Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

БОРИС ПАНКИН: СВОБОДА, ДОБРОТА, ЛЮБОВ – ТОВА Е, КОЕТО НИ КАЗВА «КОСА»

РЕЖИСЬОРЪТ БОРИС ПАНКИН пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за новия живот на мюзикъла «Коса» на варненска сцена, 20 години след първата българска версия с патрон американския посланик Джеймс Пардю и за филма на Милош Форман. За хората от племето, останали 22 от 106 претенденти за ролите, за “dance power” и за посланието на феноменалния мюзикъл.

Как изглежда две седмици преди премиерата „Коса“?

Шармантно.

Какво по-точно означава това?

Чудесно, възхитително, превъзходно, завладяващо – идва от френското „charmant“.

Защо е завладяващо?

Заради артистите, артистите правят харизмата. Нашите артисти са 22, избрани от 106 кандидати в един голям кастинг, който проведохме online по време на пандемията.

 

Това ще бъде едно триумфално завръщане на „Коса“, 20 години след първата българска постановка на режисьора Борис Панкин.

Не е завръщане, а по-скоро нов живот. Поколенията се смениха и онова, което някога се е случило, изглежда по-скоро като документален исторически филм, докато сегашната „Коса“ е реална. Всичко в нея е актуално и оригинално, пресъздадено от съвременни творци, изключително добре подготвени за такива мащабни мюзикълни продукции като „Коса“. Преди 20 години ние бяхме ентусиасти, даже музиката ни беше записана като инструментали. Тогавашната постановка се получи, единствено с подкрепата на Американското посолство и тогавашния посланик, забележителния дипломат Джеймс Пардю, който стана патрон на „Коса“. Той финансира откупването на авторските права, осигури ни необходимите микрофони, с каквито Театър „София“ не разполагаше и покани цялата дипломатическа общност на премиерата. Това беше уникален жест не просто към нас, а към българския театър въобще.

Филмът на Милош Форман от 1979 г., с който мюзикълът стигна до целия свят, беше поразителен, един от филмите, които се запечатват в съзнанието. Очакваме същото и от „Коса“ 2021.

Величието на филма се дължи в най-голяма степен на невероятната музика на този легендарен мюзикъл, композиран за пръв път изцяло в стила на рока и задал нова посока в развитието на световния мюзикъл. Той запленява с рок звученето си, вълнуващото усещане за свобода и вихрещия се бунт срещу статуквото. Днес е символ на онова страстно време и бунтарския дух на поколението. Шест от песните на мюзикъла са в Топ 100 на «Билборд» за най-великите хитове на XX век. «Коса» е музикалната емблема на хората-цветя, които призовават за свобода и любов. Ние всички страдаме от дефицит на обич и независимо от това колко години са минали, все още имаме усещането, че не сме напълно свободни. Свобода, доброта, любов – това е, което ни казва «Коса».

Кои са сега големите имена на «Коса»?

Голямото име на «Коса» е на първо място Страцимир Павлов, защото неговият начин на интерпретация на тази музика няма нищо общо с досегашните световни образци. Наистина не мога да кажа, че познавам всички версии, примерно тази на Венецуела, но съм гледал много постановки на «Коса» и определено мога да твърдя, че работата на Страцимир Павлов е на изключително ниво. Да добавя и бандата на Страци, хората, които участват във всички мюзикълни постановки на Варненската опера – Валери Ценков, Нейко Бодуров, Стоян Роянов... Прекрасни музиканти, които са гръбнакът на постановката. Разбира се, всеки изпълнител, всеки от племето допринася за общото въздействие на този племенен рок мюзикъл.

Без съмнение другото голямо име на варненската «Коса» е Мариан Бачев, който ще бъде вождът на племето. В неговото племе е Нора Караиванова, позната и от нашето «Чикаго» във Варна, както и от своите телевизионни и солови изяви. Също Десислава Николова, която няма нужда от представяне след постановките ни с двете «Ч»-та – «Чикаго» и «Чаплин». Към екипа се присъедини, за наша радост, и Виктор Ибришимов като Клод, момчето, което преди 20 години изигра Мариан Бачев. Да отбележа и най-хубавото – събрахме страхотна танцова трупа от 13 човека - трима от България, останалите от Италия, Испания, Русия и Англия. Тези млади танцьори са в основата на както я наричам «dance power“ – танцовата сила на феноменалния мюзикъл „Коса“.

Пропусна най-голямото име на „Коса“ - Борис Панкин, преводач и режисьор на най-новата мюзикълна постановка на Държавна опера Варна, чиято премиера очакваме с нетърпение в първата юлска вечер, след July Morning.

 

«КОСА»

Мюзикъл от ГАЛТ МАКДЕРМОТ
Либрето и стихове ДЖЕРЪМ РАЙНИ И ДЖЕЙМС РАДО

Превод и режисура БОРИС ПАНКИН
Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ
Хореография АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА
Асистент хореограф ГЕРГАНА КАРАИВАНОВА
Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Костюми ПЕТЪР МИТЕВ
Мултимедия КОНСТАНТИН ГАРНИЗОВ, ИРИНА РАДОВАНОВА, КАЛОЯН БОЖИЛОВ
Художник осветление ЛАЛЬО ХРИСТОВ

Действащи лица и изпълнители:

Джордж Бъргър - МАРИАН БАЧЕВ
Клод Хупър Буковски - ВИКТОР ИБРИШИМОВ
Шийла Франклин - ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА
Джийни Райн - ИРЕН ЛАЗАРОВА, КАЛИНА КОСТОВА
Ууф Башъм - ЙОАН ПОПОВ, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ
Лафайет Джонсън Хъд - БОЯН СТОЯНОВ, ЯВОР КОСТОВ
Дион - НОРА КАРАИВАНОВА, ВОЛЕНА АПОСТОЛОВА
Криси - МОНИКА ИВАНОВА
Маргарет Мийд - АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА, РОЗАЛИЯ ЖЕЛЯЗКОВА
Люси - МАРИЛА ГЬОНГИ
Клеър - ВЕРОНИКА ТОДОРОВА
Лейла - ДИМИТРИНА ГЕРМАНОВА
Сузи - ЕВГЕНИЯ ВАСИЛЕВА
Поли - ЗОИ БОШНАКОВА
Уил - ТОДОР ЛАЗАРОВ
Макс - НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Помощник-режисьори: Елиана Кръстева, Вероника Минкова, Димитър Левичаров. Корепетитор Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.
Оркестър и балет на Държавна опера Варна.

Премиера 1 юли, 21.00, Опера в Летния театър, ММФ „Варненско лято – Варна 2021

TOP