Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ВЕРА НЕМИРОВА: ЧЕСТНИЯТ РАЗКАЗ С НАЙ-ЯРКИТЕ СРЕДСТВА
  10 Май 2021 by MIro, in Актуални новини
  ВЕРА НЕМИРОВА: ЧЕСТНИЯТ РАЗКАЗ С НАЙ-ЯРКИТЕ СРЕДСТВА
  РЕЖИСЬОРКАТА ВЕРА НЕМИРОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя прочит на „Графиня Марица“ от Калман във...
  Read More +
 • ПОКЛОН НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА ПРЕД ГЕНА ДИМИТРОВА С „МАКБЕТ“
  07 Май 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПОКЛОН НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА ПРЕД ГЕНА ДИМИТРОВА С „МАКБЕТ“
  80 години от рождението на великата певица 7 май 2021, 19.00, Държавна опера Варна Диригент...
  Read More +
 • 100 години от рождението на Лиляна Анастасова, първата прима на Варненската опера
  30 Април 2021 by MIro, in Актуални новини
  100 години от рождението на Лиляна Анастасова, първата прима на Варненската опера
  На 29 април 2021 г. отбелязваме 100 години от рождението на Лиляна Анастасова (29.04.1921,...
  Read More +

АКЦЕНТИ - Опера в Летния театър 2013

 

 

Варна – кандидат за културна столица на Европа 2019

Отново иде време за вълнуващото преживяване ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР. Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна и Дворец на културата и спорта представят четвъртото издание на най-младия варненски фестивал от 21 юни до 22 август 2013 г., с подкрепата на Община Варна, Министерство на културата, гранд-хотел «Варна», „Графит” и “Сентидо Голден Стар».

Медийни партньори: БНР – Радио Варна, ТВ и в. «Черно море», БНТ 2 - Варна, в. «Народно дело» и сайтовете ida.bg, moreto.net, petel.bg, dnesplus.bg, nakratko.bg.

Специални медийни партньори “Viva la Musica” – БНР и www.eventsinbulgaria.com

 

С логото на варненската кандидатура за културна столица на Европа през 2019 година и под знака на 200-годишнината от рождението на великите композитори Джузепе Верди и Рихард Вагнер Опера в Летния театър – Варна 2013 ще срещне оперните меломани с изкуството на световноизвестните български оперни гласове Бойко Цветанов, Камен Чанев, Калуди Калудов, Иван Момиров, Надя Кръстева, Деян Вачков, Кирил Манолов и др.

Под откритото небе на Опера в Летния театър ще се изявят и солистите с международна кариера на Софийска опера и балет и Държавна опера Варна Ангел Христов, Петър Данаилов, Арсений Арсов, Свилен Николов, Пламен Димитров, Линка Стоянова, Ирина Жекова, Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Бойка Василева, Силвия Ангелова, Евгений Станимиров и др.

 

3 премиери ще ознаменуват Опера в Летния театър – Варна 2013

 

Изданието започва на 21 юни с премиерното концертно изпълнение на Вагнеровата опера „Летящият холандец”, под диригентството на Светослав Борисов, със специалното участие на Апостол Миленков (Австрия) в ролята на Холандеца. Премиерата на „Травиата” ще бъде най-новият режисьорски прочит на Кузман Попов, с диригент Борислав Иванов, като в ролята на Виолета Валери ще аплодираме оперните звезди Ирина Йордакеску от Ръмъния – в спектакъла на 8 юли и Анджела Ниси от Италия – в спектакъла на 11 юли.

На 16 юли следва премиерата на последната Вердиева опера „Фалстаф”, в която под диригентската палка на Стефано Сегедони от Италия, образа на главния герой ще пресъздаде баритонът Кирил Манолов – желан гост на най-престижните оперни сцени.

Иван Момиров (Италия) ще се върне в родния си град, където е особено обичан, за да представи знаковите за всеки тенор партии - Дон Хозе в „Кармен” на 3 юли, сдиригент Франческо Ланзилота (Италия) и Дон Карлос в „Дон Карлос”, с диригент Светослав Борисов, на 18 юли. Във втория спектакъл в ролята на Филип ще се превъплъти басът Деян Вачков, когото критиците обявяват за новия Борис Христов.

Присъствието в афиша на Опера в Летния театър на Бойко Цветанов (Швейцария) е следващата добра новина. Ценителите на оперното изкуство ще го приветстват като Манрико в „Трубадур” на 24 юли, а също и във Вердиевия „Реквием”, с диригент Алесандро Санджорджи (Италия) на 30 юли. Тогава той ще си партнира с харизматичната Надя Кръстева (Австрия), чиято поява на сцената на Летния театър всеки път предизвиква дълго нестихващи аплодисменти.  

 

SuperStarGala с хитове от мюзикъли на Ендрю Лойд Уебър

Изключително преживяване обещава да бъде и първата варненска среща със Super Star Gala – уникално музикално събитие с хитове от известните творби на Ендрю Лойд Уебър „Котките”, „Йосиф”, „Евита”, „Фантомът от операта” и „Исус Христос супер стар”.

След миналогодишния спектакъл „Hello, Broadway”, събрал рекорден брой зрители в Летния театър, мюзикълът отново ще тържествува. Двата спектакъла на SuperStarGala на 3 и 9 август ще дирижира Юли Дамянов, режисьор Светозар Донев, балетмайстор Анна Донева.
А солистите в този Super Star Gala концерт ще бъдат Звезди от рок група „Ахат”, водещите солисти на ДМБЦ ”Стефан Македонски” Марчо Апостолов, Александър Мутафчийски и Олга Михайлова и на Държавна опера Варна Свилен Николов, Даниела Димова, Силвия Ангелова, Ирина Жекова и др.

Обаятелната украинка с български корени Аида Швед ще се вживее в едноименната героиня от непреходната Вердиева опера „Аида”, за чието представление, под диригентството на Борислав Иванов, на 13 август е ангажиран великолепен солистичен състав – Камен Чанев (Австрия) –Радамес, познатата ни от миналото лято темпераментна Агунда Кулаева (Русия) - Амнерис и впечатляващите Пламен Димитров – Амонасро и Ивайло Джуров - Рамфис.

Летният музикален маратон ще продължи със спектаклите на две от най-добре приетите постановки на Държавна опера Варна през последните години. Оперетата „Веселата вдовица” от Франц Лехар, постановка на Марк Кроне (Холандия), със солистката на ДМБЦ Добрина Икономова (Хана Главари) и солиста на Държавна опера Варна Валерий Георгиев (Граф Данило Данилович), ще дирижира на 17 август Светослав Борисов.

А на 19 август публиката ще се забавлява с най-известния севилски оперен герой - „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, постановка на Антонио Петрис (Италия), диригент Григор Паликаров. Във Фигаро - една от коронните си роли, ще се преобрази Свилен Николов. Прецизният Арсений Арсов ще бъде Граф Алмавива, а в закачливата Розина и досадния Дон Базилио ще разпознаем очарователната Илина Михайлова и перфектния Деян Вачков, обявен за новия Борис Христов.

 

Оперна гала с двама диригенти

 Апотеозен завършек на Опера в Летния театър – Варна 2013 ще бъде Оперната гала на 22 август. Под режисурата на Кузман Попов и палките на двамата диригенти маестро Борислав Иванов и маестро Григор Паликаров, ще прозвучат арии и ансамбли, знакови за творчеството на двамата велики композитори Джузепе Верди и Рихард Вагнер.

Родени в една и съща година преди 2 века, те величаво трасират нови посоки в развитието на операта и завинаги оставят върху нея своя отпечатък - различен като стил, но еднакво силно въздействащ като емоция. За да бъде точно такова и възприятието в последния ден от 14-те фестивални събития в Опера в Летния театър, ще се погрижат, под режисурата на Кузман Попов, солистите Габриела Георгиева, Йорданка Дерилова, Линка Стоянова, Даниела Димова, Евгений Станимиров, Свилен Николов, Пламен Димитров, Димитринка Райчева, Ирина Жекова и други, начело с още едно звездно варненско име – Калуди Калудов.

Почетният гражданин на Варна, чиято 60-годишнина и блестяща 35-годишна творческа кариера отбелязахме неотдавна, увенчава компанията на гостуващите тенори, които правят чест на четвъртото издание на Опера в Летния театър – Иван Момиров, Бойко Цветанов, Камен Чанев, Калуди Калудов.

 

Виолета Тончева

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP