Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

КИТРИ И БАЗИЛ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИЛИЯНА И МАРКО

23 март, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

На 23 март, 19.00, Основна сцена, балетната трупа на Варненската опера ще представи „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, едно от най-ярките класически балетни заглавия. Макар и вдъхновен от прочутия роман на Сервантес, балетът се фокусира не толкова върху испанския идалго и неговия верен оръженосец Санчо Панса, колкото върху историята на двамата влюбени Китри и Базил. В техните роли през лятото на миналата година успешно дебютираха солистите на балетната трупа Илияна Славова и Марко Ди Салво, които ще танцуват и сега в спектакъла на 23 март.

Илияна Славова с удоволствие разказва за своята героиня: „Танцувах амурче в балета „Дон Кихот“ като ученичка в пети клас на Балетното училище, по хореография на Калина Богоева. Оттогава датира и мечтата ми да изиграя Китри на професионална сцена. Щастлива съм, че мечтата ми се осъществи, макар и в нелеките условия на ковидно лято. За мен това беше двоен успех, защото Китри е първата ми главна роля след близо 3-годишна пауза по майчинство. Репетирах с много желание и амбиция и мисля, че с Китри достойно се върнах на балетната сцена. Партията е красива, много испанска, жива, технична. Марко ди Салво в ролята на Базил е чудесен партньор, на когото мога да разчитам във всяко отношение. 

Особено ми допада хореографската редакция на Сергей Бобров. Той съкращава познатата от Мариус Петипа сцена със съня на Дон Кихот, като за сметка на нея във второ действие дава приоритет на характерни испански танци – жига, фанданго. Публиката винаги аплодира бурно неговото фанданго, една от кулминациите в постановката“, разказва Илияна Славова.

Своите впечатления добавя и Марко Ди Салво: „Дон Кихот“ е от любимите ми балети и аз се радвам, че отново ще можем да го представим на сцената на Държавна опера Варна. Аз ще пресъздам ролята на Базил - бръснарят, който отчаяно се опитва да спечели ръката на Китри. Но баща й, Лоренцо, иска да я омъжи за богаташа Гамаш. Базил е готов на всичко, за да накара Лоренцо да промени мнението си и сватбата да се състои. Ролята на Китри изпълнява Илияна Славова, с която е удоволствие да споделям една и съща сцена, тя ме кара да се чувствам комфотно във всеки един момент.

Базил е предизвикателство за мен, но в същото време всяка негова стъпка, дори най-дребната, ме изпълва с радост. Ролята на Базил изисква сериозни технически умения, пантомима, енергия, страст. Мисля, че „Дон Кихот“ е един много жизнерадостен и приятен балет както за публиката, така и за изпълнителите.“

 

"ДОН КИХОТ"

23 март 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Балет от Лудвиг Минкус

По едноименния роман на Мигел Де Сервантес

Хореография Сергей Бобров

В ролите:

TOP