Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГЛЕДАЙТЕ И МИСЛЕТЕ! МИСЛЕТЕ И ГЛЕДАЙТЕ!

Художникът ИВАН ТОКАДЖИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за двата сценографски плана в „Човекът от Ла Манча“ и микса между реалното и имагинерното, за особения жанр театър в театъра и  потребността от хуманистични идеали днес  

Скакво те вдъхновява образът на Дон Кихот?

С това, с което вдъхновява човечеството от 200 г. насам, аз не правя изключение. Имах щастието, преди да се заема с мюзикъла, да работя за балета „Дон Кихот“. Постановката, предназначена за арабския свят, поставяше много сериозни предизвикателства, но ме подготви за срещата с мюзикъла „Човекът от Ла Манча“. Имах и добра среща с литературната първооснова, великия роман на Сервантес. Дългогодишните контакти с дипломатическото тяло на Кралство Испания в България ми помогнаха да навляза в народопсихологията, довела до този връх в световната литература. Получи се и добра колаборация в екипа на мюзикъла - режисьора Борис Панкин, хореографа Боряна Сечанова, костюмографа Петър Митев и моята скромна особа. За всички нас е удоволствие да работим за тази постановка, която обикаля българските сцени и ще намери, надявам се, нови почитатели и във Варна.

 

Какъв замисъл вложи в сценографското решение на „Човекът от Ла Манча“?

Направих един амфитеатър, така че зрителите да гледат откъм дъното на затвора. Тази гледна точка е важна, защото по сюжета пиесата не е за Дон Кихот, а за писателя Сервантес. Реално се получава един особен жанр - театър в театъра. Сценографските решения с aмфитеатъра и дърветата, които се движат непрекъснато като завеси, държат будни сетивата  на зрителите и насочват възприятията им. През цялото време те осъзнават, че наблюдават хора, които играят на сцена. Тъкмо в това се състои и нашето послание - намирате се в театър, в който се играе театър, а вие сте участници в същия този театър.  

Хубава дистанция, която напомня - не на последно място, че театралното, както и житейското време са ограничени... Но как все пак се разграничават  паралелните светове на Сервантес и неговия герой Дон Кихот?

Именно заради това направих два плана на визуализация. Единият план е реалистичен, той има постоянно място на действието – затвора. Всички останали инвенции, които ни препращат към романа „Дон Кихот“, представляват визуализации, миксирани между реалното и имагинерното. Мисля, че стана интересна връзка, едновременно осмислена и емоционална.

Дон Кихот наивникът или Дон Кихот философът, кой преобладава в днешно време? А може би въобще е старомодно да бъдеш рицар?

Напротив. Предстои времето, когато рицарите  отново ще тръгнат  по света да проповядват високите хуманистични идеали. Те стават все повече потребни в съвременното динамично и опростачено общество.

Последно изречение, адресирано към зрителите...

Гледайте и мислете! Мислете и гледайте!

 

ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА

Премиера – 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена

 

Мюзикъл по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън

 

Диригент Страцимир Павлов

Постановка Борис Панкин

Сценография Иван Токаджиев

Костюми Петър Митев

Хореография Боряна Сечанова

Асистент хореограф Гергана Караиванова

Мултимедия Константин Гарнизов

Художник осветление Лальо Христов

Превод Борис Панкин

 

Действащи лица и изпълнители:

 

СЕРВАНТЕС/ДОН КИХОТ – Орлин Горанов

САНЧО/САНЧО ПАНСА – Мариан Бачев

АЛДОНСА /ДУЛСИНЕЯ – Лилия Илиева

ГУБЕРНАТОРА/ХАНДЖИЯТА – Боян Стоянов

ЗАТВОРНИЧКАТА/ХАНДЖИЙКАТА МАРИЯ – Евгения Василева

ЗАТВОРНИК/ПАДРЕТО – Борислав Веженов

ЗАТВОРНИК/САМСОН КАРАСКО/РИЦАРЯТ НА ОГЛЕДАЛАТА – Велин Михайлов

ЗАТВОРНИЧКА/АНТОНИЯ, ПЛЕМЕНИЦА НА АЛОНСО КЕХАНА – Мария Павлова

ЗАТВОРНИЧКА/ИКОНОМКАТА НА АЛОНСО КЕХАНА – Антоанела Петрова

ЗАТВОРНИК/БРЪСНАРЯТ – Пламен Георгиев

ХЕРЦОГА/ПЕДРО – Нейчо Петров - Реджи

ЗАТВОРНИК/АНСЕЛМО – Димитър Левичаров

ЗАТВОРНИК / ХОСЕ – Даниел Христов

КАПИТАНЪТ ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА /ЗАТВОРНИК / ПАКО – Тихомир Трифонов

ЗАТВОРНИЦИ, МУЛЕТАРИ, МОМИЧЕТА В ХАНА, МАВЪРИ - Марила Гьонги

Участват още: Розалия Желязкова, Лъчезара Георгиева, Зои Бошнакова, Лукас Де Коннинг, Давиде Сикети, Франческо Капасо, Евгения Минкова, Алба Егидо, Илиана Божкова, Галина Велчева, Меган Рейд, София Еремина, Анна Андреева, Агнес Ди Маса, Галина Великова, Сандра Дотова, Лиляна Георгиева, Ариана Гуастаферо.

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

TOP