МЕСЕЧНА ПРОГРАМА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">МЕСЕЧНА ПРОГРАМА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Симфоничен концерт за Националния празник на България
  24 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  Симфоничен концерт за Националния празник на България
  2 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна Държавна опера Варна по традиция отбелязва 3 март,...
  Read More +
 • КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  17 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОНЦЕРТЪТ ОТ 8 МАРТ СЕ ИЗМЕСТВА НА 8 ОКТОМВРИ
  Концертът "На всички жени с любов", планиран за 8 март, няма да се състои, по обективни причини....
  Read More +
 • ОЧАКВАЙТЕ
  04 Февруари 2021 by MIro, in Актуални новини
  ОЧАКВАЙТЕ "ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА"
  На 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна поднася втората си премиера за...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША 2015

Музика Имре Калман 

Оперета в три действия Вижте снимки от спектакъла

По либретото на Ищван Бекефи, Дешо Келер

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент Стефан Бояджиев
Художници Радина Близнакова, Лилия Бабунова
Асистент-художник Лилия Денева
Диригент на хора Стефан Бояджиев
Хореография Татяна Янева, Иво Адов

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

Княз Леополд фон Липерт Вайлерсхайм – Николай Априлов, Владислав Владимиров  
Цецилия (Цилика), негова съпруга – Бойка Василева, Благовеста Статева
Едвин, техен син – Борис Луков, Пламен Долапчиев
Щаси, племенница на княза – Лиляна Кондова, Сребрина Соколова
Граф Бони Канчеану - Веселин Вачев, Ростислав Байрактаров, Велин Михайлов
Силва Вареску, вариететна певица – Олга Михайлова, Ина Петрова, Лиляна Кондова
Генерал Ронсдорф – Закар Гостанян
Фери Бачи, писател, бохем – Людмил Петров
Нотариус Киш – Петър Петров Мишка – Пламен Георгиев Момичета от вариетето, кавалери, театрална публика, гости на бала, управител, лакеи и др.

Действието се развива през 1912 година в Будапеща и Виена.

Трета постановка на “Царицата на чардаша” в историята на Варненската опера - премиера на 3 юли 2015 г. в Опера в Летния театър

 

Режисьорът Николай Априлов: Тя е Любов!

Тя е Любов!
Сравнявам я с най-великото,
най-деликатното,
най-покоряващото
човешко чувство!
Аз и Тя!
В нашето общуване има полет.
Нашето единство винаги е
проникнато от своеобразно
опиянение на духа и мисълта.
Двамата с нея летим и
поне за малко Тя ме откъсва
от прозаичния делничен ден,
от шума и хаоса,
от страданието на хората
и безверието.

„Странно нещо любовта е,
с остър нож пронизва тя!”

Невъзможно е човек да чуе
брилянтния дует на Едвин и
Силва и да не се влюби в
музата, в сюжета, в нея,
в Царицата на чардаша!

„Жените, жените,
ах ангели са те...”
„Дай ми целувка,
мила, бързо дай,
скучен без теб
е и самият рай!”

Покорени, омагьосани,
възхитени и просълзени –
виждал съм такива хора,
които заедно с артистите
припяват и гениалния дует

„Помниш ли ти...”

Е, това не е ли любов!
Ако сте пропуснали срещата си
с нея, направете го!
Ще се влюбите от пръв поглед!
Повярвайте!

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Вечер във вариетето. Фери Бачи съобщава на гостите, че успехът на Силва като вариететна актриса се е разчул дотолкова, че тя е получила покана за Париж. Силва много иска да замине, но Едвин е влюбен в нея и силно желае двамата да се оженят. Неговата майка – Цилика е твърдо против връзката на сина си с една вариететна певица. Самата тя също е била такава преди години, но го пази в строга тайна. За да осуети плановете на Едвин и Силва, тя пристига във вариетето заедно с един генерал, който трябва да отведе Едвин в казармата. Планът на Цилика не свършва дотъук – тя същевременно организира и годеж на Едвин със своята племенница – Графиня Анастасия (Щаси), като дори скрито от него раздава покани за събитието. Същевременно Едвин не иска да пусне Силва да замине за Париж и заявява, че е готов веднага да се ожени за нея. От близкото заведение е извикан един нотариус, пред когото сключват споразумение за брак. Силва е щастлива, но за кратко – много скоро тя разбира жестоката истина – на Едвин му предстои да стъпи в годеж с графиня Анастасия и много хора дори вече са поканени на годежа. Тя скъсва договора и решава да замине с Бони в Париж. Едвин вече е сгоден за Щаси, но не спира да мисли за Силва. Телеграмите, които редовно й праща се връщат винаги обратно. Силва решава да отиде в дома на Едвин в деня на годежа му. За да влезе в семейното обкръжение на любимия си, двамата с Бони се представят като семейна двойка – граф и графиня Канчиану. Старият княз проявява възторжен интерес към „съпругата” на Бони, който от своя страна започва флирт с Щаси, без да се интересува от „съпругата“ си Силва. Тя скоро се появява. Разбирайки, че приятелят му Бони се е оженил за Силва, Едвин изпада в ярост и започва показно да флиртува с Щаси, за да предизвика ревността на Силва. Бони пък вече е влюбен в Щаси и казва, че на драго сърце се отказва от Силва, преотстъпвайки я на Едвин. Цилика е все така твърдо против връзката на Едвин с вариететната певица Силва. Обаче мъжът на Цилика, Княз Леополд Вайлерсхайм, издава тайната, че неговата съпруга също навремето е пяла във вариете и дори е била Царица на чардаша, много преди Силва. Той благославя бракът на Едвин и Силва. Бони и Щаси също решават да се оженят. Цилика се примирява с така стеклите се обстоятелства и също благославя двете влюбени двойки. Предстоят две сватби и всички са щастливи.

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

Приживе, Имре Калман е най-гръмкото и най-оспорваното име в областта на оперетата, будило и бурни възторзи и ожесточени нападки. Днес, от дистанцията на времето, можем убедено да твърдим – Калман е една от най-ярките творчески фигури в историята на оперетния жанр, чийто забележителни творби години наред не слизат от сцените на най-известните театри в света и радват милионите почитатели на оперетното изкуство със своята ярка драматургия и завладяваща музика. Достоен продължител на Франц Супе и Йохан Щраус-син, Калман развива в своето творчество най-добрите традиции на виенската класическа оперета и същевременно е новатор в жанра. Заедно с Лехар, той получава световна известност като създател на така наречената нововиенска оперета, за която са типични ярките образни характеристики, остро-драматичните сблъсъци и високия емоционален градус. Чувствителен към всичко онова, с което диша епохата, Калман усеща, че в бурните първи десетилетия на ХХ век са необходими нови, актуални за съвременниците му сюжети, по-напрегнат и експресивен музикален език – с остри ритми, с резки скокове на емоциите, че този нов език трябва да обнови изцяло естетиката на оперетата. Унгарец по произход, Калман твори през по-голямата част от живота си във Виена. В неговите партитури пулсират разнообразните ритми на този наистина космополитен музикален град – от валса, марша и мазурката до модерните съвременни танци танго, фокстрот и шими. Не убягва от чувствителния творчески барометър на Калман и новият музикален феномен – джаза, който, внесен от американския континент в началото на века, завоюва все по-голяма популярност в Европа. Но безспорно най-силно влияние върху творчеството му оказва унгарската народно-песенна и танцова култура. Неслучайно той влиза в историята и като основоположник и най-виден представител на унгарската национална оперета. Именно националната специфика на неговата музика, пречупена през призмата на универсалния европейски музикален дух е онзи фактор, който определя самобитния творчески профил на Калман и му отрежда едно от първите места в света на оперетата. Днес, скромна паметна плоча на родната му къща в Шиофок ни напомня за Имре Калман, който останал твърде скромен през целия си живот, критично преценява своето творчество: “Мисля, че не е тъй лесно да се пише музика, която да завладее сърцата на хората. И най-простата песен, и най-малкият валс трябва да имат мелодия, която да грабне и упои слушателите.”

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP