Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ДВАМА ПРОФЕСОРИ
  19 Ноември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ДВАМА ПРОФЕСОРИ
  Проф. ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ и проф. ТОДОР ПЕТРОВ за подхода им към интерпретацията на Бетовен...
  Read More +
 • На добър час на Къщичката за книги
  18 Ноември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  На добър час на Къщичката за книги
  На добър час на Къщичката за книги, която открихме в партерното фоайе на Основна сцена в Нощта на...
  Read More +
 • 12 Ноември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  "ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО" В ПАМЕТ НА МАРТИН ЧИКАЛОВ
  13 ноември 2019, 19.00, Основна сцена Солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск и...
  Read More +

Внучката на Густав Малер Терезе Малер и Джонатан Флорил в концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май

 

На 30 май от 19 часа предстои един много специален концерт с австрийска музика, в който варненската публика ще има удоволствието да се докосне до изкуството на известното мецосопрано Терезе Малер - внучка на великия композитор Густав Малер.

Заедно с пианиста Джонатан Флорил, когото критиците наричат „невероятно чудо” и Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, те ще представят Симфония № 5 в до диез минор – ІV част  - Adagietto от Густав Малер, Концерт за пиано и оркестър №20 KV 466 от В. А. Моцарт и Песни за мъртвите деца от Густав Малер.

Концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май 2014Диригентът Божидар Абрашев е роден в София в семейство на музиканти. Син е на известния български композитор Божидар Абрашев, професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и министър на културата в периода 2001-2005 г. Завършил е НМА, където е защитил и докторска дисертация. Негови преподаватели по композиция са проф. Александър Райчев и проф. Георги Костов, по оперно-симфонично дирижиране проф. Иван Маринов, проф. Борис Хинчев и доц. Атанас Варадинов и по хорово дирижиране – проф. Лилия Гюлева и проф. Крум Максимов.

Защитава докторантура към Univeritat fur Musik und darstellende Kunst във Виена. Успоредно завършва Приложна психология към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, както и I и II ниво по хипноза и хипнотерапия към БАХ, София, както и практически курс по хипноза и хипнотерапия при проф. Соломонович.

Работил е като диригент в ОФД Пловдив. Като диригент е гастролирал на различни сцени в Прага, Будапеща, Брюксел, Антверпен, Виена, Москва, Тула, Охрид, Битоля, както и в България. От 2012 г. дирижира концерти с Mahler Philharmoniker във Виена.

От 1996 досега, в качеството си на пианист, органист и чембалист, реализира множество концерти, включително и на своя авторска музика.

Носител е на Специална награда от конкурс по реторика към СУ “Св.Климент Охридски” (1998), Специална награда на конкурс за млади композитори в град Шимоносеки, Япония (1987), Първа награда на СБК на конкурс по композиция в Ловеч (1986), Носител на почетен знак, медал от Славянски фонд – Русия, за изключителен принос в отношенията между България и Руската Федерация. От 2004 г. членува в СБМТД, а от 2010 и в Съюза на българските композитори.

От 2012 участва в ръководството на  Mahler Philharmoniker Виена. От 2012 е член на Австрийския съюз на композиторите. В момента работи като диригент на Градския хор в Баден.

Освен диригент, Божидар Абрашев е и изявен композитор. Създал е множество камерни, симфонични и хорови произведения, между които две симфонии, песните “Seufzen einer schwarzen Perle”, по собствен текст и “Прощално” по стихове на Никола Вапцаров, за сопран и симфоничен оркестър. Автор на редица камерни и солови пиеси за пиано, орган, флейта, виолончело и други инструменти.

Творчеството на Божидар Абрашев включва също стихотворения, повести, разкази и новели, между които “Синява и в областта на литературата дромът на Лем”, “Вятърните мелници от притихналия фронт”, “Разкази от борови връхчета”, “Хотел “Калиакра”. Автор е също на редица научно-музикални публикации, между които “Малеровите симфонии като архитектурни архитипове” и др.

Внучката на Густав Малер Терезе Малер и Джонатан Флорил в концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май

Драматичното мецосопрано Терезе Малер е внучка на именития австрийски композитор Густав Малер (1860-1911), един от най-големите симфоници от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Терезе Малер е президент на музикалното дружество “Mahler Philharmoniker” във Виена и артистичен директор на Залцбургския фестивал „Voice”. Родена в Констанц през 1983 г., на границата със Швейцария, учи в Берн и Ню Йорк. В САЩ пребивава 6 години, след което се установява във Виена. Специализира пеене при Монсерат Кабайе, Анна Рейнолдс, Nico Castel и Enza Ferrari.

През 2013 успешно дебютира в Карнеги Хол и Концертхаус Виена. Специално за Карнеги Хол тя представя пълния цикъл песни на Густав Малер и Рихард Вагнер (Wesendonck Lieder).

 

Терезе Малер се радва на международно признание като изключителен интерпретатор на романтичната песен. Тя е търсена изпълнителка за много оперни и концертни фестивали. Акценти от предишните й сезони включват изяви в Moores Opera House в Хюстън , Merkin Hall и Carnegie Hall в Ню Йорк, Auditorio де Сарагоса, Great Hall на Leopoldskron Palace и Alte Residenz в Залцбург, Berner Münster, Opernhaus Аарау, Rathaus Murten, Schloss Rosenegg и Konzerthaus Fischingen, Wolkenstein Saal в Констанц, Teatro Lirico Sperimentale в Сполето, Filarmonica Casa de la Música в Кито и с Mahler Philharmonie в Konzerthaus Виена.

 

Едни от най-ярките й превъплъщения са ролите на Амнерис от „Аида”,  Сантуца от „Селска чест”, Адалджиза от „Норма”, Далила, Кармен, Шарлота от „Вертер” и Дулцинея от „Дон Кихот” на Масне, както и водещи роли от „Пръстенът на нибелунга” от Вагнер, Октавиан от „Кавалерът на розата” от Р. Щраус и др.

 

 

 

Джонатан Флорил - пиано

Пианистът Джонатан Флорил е само на 24 години, но вече е световна звезда. Неотдавна триумфира в Ню Йорк като носител на Първа награда от 59-ия конкурс за пианисти на името на Фредерик Шопен, след което изнесе и концерт в Карнеги Хол.

Огромният му репертоар включва композиции от 4 века. В творческата си биография има над 500 концерти в Европа и Америка. Свирил е на най-престижните световни сцени, вкл. Карнеги Хол, Концертхаус Виена, Залцбург, Мадрид, Лион, Хюстън, Калгари, Хамбург и много други.

Роден в Еквадор, учил в Ню Йорк, лауреат на над 30 конкурса.

Дебютът му на голямата сцена е в родината му с изпълнение на Първия концерт за пиано и оркестър от Чайковски с Еквадорската филхармония под диригентството на легендарния маестро Пиеро Гамба.

На 16-годишна възраст получава наградата на Харолд и Хелън Шонберг – пълна стипендия за обучение в престижния музикален колеж в Манхатън, Ню Йорк, където неотдавна се дипломира с отличие.

Успоредно с обучението по пиано, завършва и курс по чембало. Специализира в майсторските класове на Жак Рувие, Арие Варди и Ан Шайн – ученичка на великия Артур Рубинщайн.

След бравурния му Вагнеров рецитал в Двореца на изкуствата „Reina Sofía” в Испания, където Лорин Маазел е музикален директор, критиците възхваляват Джонатан Флорил като „невероятно чудо”, пианист с изключителна музикална дарба, комбинирана с професионална искреност, стилно изпълнение и виртуозна техника. Записи на Джонатан Флорил се излъчват по Испанската национална телевизия и други престижни радио и телевизионни канали.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP