ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ЕДИТ ПИАФ. ПАРИЖ - ПАРИЖ, МОЯ ЛЮБОВ“ - 2023

Балетен спектакъл с любими френски шансони

Хореография Сабрина Боско
Плакат Славяна Иванова
Фотография Росен Донев
Солисти:
Федерико Мелла
Мартина Префетто
Виторио Сколе
Летиция Росетти
Мирко Андреути
Джовани Помпей Балетна трупа на Държавна опера Варна Премиера 21 август, 21.00, XIV Опера в Летния театър – Варна 2023 60 години след кончината на Едит Пиаф си спомняме за „Врабчето на Париж“ не само чрез музиката ѝ, но и през изкуството на танца. Честваме иконата на френския шансон с премиерата на балетния спектакъл „Едит Пиаф – Париж, моя любов“ с хореографска режисура на балетмайстора Сабрина Боско. Историята на „Врабчето на Париж“ е вплетена с необикновена нежност и пленяваща естетика в любовното признание към вечния град. Сюжетът, ситуиран в първата част в градина и във втората част в кафене, създава великолепна сценографска рамка с типична френска атмосфера. В нея се разгръща спектакълът, изграден със средствата на балетната неокласика. Той вълнува както с танца, така и с плътния глас и изповедните песни на любимката на Париж. Спомняме си я и в онзи прочут филм с Ив Монтан, в който - в паузите между излизанията си на сцената, тя доплита ръкава на пуловера за своя любим. Съвременната хореография на Сабрина Боско пресъздават с много чувство и брилянтна техника солистите Федерико Мелла, Мартина Префетто, Виторио Сколе, Летиция Росети, Мирко Андреути и Джовани Помпей с балетната трупа на Варненската опера. САБРИНА БОСКО завършва Националното балетно училище в Хавана, Куба и Танцовата академия на Teatro Nuovo в Торино. Танцува в Deutsche Oper Berlin и оперните театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия има ангажименти в Teatro Nuovo в Торино и си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф. Танцува също в балета на Фолксопер Виена, след което постъпва като репетитор във Виенската Щатсопера. През 2006 г. участва в постановка на балета “Ромео и Жулиета”, по покана на прочутата италианска примабалерина Карла Фрачи, става нейна асистентка и балетмайстор на Оперния театър в Рим.
Сабрина Боско продължава да работи в чужбина, в партньорство с Виенската Щатсопера и Операта в Лайпциг. Заема позициите на Артистичен директор на Академия “Scuola Danza”, “Нео-класически балет”, Международния конкурс за танци в Кьолн и Festival Internazionale della danza e delle danze. През юни 2016 получава приза “Schiaccianoci d`oro” за умението й да формира млади таланти и да създава професионални танцьори. През 2018 следва още една награда за заслуги в танцовата педагогика от “Grugliasco in Danza” и от регион Пиемонте. Отличена е също като “Най-добър танцов педагог” на Международния конкурс за танцови изпълнители „Хелиос“ 2019, “Да танцувам в Албания 2019” и ГМТК – Глобален международен танцов конкурс 2019 в Уенжу, Китай, където е и президент на журито. Сабрина Боско поставя танцови спектакли в Германия, Италия, Сърбия, РС Македония, Чехия. Публиката на Опера в Летния театър – Варна 2022 посрещна с възторг нейната постановка „Либертанго“ по музика на Пиацола, а през 2023 г. Държавна опера Варна ангажира известната балерина и един от най-изявените танцови педагози на нашето съвремие за премиерни постановки на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев и „Едит Пиаф – Париж, моя любов“. В началото на 2023 г. Сабрина Боско представи успешно двама варненски балетисти в 28-то издание на Международния балетен фестивал в Маями, в който участват танцьори от най-добрите балетни състави в света.

 

Още по темата:

„Опера в Летния театър“ почита Едит Пиаф

 Директорът на Варненската опера Даниела Димова: "Имаме едно луксозно оперно лято във Варна"

TOP