Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Eдно огромно, гръмко и приятелско БРАВО, КОЛЕГИ!

 

ДАРИНА ТАКОВА, Facebook, 10 декември 2016

Държавна опера Варна, гост на ФОБИ в Стара Загора с "Борис Годунов"

Първа моя среща с гениалната опера. Интересът ми бе повишен най-вече от присъствието на Карло Коломбара и неговия дебют като Борис. Бях пряк свидетел на вълнението му по време на дългия процес на подготовка на ролята. Роля мечта за всеки бас, нещо като "Травиата" за сопраните. Но докато Виолета е роля на красотата, виртуозността и младостта, то Борис е върха на пирамидата в кариерата на басите. Не бива да се заиграват с нея младоци, не е роля за дебют, или пилотна роля за изстрелване в орбита. Борис е крайната цел на една голяма кариера, короната на басовите роли. До нея се стига плавно, бавно и закономерно, ако стълбата на големите постижения е изкачвана с разум и интелект.. Освен точния глас, чисто като вокална характеристика, този глас трябва да е доведен до съвършенството на инструмент който може да пресъздаде сложния рисунък на един наистина грандиозен персонаж. Житейският и професионален опит са абсолютно задължителни, за да се изгради този изключително предизвикателен психологически и философски образ. Ние, като неразривно свързани с руската култура, душевност, специфика и дори да не владеем до перфектност, сме близки до езика, едва ли бихме могли да разберем сложността на партитурата за един западен европеец.

Карло е сюблимен артист със значима кариера, перфектна вокална техника и огромен опит. Покрай приятелството и общите ни проекти, бях свидетел на затрудненията му най-вече с езика. Справи се блестящо, но разбирам напълно коментара му след спектакъла, че се чувства обезкостен.
Италианските белкантисти не са много по вкуса на българина. Често рафинираността им се счита за безгласие. Това, разбира се е глупаво и повърхностно мнение.

Да, ние сме дали изпълнители на Борис Годунов, останали в историята като най-големите монументи на тази роля: Христов, Гяуров, Гюзелев. От интерпретацията на Борис Христов като Годунов ще продължат да се учат и вдъхновяват поколения и поколения, докато съществуват светът и операта в него. Колоси, еталони, гении. Както Гласът на нашата Гена, или ненадминатите артистизъм и каризма на Райна Кабаиванска. Имаме ЕТАЛОНИ! И гласове! Артисти, продиктували световни стандарти, благодарение на което, трудно приемаме нещо друго и различно. Както казвам често за роли като Турандот, Абигаиле, Лейди Макбет, Джоконда и много, много други "Имам гласа на Гена в ушите си". Или "след Тоска на Райна трудно мога да възприема друга".
Всичко това не отнема нито грам от качествата и значимостта на Коломбара. Висока каратура във всяко едно отношение- култура, психология, музикална линия, интерпретация на огромен артист! Пожелавам му да продължава да надгражда и претворява своя мечтан Борис по много сцени!

Моят голям възторг, обаче, дойде и от много, много други фактори!
Всичи останали бяха перфектни!

Великолепен Пимен на Деян Вачков. Това момче ме изненада и възхити! Страхотна фрма, новозавоювана техника, красив и мощен глас, изравнен в целия регистър. Интелект и точност в прочита на ролята- сложна и за доста по-зрял като възраст и опит артист. Не можех да повярвам, че това младо момче се превъплъщава и интерпретира по този перфектен начин образа на стария монах. Мноооого високо ниво! Браво, Деяне!

Страхотен Варлаам на Гео Чобанов!
Артисти, които непрекъснато се развиват и не спират да инвестират в своето артистично израстване, което при нас, оперните певци е за цял живот, ме правят истински щастлива. Гео премина през няколко майсторски класа на нашата фондация и взе ценни формули от Коломбара и Скандиуци, които веднага е адаптирал към професионалните си изяви! Браво, Гео!

Черешката на тортата за мен бе Арсений Арсов.
Радвам се на всичко, което той споделя с нас тук във Фейсбук, а на живо ме хвърли в изумление. Арсений скоро навърши 60, споменавам го , защото това специално го слага направо в категория "феномен". Изключителна, чак поразителна вокална свежест, което е признак за перфектна техника, каквато, смело мога да заявя, че почти никой в днешно време на притежава. Освен всичко това, зарядът и енергията, с които Арсений пее, са наистина недостижими, на фона на вялото и безсмислено пеене на повечето съвременни певци, които са на светлинни години от техниката на дихание и опора. Каква дикция и артикулация на текста, каква дълбочина и психологическа концентрация в образа на Григорий!
Арсений! Възхищавам ти се, приятелю!

 

 

По всички оперни театри, не само в България, ами навсяъде, чуваш добри в главните роли (когато се случи, де..) и безобразни в малките. Тук Варненската трупа ме хвърлиха в ступор. Всички до един бяха страхотни. Чух гласове, чух добър руски, видях млади хора, а не закъсали и амортизирани щатни присъствия. Всички! До! Един!

Щях да припадна, като разбрах, че Фьодор е Вяра Желязова от хора и не е детето, което наистина изглежда така. Перфектен образ и присъствие.

Прелестна Ксения на Ирина Жекова- голяма моя любимка, артист, свързан с мен, който непрестанно се развива и завоюва все по-солидна техника и в следствие- все по-прекрасни и важни роли..
Достолепна Бойка Василева като Кръчмaрката.

Щипка, макар и много малка от Дарина Такова има и в Христо Ганевски, който изпълни ролята на Шуйский. Голям потенциал у млад човек, който не е завършил консерватория, но в момента прави своя транзит от хорист към важните солистични изяви. Това е гласът, който ни разплака преди години вкъщи, след като изля "Non piangere Liú".
Малко съм му сърдита, той знае за какво, но това не пречи да му се радвам от сърце, защото е златна находка.

Чудесни Пламен Долапчиев като Юродивия и Свилен Николов като Шчелкалов. Всички останали също бяха на много високо ниво.

Шепа хрористи, около двайсетина, в "хорова" опера като Борис Годунов. Малко, но с голям заряд, звучаха като за шейсетина, но все пак, липсва очакваното множество точно за тази опера, в която втората главна роля е на хорът.
Много добра работа на хоровия диригент Стефан Бояджиев.

Коректно и позитивно присъствие на диригента на спектакъла маестро Борис Спасов, спасил в последния момент оттеглянето на Йордан Камджалов от постановката, не без прединфарктни ситуации. Браво, Боби!

В много традиционен стил, но добре издържана стилистично постановка на проф. Павел Герджиков. Моят любим и достолепен учител по актьорско майсторство в Консерваторията.

За завършек, едно гигантско браво на моята любима Daniela Dimova! Силна ръка и мощна енергия в елегантната фигура на тази руса фурия. Бърза мисъл, твърд и много професионален подход, печен и супер енергичен мениджър, далновнидно инвестиращ в млади артисти, на които щедро дава път. Инвестира и си ги отглежда. В същото време притежава подход, емоция и страст, които само един оперен певец- ръководител може да има към своите артисти.

Едно огромно, гръмко и приятелско БРАВО, КОЛЕГИ!

 

TOP