Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 18 Януари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  "Щрихи от утрото" (17.01.2020) - "Минути за култура"
  Разговор с оперната певица Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център –...
  Read More +
 • 2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  ДАНИЕЛА ДИМОВА, ДИРЕКТОР НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА Театрално-музикален...
  Read More +
 • ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  ХОРЕОГРАФКАТА НАДЯ ДИМОКОВА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА ПРЕМИЕРНАТА ПОСТАНОВКА НА ВАРНА ДЕНС ТЕАТЪР...
  Read More +

Акценти в петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014

 

 

Опера в Летния театър - Варна 2014

13 музикални събития от 20 юни до 23 август с премиери на „Андре Шение” и „Отело”, премиера на лятна сцена на „Исус Христос супер звезда”, Оперна гала, Оперетна гала, Мюзикъл гала и звездни солисти - Карло Коломбара, Камен Чанев, Франческо Меда, Калуди Калудов, Алексей Татаринцев, Бойко Цветанов, Сорина Мунтеану, Ирина Йордакеску, Кирил Манолов, Агунда Кулаева, Васил Петров и др.

Медийни партньори БНР – Радио Варна, ТВ и в. „Черно море”, БНТ 2-Варна, Дарик Радио Варна, в. „Народно дело”, www.petel.bg, www.moreto.net, www.dnesplus.bg; www.varnautre.bg, www.novavarna.net Специални партньори Casta Diva, Viva la Musica, www.eventsinbulgaria.com

Наближава голямото лятно преживяване Опера в Летния театър, което през тази година ще доминира в културния живот на Варна от 20 юни до 23 август. По подобие на предишни години, Театрално-музикален продуцентски център Варна, Община Варна и Дворецът на културата и спорта представят поредното, пето фестивално издание, под мотото на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019.

В съревнованието за европейския приз морският град преодоля първата бариера и се класира за финалната номинация, чийто резултат ще стане известен наесен. Фактът силно мотивира екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна - Държавна опера Варна, начело с директорката Даниела Димова, да поднесе на варненци и многобройните гости на Варна от страната и чужбина високостойностни музикални събития. В романтичния Летен театър на Варна меломаните са поканени да съпреживеят красотата на оперното изкуство под открито небе в 13 незабравими вечери.

 

Основните усилия на оперните артисти са насочени към двете премиери –„Андре Шение” от Умберто Джордано - постановка на младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов и „Отело” от Джузепе Верди - постановка на италианския диригент Стефано Сегедони и френската режисьорка Емануел Кордолиани.

В премиерните спектакли на „Андре Шение” ще аплодираме в главните роли звездни български гласове - на 9 юли тенора Бойко Цветанов и баритона Венцеслав Анастасов, на които ще партнира сопраното Димитринка Райчева, а на 20 август – тенора Камен Чанев и баритона Кирил Манолов със сопраното Таня Иванова. Екипът на отдавна непоставяната у нас творба „Андре Шение” е убеден, че в тази класическа веристична творба зрителите ще намерят аналогия с динамичните процеси в съвременното общество.

 

Постановката на Вердиевия шедьовър „Отело”, резултат от партньорството  между Държавна опера Варна и оперните театри в Лимож и Реймс – Франция, е продължение на успешните творчески контакти с режисьорката Емануел Кордолиани, която преди време постави за пръв път в България на варненска сцена операта „Граф Ори” от Росини.

Премиерата на „Отело” отразява също така перфектното сътрудничество между Държавна опера Варна и италианския диригент Стефано Сегедони, който след изключително успешната постановка на „Севилският бръснар” във Варна, сега е диригент-постановчик и на „Отело”. Сценографията е дело на Алис Лалуа и Емили Руа, костюмите - на Жули Скобелцин (Франция). За премиерата на 2 август е поканен великолепният италиански тенор Франческо Меда, чието присъствие прави чест на всяка оперна сцена.

Сценографията е дело на Алис Лалуа и Емили Руа, костюмите са на Жули Скобелцин (Франция). За премиерата на „Отело” на 2 август е поканен украинският драматичен тенор Владимир Кузменко, който триумфира на световните оперни сцени.

Рок операта „Исус Христос супер звезда”, в главната роля с Нейчо Петров-Реджи на 7 юли и Костадин Георгиев-Калки на 13 август, със сигурност ще привлече много зрители в Летния театър, като имаме предвид огромния успех от премиерните спектакли по време на Великденския музикален фестивал т. г. с диригент Юли Дамянов и режисьор Светозар Донев.

Своите герои в „Исус Христос супер звезда” ще пресъздадат отново великолепните солисти на Националния музикален театър Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев, а Даниела Димова и Силвия Ангелова ще интерпретират единствения женски образ в уникалната творба на А. Л. Уебър - Мария Магдалена.

Мюзикълът ще тържествува в Мюзикъл гала на 11 август.  Аранжиментите на хитове от мюзикълите по филмите „Цар Лъв”, „Красавицата и звярът”, „Клетниците” и „Парижката Света Богородица” е подготвил Юли Дамянов, който ще дирижира концерта – нека да припомним, че за миналогодишната Super Star Gala с хитове от мюзикъли Юли Дамянов стана носител на българския Оскар за музика - Кристална лира 2013 на СБМТД. Голямото име в режисираната от Марио Николов Мюзикъл гала ще бъде аристократичният Васил Петров.

„Мадам Бътерфлай” с варненския тенор от световна величина Калуди Калудов. Суперлативи могат да се кажат и за спектакъла „Мадам Бътерфлай” на 26 юни, в който, под диригентството на Деян Павлов, ще аплодираме Калуди Калудов - любимия на варненци тенор от световна величина, почетен гражданин на нашия град и признат музикален педагог.

„Дон Жуан” дирижира Вилиана Вълчева. В Опера в Летния театър 2014 ще бъдат представени и най-новите премиерни заглавия на Държавна опера Варна.
Съвсем в началото, на 20 юни, ще проследим оригиналния режисьорски прочит на Александър Текелиев на „Дон Жуан” от Моцарт. В неостаряващия оперен трилър своето вокално и артистично майсторство ще покажат Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Арсений Арсов, Ина Петрова, Илина Михайлова, Пламен Димитров. Дирижира Вилиана Вълчева.

Дирижира младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и стремителна кариера, белязана от наскоро спечелената международна стипендия на името на Рихард Вагнер.     

„Травиата” с Диана Тугуй, „Риголето” с Алексей Татаринцев. В „Травиата”, постановка на Кузман Попов, ще посрещнем първото сопрано на операта в Крайова (Румъния) Диана Тугуй, чието изящно превъплъщение в образа на Виолета вече познаваме. „Травиата” на 2 юли ще дирижира Стефан Линев, а Стефано Сегедони (Италия) ще застане на диригентския пулт за „Риголето” на 8 август, когато в ролята Херцога ще се представи за пръв път във Варна руската оперна знаменитост, тенора Алексей Татаринцев.

Брилятният тенор Камен Чанев в Оперната гала. Няма да бъдат забравени почитателите на станалите вече традиционни за фестивала Оперна и Оперетна гала със знакови арии и ансамбли и разбира се с любими солисти. Би могло да се каже, че двата жанра рамкират петото издание на Опера в Летния театър.
Оперетната гала, под диригентството на Юли Дамянов, с водещи солисти на Националния музикален театър и Държавна опера Варна, е планирана за 24 юни, а Оперната гала, под диригентството на Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще бъде на 18 август.
Сред големите имена в това вълнуващо преживяване ще приветстваме Ирина Йордакеску (Румъния), Агунда Кулаева (Русия) и брилянтния Камен Чанев - тенора, когото публиката от всички точки на планетата, задължително изпраща с дълго нестихващи аплодисменти.

Този вълнуващ финал ще ознаменува първият в редицата от великолепни солисти – брилянтният Камен Чанев, тенорът, когото публиката от всички точки на планетата, задължително изпраща с дълго нестихващи аплодисменти. 

 

Кулминацията „Набуко” със звездите Карло Коломбара, Сорина Мунтеану и Кирил Манолов. Най-големият съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия), звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеану и великолепният български баритон Кирил Манолов несъмнено ще превърнат последния спектакъл от оперното лято - „Набуко” на 23 август, под диригентската палка на Борислав Иванов, в естествена кулминация на Опера в Летния театър 2014 и събитие от световна величина.

Ако предишното издание на Опера в Летния театър привлече рекордните 19 000 зрители и спечели най-справедливата Кристална лира – Наградата на публиката, то варненските оперни артисти несъмнено ще направят всичко, за да заслужат одобрението на публиката и да спечелят нови приятели и през тази година.

А за шестото издание на Опера в Летния театър през 2015 г. вече се знае, че главната роля в премиерата на „Адриана Лекуврьор” от Франческо Чилеа е приела да изпълнява световноизвестното българско мецосопрано Надя Кръстева – солистка на Виенската Щатсопер.

Пакет Приятели на операта за Опера в Летния театър – Варна 2014

Пакет Приятели на операта - I

11 от общо 13 представления на места от 15 лв за 110 лв с отстъпка 33% 

Пакет Приятели на операта - II

11 от общо 13 представления на места от 30 лв за 165 лв с отстъпка 50%

Пакетите се продават на касата на Държавна опера Варна само в периода от 19 до 26 юни.

Работно време 10.00-13.00 и 14.00-19.00

Пакет Приятели на операта - III

Всички 7 августовски представления на места от 30 лв за 160 лв с отстъпка 23%. Пакетът се продава от 18 юни до 1 август.

Билети по 10, 15, 20, 30 лв.

Работно време каса Държавна опера Варна:

10.00-13.00 и 14.00-19.00 всеки ден.

Резервация и продажба билети на тел.: 052-665 020, 052-650 666; 052-669 652 и e mail: tickets@operavarna.bg

Работно време каса Летен театър: 10.00-13.00 и 14.00-18.30 всеки ден, тел.: 052-612 803

 

Генерален спонсор АЛФА БАНК

Медийни партньори БНР – Радио Варна, ТВ и в. „Черно море”, БНТ 2-Варна, Дарик Радио Варна, в. „Народно дело”, www.petel.bg, www.moreto.net, www.dnesplus.bg; www.varnautre.bg, www.novavarna.net
Специални партньори Casta Diva, Viva la Musica, www.eventsinbulgaria.com

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP