Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Дебюти на Димитринка Райчева и Валерий Георгиев в „Селска чест” и „Палячи” на 23 май

 

На 23 май Държавна опера Варна предлага на оперните меломани да съпреживеят италианския веризъм с две от неговите знакови творби – «Селска чест» от Пиетро Маскани и «Палячи» от Руджиеро Леонкавало.

Валерий Георгиев - дебют в "Селска чест" и "Палячи"

Своя дебют в двете главни тенорови партии ще направи солистът на Държавна опера Валерий Георгиев, който ще се представи в ролите на Туриду от „Селска чест” и Канио от „Палячи”.

Първото нещо, което трябва да се каже в този случай е, че малцина тенори се съгласяват да изпълнят в една и съща вечер двете роли в два последователни спектакъла. Двете музикални партитури не са лесни, образите макар и различни, изискват сериозно артистично присъствие, като при това втората партия е по-драматична и по-сложна.

Тази наситеност на музикалната тъкан и на артистичното превъплъщение, които подлагат на изпитание силата на гласа и майсторството на певеца, са един висок праг и доказателство за качествата на всеки тенор. Валерий Георгиев, който неотдавна стана лауреат на конкурса «Viva Verdi” 2014, се намира във върхова форма и със сигурност ще ни поднесе едно красиво изживяване.   

Валерий Георгиев е завършил НМА „Панчо Владигеров” с две специалности: валдхорна при проф. Стефан Кънчев и оперно пеене при доц. Иванка Нинова.
В продължение на десет години, работи като артист-оркестрант в НМТ „Стефан Македонски”, а от 2009 г. започва солистичната си кариера на оперен певец, гастролирайки по оперните сцени на Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Румъния и Русия. Солист на всички филхармонични оркестри в България, включително на Софийска филхармония. Гастролира на сцените на Софийска, Русенска и Варненска опера. Работи  с диригентите Б. Хинчев, Е. Табаков, М. Ангелов, Б. Иванов, Г. Димитров, Н. Тодоров, В. Вачев, В. Байчев, Гр. Паликаров и редица чуждестранни диригенти.

От 2012 г. Валерий Георгиев е един от водещите солисти на Държавна опера Варна.

Оперният му репертоар включва партиите на Ернесто от „Дон Паскуале” и Тонио от „Дъщерята на полка” на Г. Доницети; Граф Ори от едноименната опера на Росини и Дон Рамиро от „Пепеляшка” (Росини); Фентон от „Фалстаф”, Манрико от „Трубадур”, Габриел от „Симоне Боканегра”, Алфред от „Травиата”, Херцог от „Риголето” и Рикардо от „Бал с маски” на Дж. Верди; Певец от „Кавалерът на розата” на Р. Щраус и др. Валерий Георгиев поддържа също богат репертоар от кантатно-ораториални произведения.

 

Димитринка Райчева - дебют в "Селска чест" и "Палячи"

 

В ролята на Сантуца ще се изяви солистката на Държавна опера Варна Димитринка Райчева, която винаги впечатлява публиката с перфекционизъм и изящество.

Родена в Добрич, Димитринка Райчева завършва НУИ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София. През 1998 г. участва в студентския спектакъл  “Медиумът” от Джан Карло Меноти, където изпълнява ролята на Мисис Нолън, под режисурата на Пламен Карталов. Следват концерти и спектакли в България и чужбина. През септември 2008 г. е финалистка на Конкурса за млади оперни певци в Алкамо, Сицилия, а през октомври същата година е наградена със специално отличие на конкурса “Мирике” в Контурси Терме, Италия.

Там получава и покана за квалификация при известната оперна певица Лелла Куберли и диригента Даниеле Молес. На XIV Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” (2009), след успешен сценичен дебют в ролята на Амелия от операта “Бал с маски” на Дж. Верди, е удостоена с Трета награда, бронзов медал и диплом. От 2010 г. започват участията й в постановките „Рейнско злато”, „Пръстенът на нибелунга” и „Валкюра” на Рихард Вагнер на сцената на Софийска опера и балет.

През юли 2011 г. с успех изпълнява ролята на Амелия в „Бал с маски” на Верди в премиерен спектакъл в рамките на ММФ „Варненско лято” – копродукция на Софийска опера и балет и Държавна опера Варна. От октомври 2011 г. е част от постоянния солистичен състав на Държавна опера Варна. В репертоара й присъстват ролите на Аида от едноименната опера на Верди, Леонора от „Трубадур”, Елизабет от „Дон Карлос”, Тоска от едноименната опера на Пучини и др.

През месец май 2013 участва в премиерните спектакли на „Залезът на боговете” от Р. Вагнер, постановка на Софийска опера и балет, където изпълнява три роли под режисурата на акад. Пламен Карталов и диригентската палка на Ерих Вехтер (Германия).
Следва участието й през месец юни в „Рейнско злато”, „Валкюра” и „Залезът на боговете”, като част от цялостното представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” по повод честванията на 200-годишнината от рождението на Вагнер.    

На диригентския пулт на 23 май ще застане Борислав Иванов.

Режисурата на двете опери е дело на Нина Найденова. Премиерата се състоя през 2009 г., а през 2010 г. Държавна опера Варна откри Салона на изкуствата в НДК, София с тези две опери.

В останалите роли ще се представят Пламен Димитров - Алфио в »Селска чест» и Тонио в «Палячи», Линка Стоянова - Неда, Свилен Николов - Силвио, Борис Луков ще бъде Арлекин, Бойка Василева – Лучия, Вяра Железова – Лола.

 

TOP