НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2021

11 юни – 25 август 2021, 21.00, XII Опера в Летния театър

21 представления през 2021 година

Карузо Опера Гала, Verdi Hattrick, премиери на „Графиня Марица“, „Вълшебната флейта“, „Коса“, „Хофманови разкази“, „Раймонда“ и „Цар Лъв“, бенефис за 90-годишния юбилей на Маестро Борислав Иванов, Концерт на оперната дива Красимира Стоянов, Оперна галаи още...

XII издание на Опера в Летния театър – Варна 2021 е най-голямото събитие в годината на Държавна опера Варна, за което екипът се готви усилено, с грижа за публиката и при съблюдаване на всички противоепидемични мерки. В 12-то издание през 21-ва година са планирни 21 представления. Стартът е на 11 юни с Карузо Опера Гала, в памет на 100-годишнината от кончината на великия тенор Енрико Карузо, под диригентството на Маестро Лоренцо Бизарри от Италия. Поканени са петима брилянтни тенори - двама италианци и трима българи – звездният Фабио Армилиато, познат от Миланската скала до Метрополитън опера; Анджело Фиоре, който гради кариера в първокласни оперни театри и златните български гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов. На 12 юни същият концерт ще бъде изнесен и в Античния театър на Пловдив.

На 18 юни идва ред, след двете предпремиерни представления през май, за премиерата на „Графиня Марица“ от Имре Калман, която от много години не е поставяна във Варна. Режисурата е дело на голямото име от съвременната театрална сцена режисьорката Вера Немирова и диригент постановчика Ералдо Салмиери. Освен сериозната подготовка с двоен солистичен състав, се очаква в ромската сватба на сцената да се включат Ицхак Финци и други известни артистични фигури, както и част от оркестър „Карандила“. Със съдействието на Вера Немирова, като специален гост на събитието, ще бъде посрещната дъщерята на великия композитор Ивон Калман. 

 

На 22 юни следва премиерата на „Вълшебната флейта“ от Моцарт, една забележителна постановка на Маестро Христо Христов и режисьора от Опера Крайова в Румъния Антониу Замфир. Тази последна, красива и трудна творба на Моцарт, която не е поставяна от 32 години на варненска сцена, вече имаше своите бравурни предпремиери през април, впечатлили публиката с артистичните превъплъщения на участниците, мащабния режисьорски замисъл, костюмите и сценографията, атрактивно доразвита с мултимедия.

ММФ „Варненско лято“, който отбелязва през тази година своята 95-годишнина, ще бъде открит на 26 юни с необичаен концерт, със сборно участие на музиканти от Варненската филхармония и Оркестъра на Националното радио на Словения. Дирижира Маестро Росен Миланов, един от най-търсените съвременни диригенти на петте континента. В програмата: Симфонична сюита „Шехеразада“ от Римски Корсаков и Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър със солисти Томо Келер – цигулка и Михаил Петров – виолончело.

На 28 юни Варненската филхармония, в нейния юбилеен 75-ти сезон, за пръв път ще се представи на престижния ММФ „Софийски музикални седмици“ с концерта, под палката на Маестро Павел Балев, който публиката във Варна успя да проследи на 17 април.

Юли в Опера в Летния театър ще бъде не по-малко интересен и вълнуващ. На 1 юли предстои премиерата на легендарния рок мюзикъл „Коса“, емблематичен протест на младите американци срещу войната във Виетнам и химн за всемирна любов на хипи-движението. И е напълно възможно, след премиерата на „Коса“ част от публиката да се пренесе само на няколко метра от Летния театър до брега на морето, за да посрещне изгрева на July Morning.

На 5 юли предстои Балетна гала, с режисьор Светлана Тоншева, в която балетната трупа ще покаже в индивидуални и общи номера танцовите си умения. В момента в балетния състав на Държавна опера Варна влизат балетни артисти от 7 държави, като повечето от тях притежават подчертани солистични качества. В гала концерта ще танцуват солистите Павел Кирчев, Франциско Руиз, Марко ди Салво, Илияна Славова и други. Балетната гала ще бъде със специалното участие на примабалерината от Скопие Мария Кичевска, която отново гостува във Варна.

14 юли, Националният празник на Франция, е премиерната дата за операта „Хофманови разкази“ от френския композитор Жак Офенбах, първа постановка в историята на Варненската опера. „Хофманови разкази“ е класическа творба, еталон за музикантска и актьорска дарба, с много образци в световната оперна история и интересни съвременни прочити, които вдигат високо летвата на художествените изисквания пред всяка следваща постановка. За диригент-постановчик е поканен Маестро Павел Балев, който вече познава възможностите на оркестъра, заедно с режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която предлага много задълбочена интерпретация на творбата. Сценографията, костюмите и художественото осветление са дело на екип от Националната опера и балет на Република Северна Македония, с който режисьорката вече е работила. Образът на поета Хофман е поверен на блестящия тенор Иван Момиров, ролята на Никлаус подготвя Михаела Берова, а прекрасната солистка Илина Михайлова предложи да изпее и трите роли - на Олимпия, Жулиета и Антония, което се случва само в световните оперни театри с оперни звезди като Джоан Съдърланд. Иначе в същите роли са разпределени другите великолепни солистки на Варненскаата опера Ирина Жекова, Мария Павлова, Даниела Дякова. В „Хофманови разкази“ ще се изявят също любими артисти като Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, Пламен Димитров.

В годината на Джузепе Верди, когато отбелязваме 120 години от кончината на великия композитор, Варненската опера подготвя „Верди Хеттрик“ с три от най-известните му опери – „Риголето“ на 20 юли, „Травиата“ на 22 юли и „Трубадур“ на 24 юли.

„Риголето“ ще бъде нова постановка на талантливата режисьорка от по-младото поколение Сребрина Соколова. Като втори режисьор на големия Кузман Попов, дългогодишен главен режисьор на Варненската опера, тя има вече добър опит в оперния жанр. На пулта ще я подкрепя Маестро Григор Паликаров, един от най-добрите български диригенти, с когото Варненският оперен театър обича да работи. В перфектния солистичен състав влизат Кирил Манолов – Риголето, Ирина Жекова - Джилда, Валерий Георгиев - Херцогът на Мантуа.

За ролята на Виолета Валери в „Травиата“, под диригентството отново на Григор Паликаров, се очаква младото българско сопрано Кристин Арсенова, която живее в Италия. Наследствена оперна певица, тя е ученичка на Маестра Райна Кабаиванска, с много спечелени международни конкурси. На конкурса в Болоня преди 2 години, журито единодушно й присъди първото място, а Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, я отличи с наградата за дебют в главна роля на сцената на Държавна опера Варна. В „Травиата“ Кристин Арсенова ще си партнира с Иван Момиров – Алфред Жермон и Свилен Николов - Жорж Жермон.

Спектакъла на „Трубадур“, режисьорски прочит на Кузман Попов, ще дирижира Лоренцо Бизарри от Парма, когото публиката на Опера в Летния театър познава от предишни издания на оперното лято. Тенорът Валерий Георгиев ще се превъплъти в образа на трубадура Манрико, а неговата любимата Леонора ще пресъздаде италианското сопрано Сузана Бранкини. С нея оперният театър в имал през миналата година сключени договори за участия в „Турандот“ и „Аида“, но заради Ковид ограниченията тя не успя да дойде в България. В „Трубадур“ публиката ще аплодира и мецосопраното Даниела Дякова като Азучена, една от коронните роли в богатия репертоар на певицата.

На 30 юли ще бъде възроден мюзикълът „Уестсайдска история“ – една от последните премиери на Държавна опера Варна от края на 2019 г. Мюзикълът на Бърнстейн, завладял цял свят, получи своята варненска версия, благодарение на режисьора Крис Катена, хореографката Надя Димокова и Маестро Александър Фрай, съратник и близък приятел на Бърнстейн. За партията на Тони е поканен Джани Лечезе, който пя на премиерата, а партията на Мария ще изпълни или Лили Илиева, или Мария Павлова - двете са еднакво убедителни в ролята.

През август публиката на Опера в Летния театър ще бъде изненадана с премиерни постановки на балета „Раймонда“ от Александър Глазунов  (7 август) и на мюзикъла „Цар Лъв“ от Елтън Джон с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов (11 август). След избраните, с кастинг в няколко тура, артисти от различни сценични изкуства, постановъчният екип репетира с двоен и троен солистичен състав.

Юбилейният авторски проект на големия перкусионист и композитор Христо Йоцов “Jazz Cats Symphony”, с чиято премиера Държавна опера Варна откри 2021 година, ще бъде също едно от притегателните събития в Летния театър (13 август). Среща с лятната публика ще има и мюзикълът „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с оркестрация на Данко Йорданов и утвърдения постановъчен тандем - режисьора Петко Бонев и диригента Страцимир Павлов (16 август).

Почитателите на балетното изкуство ще се насладят на „Лебедово езеро“ от Чайковски, в оригиналната хореографска редакция на Сергей Бобров (17 август) и мюзикъла „Коста“ (23 август).

Опера в Летния театър – Варна 2021 ще има своите концертни върхове в 3 забележителни оперни концерта през август. Бенефисният оперен концерт на любимия Маестро Борислав Иванов, артистичния директор на Държавна опера Варна, познат с диригентското си майсторство на няколко континета, ще отбележи на 9 август своята достолепна 90-годишнина. За своя бенефис той е поканил младите диригенти и негови ученици Светослав Борисов, Кръстин Настев и Стефан Бояджиев, както и известните оперни певци Агунда Кулаева, Алексей Татаринцев и Таня Иванова, заедно с всички солисти на Варненския оперен театър.  

След това изключително събитие следва още едно – на 20 август в Опера в Летния театър, под палката на Маестро Георги Димитров, ще се извиси звездният глас на оперната дива, иключителната Красимира Стоянова, която оперната публика в цял свят боготвори.

Емоцията на тези концерти ще се пренесе и в заключителната оперна гала на 25 август. С диригент Акопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьор Сребрина Соколова, в този последен концерт от XII издание на Опера в Летния театър своето вокално и артистично майсторство ще поднесат сециалните гости Елена Роси и Мария Комарова, солистите, хорът и оркестърът на Държавна опера Варна.

TOP