ПАМЕТ ЗА ГЕОРГИ КОЙЧЕВ

 

3 август 2018, 21.00, Театър Римски терми

 

Концерт с популярни арии и дуети на Пламен Димитров, Андриана Йорданова и Руслан Павлов

 

Адриана ЙордановаПЛАМЕН ДИМИТРОВ - баритон и АНДРИАНА ЙОРДАНОВА – сопран пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя незабравим учител и за концерта в негова памет

 

Кой е най силният ви спомен за Георги Койчев?

 

Пламен Димитров: Не мога да откроя някакъв специален спомен, защото постоянно бяхме заедно. Той идваше на всички мои спектакли, държах на неговата оценка, най-много вярвах на него. Беше взискателен и критичен, двамата работехме сериозно и изчиствахме нещата, докато не се получат така, както той ги искаше, максимално най-добре.

 

Андриана Йорданова: За разлика от Пламен, аз нямах късмета да бъда толкова близо до него, защото заминах за чужбина. Но съм благодарна на съдбата, че в творческия си път попаднах на прекрасни педагози – като малка започнах с Веселина Зафирова, след това продължих при Георги Койчев, а в Консерваторията влязох в класа на проф. Илка Попова. Тя доразви у мен онези вокални качества, които постави Георги Койчев, между тях като педагози нямаше ревност, имаше симбиоза и приемственост. За един певец е от голямо значение, вокалните му педагози внимателно да надграждат посятото, а не егоистично да налагат своите амбиции.

 

Всъщност с Пламен се запознах, благодарение именно на Георги Койчев. Това стана в 107-ма стая на Варненската опера, където двамата репетираха. Запознахме се и Георги Койчев предложи да опитаме набързо един дует. Веднага почувствахме, че сме ученици на един и същ педагог. Така се стигна и до първия ни съвместен концерт във Варна през 2009 година. Тогава Георги Койчев ми каза, че за периода, откакто не сме се виждали, аз съм научила точно това, на което той е искал да ме научи. Никога няма да забравя думите му, те са важно признание за мен, което ми показва, че вървя в правилната посока. Пеенето, като непрекъснат процес, има нужда от оценка в перспектива и тъкмо в това се състои отговорността на педагога.

 

Пламен ДимитровОчевидно ти също приемаш като мисия педагогическата дейност, която развиваш в Малта.

 

Андриана Йорданова: Целта ми е да науча моите възпитаници да не спират да търсят, да се усъвършенстват, като вземат най-доброто първо от мен, а после и от следващия педагог, който би трябвало да бъде по-добър от мен. Затова смея да кажа, че следвам уроците на моите учители. Наследих от Георги Койчев любовта към мъжките гласове, подготвих вече няколко баритона, които успешно се изявяват на различни сцени. Използвам неговата практика при разпяване на италианския вокал "А" и смяната на всички останали вокали. И аз, като него, държа на правилната позиция на главата, шията, на цялото тяло. Това са все едни такива азбучни истини за оперното пеене, които обаче се оказват много по-ефективни от редица съвременни методики.

 

Пламен Димитров: (с усмивка) С Георги Койчев началото винаги беше трудно, но и знаехме, че накрая непременно ще се получи това, което трябва да се получи. Няма да забравя първия си урок при него, истинска катастрофа. Аз изпявам един тон, той веднага отсича - не, аз отново опитвам, той отново ме спира и така в продължение на почти час.

 

Андриана Йорданова: Тук си спомням, че веднъж на излизане от урок при Георги Койчев, срещнахме режисьора Кузман Попов, който живее един етаж по-надолу. Та той с усмивка отправи упрека: „Жоро, защо не ги оставиш да изпеят някаква ария, ами чувам само А-А-А-А, А-Е-О-А? „А, още не са дорасли“, отговори подобаващо Георги Койчев.

 

Пламен Димитров: Той беше весел човек, макар и не всички да го познаваха от тази му страна. По повод нечий разсъждения за връзката между лейката и оперното пеене, той все се шегуваше: „Ето един, стигнал до великото прозрение, че както се лее вода от лейката, така трябва да се лее и да не прекъсва и гласът.“

 

 

Руслан ПавловКакво сте включили в програмата на концерта?

 

Пламен Димитров: Решили сме, освен дуети, да включим само творби, които сме работили заедно с Георги Койчев. Които са му любими, които той е пеел или е обичал да слуша. Аз ще изпея арията на Белкоре от „Любовен еликсир“, една от коронните роли на Георги Койчев. Ще изпея и Фигаро, защото всеки мой тон в тази партия е негово дело. „Ти си спинтов баритон, но аз знам как да направиш най-хубавото в тази лирична партия“, ми каза тогава той и наистина го направи. Ще изпея също ария на Жерар от „Андре Шение“, също коронна роля на Георги Койчев. Включил съм и Ескамилио от „Кармен“, който съм прецизирал пак с него. Най-трудната ария, която много рядко си позволявам да пея, е на Ренато от „Бал с маски“. Отделихме много внимание на всяка фраза, всеки тон, всеки детайл в тази ария и аз ще се постаря да я изпълня така, че Георги Койчев да остане доволен.

 

Андриана Йорданова: Аз ще изпея любимата му ария „И тъй, надалеч заминавам!“ от Каталани. Георги Койчев беше привърженик на елегантния преход от ниски към високи тонове, а в тази ария има много скокове, които сме репетирали безкрайно. „Ако пееш правилно, звучиш прекрасно, ако пееш аматьорски, звучиш като обикновен сопран“, обичаше да ми казва маестрото.

Заложих и на някои заглавия, които българската публика не познава толкова добре като „Вилхелм Тел“ на Росини, откъдето ще изпея ария на Матилда. Не съм я изработила с Георги Койчев, но в нея има речитатив, белкантово пеене, каденци и си мисля, че той би одобрил начина, по който я изпълнявам. Развивам гласа си в лиричната линия и затова избрах още ария на Леонора от „Силата на съдбата“ и ария от „Адриана Лекуврьор“, които съм подготвила с маестрото. Над последната ария работих с него съвсем в началото, но по-късно усъвършенствах филираните тонове с мисълта за неговите уроци.

Тук Пламен и аз специално искаме да благодарим на нашия прекрасен пианист Руслан Павлов, с който ще изнесем този много важен за нас концерт.

 

С какви чувства очаквате концерта?

 

Андриана Йорданова: Не мога да си представя, че Георги Койчев няма да дойде на този концерт...

 

Пламен Димитров: Да... Но от друга страна сме много въодушевени да поднесем един много красив концерт на варненската публика. Концерт, в памет на нашия любим учител Георги Койчев!

 

БИЛЕТИ: пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:30-13:30 и 14:30-20.30; събота 10:00–13:30 и 14:30-19:00; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022, www.tmpcvarna.com
Обект „Римски терми“ - ъгъла между "Сан Стефано" и "Хан Крум" – всеки ден, тел. 052 600 059
ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020; 052 669 051
ОНЛАЙН: http://bgbileti.com/ http://www.eventim.bg/ 
Цени на билетите от 10 до 20 лева с възможност за разглеждане на Римските терми.


TOP