аз направих една обработка за струнен оркестър и цигулка и много се вълнувам, тъй като ще я изпълнявам за пръв път пред публика. Имаме млади талантливи солисти от екипа на Варненската опера – те са наистина прекрасни като гласове и интерпретация. Днес на първата репетиция с тях уточнихме как да звучат по-добре произведенията и аз смятам, че се получава една много хомогенна и красива продукция.

Финалът традиционно ще е с оперетна музика, нали?

В програмата ще има не само оперни и оперетни арии, има и мюзикълни произведения – ще чуем дуети от „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу и „Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър. А накрая, разбира се, ще завършим с Калман -  “Цял съм в радост, цял съм в щастие” из оперетата “Царицата на чардаша”. Подготвили сме една богата палитра от опера, оперета, мюзикъл – за първи път правим такъв шпагат между трите музикални жанра и вярвам, че ще се получи истински музикален празник.

Началото на концерта е в 20:30 на централния варненски площад „Независимост“ край Фонтаните.

Вход свободен.

 

 

 

TOP