НА „РИГОЛЕТО" С ЛЮБОВ

18 ноември, 19.00, Основна сцена

За „Риголето“ на Верди казват, че дори само тази опера да беше написал, щеше да бъде достатъчно, за да го направи толкова велик, колкото е. Основана върху пиесата „Кралят се забавлява“ от Виктор Юго, Верди, заедно с либретиста Франчско Пария Пиаве, създава съвършена творба. Тя притежава всички качества, за да бъде шедьовър – драматична история, която завършва с дълбока човешка трагедия, съпътствана от поквара и похот, нежност и душевна чистота, предадени с прекрасна музика.

 

Сюжетът в три изречения. Шутът на Херцога на Мантуа Риголето (от Tribule, умалително от итал. Tribuletto - Rigoletto, от фр. Rigolo, шегобиец) е ненавиждан, заради склонността му да се подиграва с жертвите на разгулния си господар. В същото време той е нежен и любящ баща, който държи своята Джилда далеч от злините на света. А когато не успява да разкрие пред влюбената девойка истинското лице на Херцога, той наема Спарафучиле да го убие и така неволно подписва смъртната присъда на дъщеря си.

„Риголето“ е специално преживяване и за Маестро Страцимир Павлов и солистите на Варненската опера, баритона Пламен Димитров, сопраното Мария Павлова и тенора Валерий Георгиев, които ще ни направят съпричастни към историята на шута на 18 ноември, 19.00, Основна сцена.

„Риголето“ е любимата ми опера, божествена музика, пропита с емоции. Репетициите вървят много добре и няма как да е другояче, след като имаме звезден солистичен състав: Пламен Димитров – Риголето, Мария Павлова – Джилда, Валерий Георгиев – Херцогът, Евгений Станимиров – Спарафучиле. Най-голямото емоционално препятствие е финалът със смъртта на Джилда, когато душата й се преселва в отвъдното. Музиката и актьорската игра трябва да го покажат. А ние трябва да си поемем дъх, за да сдържим сълзите си и да довършим операта“, споделя Маестро Страцимир Павлов.

Риголето е коронна роля за Пламен Димитров: “Щастлив съм, че съм надарен с глас, подходящ за Риголето. Някои баритони така и не могат да стигнат до тази партия в цялата си кариера, докато аз я изпях за пръв път, още когато бях на 32 години. Дебютът ми на сцената на New London Theatre в САЩ беше много успешен и оттогава досега, повече от 10 години, тази роля стана част от мен. Тя ми приляга и я изпълнявам с лекота. Особено харесвам Арията на Риголето в трето действие, когато той се моли на похитителите да му върнат Джилда.“

Създадена сякаш за тази роля, сопраното Мария Павлова дебютира като Джилда през 2018 г. на сцената на Варненската опера. През миналата година една от най-очарователни героини в световната оперна съкровищница й донася и аплодисментите на публиката в Испания. “Обожавам Джилда - роля с много вокални и артистични предизвикателства. С нея всяко излизане пред публика представлява голям тест за мен, доколко ще успея да запазя самообладание и едновременно с това да се забавлявам. Още по-трудно е сега, когато заради COVID спектаклите са без антракт“, разказва Мария Павлова. Нейна любима е арията от второ действие, в която Джилда, разкъсвана от любов и разочарование, прави признания пред баща си.

Валерий Георгиев е особено привързан към Херцога на Мантуа. „Обичам тази роля, с която съм емоционално свързан. С нея дебютирах преди години във Варненската опера и оттогава тя стана моят театър. Херцогът на Мантуа е сред най-известните тенорови партии в света. Чувствам се прекрасно, когато изпълнявам „Questa o Quella“ и разбира се „La Donna e Mobile”, Химна на тенорите“, усмихва се Валерий Георгиев и напомня изказването на великия диригент Артуро Тосканини: „Който тенор може да се справи с квартета от „Риголето“, той може да изпее всичко.“

 

„РИГОЛЕТО“

18 ноември, 19.00, Основна сцена

Опера в три действия от Джузепе Верди

Либрето Франческо Мария Пиаве

По драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява"

Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ

Режисьор КУЗМАН ПОПОВ

Художник МАРИЯ ДИМАНОВА

Диригент на хора ЦВЕТАН КРУМОВ

 

В РОЛИТЕ:

ХЕРЦОГЪТ НА МАНТУА – Валерий Георгиев

РИГОЛЕТО – Пламен Димитров

ДЖИЛДА - Мария Павлова

СПАРАФУЧИЛЕ - Деян Вачков

МАДАЛЕНА – Силвия Ангелова

ДЖОВАНА - Вяра Железова

ГРАФ МОНТЕРОНЕ - Людмил Петров

МАРУЛО - Иво Йорданов

БОРСА - Христо Ганевски

ГРАФ ЧЕПРАНО - Петър Петров

ГРАФИНЯ ЧЕПРАНО - Розалия Желязкова

ПАЖ НА ХЕРЦОГИНЯТА - Лъчезара Георгиева

ОФИЦЕР - Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

 

Виолета Тончева

 

TOP