ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  21 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  Уважаеми съграждани, В изпълнение на Заповед X РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерството на...
  Read More +
 • ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ПОДНЕСЕШ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ КОНЦЕРТА
  19 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ПОДНЕСЕШ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ КОНЦЕРТА
  МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за най-голямата си награда в живота; за уникалния...
  Read More +
 • КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
  19 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
  AННА ФУРНАДЖИЕВА И НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ - СОЛИСТИ НА СИМФОНИЧНИЯ КОНЦЕРТ С МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ 22...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“

Маестра Чадловска, Мария Кичевска, Никола Хаджитанев, Павел Кирчев, Ивана Коцевска пред Виолета Тончева

„Раймонда“ от Александър Глазунов - 7 август, 21.00, Летен театър. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ "Варненско лято" 2021

 

МАРИЯ КИЧЕВСКА – РАЙМОНДА

"Раймонда" разказва рядко красива приказка

Раймонда е прекрасен женски образ и една от трите главни роли в едноименния балет на Александър Глазунов. Обикновено в балетите има две главни роли, а в балета „Раймонда“ са три – Раймонда, Жан дьо Бриен и Абдерахман. „Раймонда“, подобно на „Баядерка“, разказва една рядко красива приказка за любовта, как да я спечелиш и как да я отстояваш.

Партията на Раймонда е изключително красива, в същото време е много голяма и трудна, особено в края на спектакъла. Казват, че Раймонда е една от най-трудните партии в цялата балетна история и това наистина е така. Има много вариации, адажии, трябва да танцуваш с партньора и с ансамбъла и всичко това е чудесна предпоставка да покажеш най-доброто от себе си.

Много ми е приятно, че за четвърти път танцувам с балетните артисти на Варненската опера, с тях се чувствам много добре, сякаш съм у дома. След наградата от Международния балетен конкурс във Варна имам специално отношение към вашия град. Очаквам с нетърпение премиерата и се надявам публиката на Опера в Летния театър да хареса нашата „Раймонда“.

 

НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ – ЖАН ДЬО БРИЕН

Негативизмът на пандемията се отплаща с позитивно отношение към артистите

Жан дьо Бриен ме вдъхновява по две причини – за пръв път го танцувам и е хубаво, че дебютът ми се случва на варненска сцена. Второ – партнирам си за пръв път с Мария Кичевска от Скопие, с която съм участвал в балетни гали, но никога не сме танцували заедно. Ролята на Жан дьо Бриен е много емоционална и като всяко ново нещо ми е особено интересна, предполагам, че ще се превърне в моя любима роля. Балетът е наситен със силна класическа техника, в него има изключително много за танцуване, което не е характерно за повечето балетни заглавия. Специално в тази хореографска редакция моята партия не е от най-натоварените, но по принцип всичко в „Раймонда“ е сложно и това носи предизвикателства за целия екип.

Питате ме как се задържам на върха... Винаги съм давал максимума от себе си на сцената, но никога не е лесно. Балетният артист прави какви ли не жертви, за да бъде постоянно на ниво. В това отношение помага сериозната ни заетост след пандемията. Сега в Софийскиата опера и балет постоянно сме ангажирани в различни спектакли, както са и колегите тук във Варна. Това ни държи във форма.

Забелязвам, че след пандемията се обръща повече внимание на културата и изкуствата и това много ме радва. Целият негативизъм на пандемията сега се отплаща с позитивно отношение към артистите. Това обаче се случва в България, докато в световен мащаб не е същото. Там театрите все още са затворени, балетните артисти не танцуват, а ние в България продължаваме да работим.

Всеки път, когато идвам във Варна, се чувствам изключително приятно. Варна е тясно свързана с моята лична история, като участник и като партньор в Международния балетен конкурс. През последните години все по-често гастролираме тук, заедно с моята партньорка Марта Петкова, предстои ни „Лебедово езеро“ на 17 август в Летния театър. Във Варна ни е винаги позитивно, топло и приятелско. Пожелавам на публиката да преживее хубави емоции покрай премиерата на „Раймонда“. Всички да сме здрави и дано ни очакват по-светли дни.

 

 

ПАВЕЛ КИРЧЕВ – АБДЕРАХМАН

Сега в България "Раймонда" може да се види единствено във Варна

Балетът „Раймонда“ не е поставян във Варна от 1971 г. Автори на хореографията тогава са били Галина и Стефан Йорданови, знакови имена за развитието на балетното изкуство във Варна. „Раймонда“ по принцип е много трудно заглавие, което рядко се среща в репертоара на оперните театри. С нашата нова постановка сега в България „Раймонда“ може да се види единствено на сцената на Държавна опера Варна.

 

Моят герой Абдерахман е арабски принц, много характерен, силен и плътен образ. Той се влюбва в Раймонда, която очаква своя годеник, рицаря Жан дьо Бриен, предлага й любовта и богатствата си, опитва се дори да я открадне, но пада покосен от меча на рицаря.

Партията се отличава с висока техничност и силни подръжки в танците с Раймонда. Абдерахман се появява за пръв път на сцената с източен танц, един интересен монолог, който обрисува характера му. В хода на действието той танцува и испански танц – панадерас, който също много ми допада. Както във всяка роля, така и тук е важно да преодолееш първото задължително ниво. Когато краката знаят хореографията, мисълта се прехвърля върху образа на героя, за да почувстваш и пресъздадеш докрай неговата същност. Абдерахман е властен, богат и влюбен, но тези качества не му помагат, любовта не се купува.

Щастлив съм, че с този герой осъществявам още една мечта в живота си и добавям още едно заглавие в репертоара си. Чудесно е да си партнирам с прекрасните балерини от Скопие Мария Кичевска и Ивана Коцевска, които познават много добре балета, както и с Никола Хаджитанев, с когото дебютираме в „Раймонда“.

ИВАНА КОЦЕВСКА – БЯЛАТА ДАМА

Бялата дама носи нежност, доброта и чиста енергия

Танцувах Бялата дама на премиерата на балета „Раймонда“ в Скопие, сега ще изпълня ролята и на премиерата във Варна. Моята героиня е защитница на семейството на Раймонда, тя помага на девойката да намери правилния път в живота, да направи добрия избор между двамата претенденти за сърцето й.

Бялата дама неслучайно се нарича така, тя носи доброта, нежност, спокойствие, много чиста енергия и всичко това трябва да се види на сцената. Ролята не е трудна за мен като техника, затова пък изисква сериозно артистично превъплъщение. Обичам моята героиня, тя допадна на публиката в Скопие, надявам се това да се случи и във Варна.

 

Харесвам Варна още от участието си в Международния балетен конкурс и сега с удоволствие се връщам тук. За пръв път танцувам с балетните артисти на Варненската опера, сред които се чувствам много приятно. На тях и на зрителите пожелавам да намерят правилния път в живота си - с помощта на приятел, като Бялата дама, или още по-добре - сами!

 

„РАЙМОНДА“

Балет от Александър Глазунов

7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Хореографска редакция - Олга Панго, РС Македония

Диригент - Бисера Чадловска, РС Македония

Режисьор - Деян Прошев, РС Македония

Репетитор - Светлана Тоншева

Плакат - Славяна Иванова

В ролите:

Раймонда - Мария Кичевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Жан дьо Бриен - Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийска опера и балет

Абдерахман - Павел Кирчев, премиерсолист на Държавна опера Варна

Бялата дама - Ивана Коцевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ "Варненско лято" 2021.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP