Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ИЗТЪКНАТИЯТ РУМЪНСКИ БАРИТОН СТЕФАН ИГНАТ ГОСТУВА В РОЛЯТА НА НАБУКО

 

«Набуко» - 29 януари, 19.00, Основна сценас

 

На 29 януари, под диригентската палка на Маестро Борислав Иванов, ще оживеят библейските събития от «Набуко», в режисьорския прочит на Кузман Попов. Това е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала жъне триумфален успех. Следвайки древния епос, действието се развива пет века преди Христа, пресъздавайки мъката на еврейския народ, поробен и изгонен извън родните земи от Вавилонския цар Навуходоносор (Набуко).

 

 

Емоционалната италианска душевност припознава в стремежа към свобода на евреите своите въжделения за обединение на Италия и отхвърляне на австрийското владичество. Изпълнението на операта предизвиква брожения в цялата страна, а хорът на поробените евреи „Лети мисъл на златни криле!“ („Va pensiero“) се запява като национален химн. Неслучайно съвременниците наричат Верди „Маестро на италианската революция“. Името му, заедно с имената на Мадзини и Гарибалди, става символ на италианското Risorgimento (Възраждане), довело през XIX век до създаването на италианската национална държава.

 

Драматизмът в „Набуко“ идва и от взаимоотношенията между дъщерята на Набуко Фенена, племенника на царя на Ерусалим Измаел и незаконната дъщеря на Набуко Абигайл. Страстната любов и изпепеляващата ревност в този триъгълник се преплитат с борбата за власт, от която зависи съдбата на целия еврейски народ.

 

В спектакъла на 29 януари ще посрещнем като НАБУКО Стефан Игнат, изтъкнатия румънски певец, познат на световните оперни сцени. Ролята на вавилонския цар е една от коронните в богатия репертоар на първия баритон на Националната опера в Букурещ. В чудесния солистичен състав останалите партии защитават: ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев, ЗАКАРИЯ - Гео Чобанов, АБИГАЙЛ - Димитринка Райчева, ФЕНЕНА - Даниела Дякова, ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров, АБДАЛО - Христо Ганевски, АННА - Галина Великова. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

 

 

СТЕФАН ИГНАТ завършва Националния университет за музикални изкуства в Букурещ през 1995 г., след което със стипендия продължава образованието си в “Mozarteum” Залцбуг. През 2000 г. защитава докторска степен по музика в Университета за изкуства ”Джордже Енеску”. Става солист на Националната опера в Букурещ, след като 3 години e бил солист в Landestheater Залцбург (Австрия). Гастролира в Théâtre du Capitole Тулуза (Франция), Theatre für Vorarlberg Брегенц (Австрия), солист е на Симфоничния оркестър на Кастилия (Испания), Симфоничния оркестър на Евкади (Испания), участва във фестивала на Сейнт Маргарет в Лисабон (Португалия), пее в Театро Лирико ди Каляри (Италия), Университета на Илинойс в Урбана-Шампан (САЩ), Националния театър Сао Карлос Лисабон (Португалия), Оперния фестивал в Камп (Австрия). Чест гост е на всички оперни театри в Румъния, както и в последните издания от Международния фестивал „Джордже Енеску”. Печели трета награда на Международния оперен конкурс Città di Busseto (Италия, 1997), отличен е със специалната награда на японското правителство (2001), наградата Ohanesian на Румънския музикален форум (2002), наградата на списание „Actualitatea muzicală“ за главната роля в операта „Едип“ от Джордже Енеску. Богатият му репертоар включва оперни творби от Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини, Джузепе Верди, Рихард Щраус, Камий Сен-Санс, Жул Масне, Рихард Вагнер, както и кантатно-ораториални произведения от Йоханес Брамс, Карл Орф, Дмитрий Шостакович, Густав Малер, Лудвиг ван Бетовен и др. Сред коронните му роли са Набуко от „Набуко“ на Верди, Фигаро от „Севилският бръснар“ на Росини, Скарпия от „Тоска“ на Пучини, Енрико от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Джани Скики от „Джани Скики“ на Пучини, Граф ди Луна от „Трубадур“ на Верди, Амонасро от „Аида“ на Верди, Жорж Жермон от „Травиата“ на Верди, Симон от „Симон Боканегра“ на Верди, Ескамилио от „Кармен“ на Бизе, Вотан от „Рейнско злато“ на Вагнер, „Холандецът от „Летящият холандец“ на Вагнер и още много други.

TOP