КАРУЗО И ТЕНОРИТЕ

Карузо Гала - Варна, 11 юни, 21.00, Старт на Опера в Летния театър

Карузо Гала - Пловдив, 12 юни, 21.00, Античен театър

МАЕСТРО ЛОРЕНЦО БИЗАРРИ

Kарузо Гала е спектакъл, съставен от различни елементи. Започваме от класическите арии през неаполитанската песен до камерните арии и това прави този спектакъл уникален. Нашите петима тенори са великолепни певци, така че удоволствието ще бъде петорно.

 

 

 

 

 

ИВАН МОМИРОВ

Този концерт е специален поклон пред идола, иконата на всички тенори Енрико Карузо. Той е истински вокален феномен, който пее като тенор, но има много повече възможности. Неслучайно когато се разболява баса в едно представление на „Бохеми“, той изпява басовата ария и това е уникално. Пучини, когато чува Карузо, се влюбва в него и му позволява да изпълни прочутата ария на Родолфо с половин тон по-надолу. Карузо го прави феноменално и оттогава всъщност датира традицията тенори да си позволят да пеят с половин тон по-ниско.

Дори хора, които нямат нищо общо с нашата сфера, са чували името на Енрико Карузо или знаят поне за емблематичната песен на Лучо Дала, написана специално за Карузо, която ние също ще изпеем. С „Карузо Гала“ ние отдаваме почит и признателност на великия тенор и се издигаме още едно стъпало към оперния Олимп. Може и да съм пристрастен, но за мен операта е най-великото изкуство. За да бъде разбрано, то трябва да бъде видяно и затова каня зрителите на тези две срещи - Карузо Гала на 11 юни във Варна и на 12 юни в Пловдив. Надявам се тези концерти да привлекат и нови почитатели на оперното изкуство. Вярвам, че нашата програма ще задоволи всеки вкус, защото в нея са включени най-интересните и красиви арии за тенор и едни от най-известните канцонети, които всеки припява.

 

ФАБИО АРМИЛИАТО

Карузо е крайъгълен камък в историята на оперното пеене. Освен че е изпял най-хубавите арии, той е първият певец, записал се на грамофонна плоча и неговите многобройни записи имат огромно влияние върху разпространението на оперното изкуство. С грамофонната плоча операта влиза във всеки италиански дом.

Младите певци и днес изучават Карузо с неговите гласови специфики и начина му на пеене. Важно е да покажем на съвременното поколение творци от величината на Карузо, неговата класа и стил, а и да не забравяме, че той е причината цял свят да запее „О, соле мио“. Ние, италианците, имаме това предимство - говорим родния език на операта.

Имам голям опит с български оперни певци, било то тенори, сопрани, да не говорим за басите. Щастлив съм, че и сега ще пея с красиви български гласове.

Като посланик по света на културата на Генуа, побратимения град на Варна, мога да кажа, че след пандемията връзките между нашите два града трябва да бъдат подновени. На Карузо Гала във Варна беше предвидено да присъства делегация от Италия, но визитата не се осъществи заради рестрикциите около пътуванията. По този повод аз нося специално послание от Генуа за Варна, което ще прочета на гала концерта.

След „На Рим с любов“ на Уди Алън, участвам в нов филмов проект. До два-три месеца ще излезе филм за Родолфо Дзанна, аржентински композитор, когото наричат аржентинския Моцарт. В този филм аз играя самия себе си, търся и намирам творби на този композитор. Странното е, че всички негови произведения са изчезнали, не са останали никакви веществени доказателства за неговото творчество, което ние във филма издирваме. Надявам се да видим този филм и на филмовия фестивал „Любовта е лудост“ във Варна, на който вече съм бил гост.

ДАНИЕЛ ДАМЯНОВ

Карузо за нас е най-големият вокален и оперен авторитет, той е изпял всичко, което ние, тенорите, мечтаем да изпеем. Да присъстваме на сцената и да предаваме нашето изкуство на публиката така, както го е правил Карузо.

 

 

 

 

 

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

Всеки тенор би мечтал да има кариерата на Карузо, неговата слава, така да бъде обожаван от всички, при това във време, когато операта е била издигната на пиедестал. Да се надяваме, че нашето изкуство ще си възвърне тази слава.

 

 

 

 

 

ДАНИЕЛ ДАМЯНОВ

Иван, Валерий и аз сме съратници в оперната кауза от десетки години, помагаме си, заместваме се, когато някои от нас не се чувства добре и т.н. За мен е голямо щастие, че сега съм заедно с тях на една сцена, ще пеем и ще се надпяваме.

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

Най-накрая не да се заместваме един друг, а да пеем заедно на сцената.

ДАНИЕЛ ДАМЯНОВ

И да дадем пример на баритоните и басите, които в повечето случаи враждуват помежду си, докато ние се подкрепяме. А защо хората обичат тенорите, вероятно защото сме чаровни :)

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

И защото най-хубавите арии са написани за тенори. За която и хубава ария да се сетите, ще установите, че тя е написана за тенор.

АНДЖЕЛО ФИОРЕ

Беше доста трудна година, не само за културата, за театъра, а за всички хора по целия свят. Слава Богу, сега всичко се отваря наново и затова искам да изкажа огромна благодарност на организаторите на оперния фестивал във Варна. Ще поднеса тази своя благодарност и от сцената на Карузо Гала. Огромни аплодисменти за всички, които стоят зад това голямо културно събитие.

Виолета Тончева

TOP