Очаквана втора среща с „Дон Жуан” на 19 март

 

След бравурната премиера на 24 февруари на операта „Дон Жуан” от Моцарт, на 19 март 2014 от 19 часа завесата ще се вдигне за второто представление на новата постановка.
Диригент-постановчикът Борислав Иванов за втори път ще предостави диригентската палка на младата диригентка Вилиана Вълчева.
Родена във Варна, завършила музикалното си образование в Швейцария, където живее и работи, тя е добър пример както за големия талант на българския музикант, така и за приемствеността между поколенията, според която опитните предават своите знания и мъдрост на младите и ги подпомагат в творческото им развитие.

С 20-минутни аплодисименти публиката даде високата си оценка за премиерата на „Дон Жуан” като резултат от диригентското майсторство на Вилиана Вълчева, умелата режисура на Александър Текелиев, хореографията на Желка Табакова и великолепните артистични постижения на солистите.

Сега ще имаме удоволствието да съпреживеем „Дон Жуан” – отново под диригентската палка на Вилиана Вълчева и отново с харизматичния баритон Венцеслав Анастасов - един изключителен във вокално и артистично отношение Дон Жуан.

Според експертите, Лепорело, слугата на Дон Жуан, е една от най-трудните роли в тази опера. Ироничен, интригант или ласкател, според обстоятелствата, образът изисква виртуозна интерпретация не само заради сложната музикална партитура, но и заради динамичната смяна на обстоятелствата. Точно такава гъвкавост във владеенето на разнообразни художествени средства демонстрира на премиерата Евгений Станимиров, когото и сега ще видим в тази роля.

Утвърдените солисти на Държавна опера Варна Линка Стоянова и Арсений Арсов ще представят в тандем Дона Анна и нейния годеник Дон Отавио. За първи път в ролята на Дона Елвира в тази постановка ще чуем сопраното Даниела Димова. За нея това е втора постановка на „Дон Жуан” в творческата й кариера. Ролята е много интересна и предизвикателна, защото от една страна Дона Елвира е гневна на измамника Дон Жуан, когото открито разобличава, а в същото време сърцето й му принадлежи.
Певица с ярък драматичен талант и висока музикална култура, Даниела Димова притежава всички необходими заложби, за да пресъздаде успешно героинята. Вяра Железова ще се представи като Церлина - една от нейните коронни роли, заради която често е канена на гастроли в други страни.

Селското момче Мазето, наивно и добро до глупост, поддаващо се лесно на манипулации, особено когато те идват от скъпата на сърецто му Церлина ще пресъздаде Свилен Николов. В ролята на Командора отново ще се превъплъти Гео Чобанов.

С този опитен състав второто представление на „Дон Жуан” на 19 март обещава да повтори успеха на премиерата.

TOP