ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЗАКРИВАМЕ XIV ИЗДАНИЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР С УДИВИТЕЛНА, А НЕ С ТОЧКА

Сребрина Соколова – режисьор 

Дългоочакваният концерт на Соня Йончева, под диригентската палка на Маестро Кръстин Настев, ще постави края на един летен сезон, в който имахме 22 уникални и сами по себе си ярки музикални вечери. Имам честта, удоволствието и творческото предизвикателство да бъда режисьор  на четири от големите концерти във фестивалната програма. Пред мен стоеше задачата, а и вътрешната моя убеденост да понесем на публиката различна емоция, чрез различна концепция за визията на отделните концерти и тя да се движи във възходяща посока. Тази концепция, от една страна се оформя от концертната програма, но от друга страна и от личността на изпълнителите. 

В това отношение финалната оперна гала се оформи концептуално мигновено. Силно вдъхновение получих от личността на солистите в концерта и особено от тази на изключителното българското сопрано Соня Йончева. Наблюдавайки нейната кариера сме убедени, че оперното изкуство определено не е останало в миналото, а има своя живот сега и в бъдещето. Поддържайки тази идея, започната още с Tutti Verdi, чиято втора част беше под мотото „Верди – днес, утре, завинаги“, избрах да изградя визията не чрез екран с проекция, а с помощта на LED панели в интересна конфигурация, съчетани с LED осветление. В тази посока искам да подчертая ползотворната работа по визията с  Марин Маринов (Мултимедия) и специалистите по осветление при ТМПЦ Варна – Даниел Йовков и Денислав Григоров. Заедно ще се постараем да  създадем бляскава атмосфера, каквато подобава на нашите родни български оперни звезди с активна международна кариера. Освен великолепната Соня Йончева, в концерта ще вземат участие Валентина Куцарова - мецосопран, тенорът Милен Божков, баритонът Пламен Димитров и басът Ивайло Джуров. С всеки един от тях сме горди и щастливи, че ще пеят на нашата сцена.  

Първата част на концерта включва откъси от операта „Норма“ на В. Белини. Основната проблематика в тази опера е трудния избор между Род, Потекло, Дълг от една страна и Любовта от друга. За мен, чисто визуално, тази опера се асоциира с образа на Дърво. Дървото е род, то е памет, дълг, но и любов, грижа, то е символ на връзката на земята и небето, връзката на материалното и духовното, ос, символизираща вечната еволюция. И така, цялата първа част ще съпреживеем чрез образа на Дървото и неговите превъплъщения. 

Втората част е с подзаглавие Веризъм. Ще чуем любими откъси от опери на Маскани, Леонкавало, Пучини. Веризмът в музиката рисува картини от реалния живот, с ярък колорит и запомнящи се образи. По тази причина, втората част от концерта ще бъде визуално допълнена чрез средствата на изобразителното изкуство и пластиката. Откъсите от първо действие на „Тоска“ ще прозвучат на фона на впечатляващия интериор от църквата „Сант Андреа Дела Вале“ в Рим - място на действието в операта. Визуалната среда е вярна на истината и реалността, но предадена през окото на художника, чрез неговата фантазия и светоусещане, така както историческите събития и реалните човешки взаимоотношения са предадени чрез музикалния гений на композиторите. 

В заключение ще кажа само, че желанието и усилията на целия екип е да представим на публиката богато угощение за всички сетива, достойно за финал на фестивала с удивителен знак.

TOP