Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

БАЛЕТНА ГАЛА В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БАЛЕТА, ПОСВЕТЕНА НА 30-ГОДИШНИЯ ТВОРЧЕСКИ ПЪТ НА АННА ПАМПУЛОВА

29 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна

Специална Балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова, ще представи Държавна опера Варна на 29 април 2024 г. Доц. д-р Анна Пампулова завършва Държавно хореографско училище със специалност „Класически балет“ и успоредно – експериментална театрална паралелка „4xC“ към 22-ра гимназия със специалност „Актьорско майсторство“ в София. 18 години е солистка в балетната трупа на Софийска опера и балет и гост-солистка в Държавен балет „Арабеск“. Бакалавър и магистър по „Балетна режисура“, НБУ, със специализация по Съвременни танцови техники във Виена. Анна Пампулова е автор на множество танцови спектакли, както и хореограф на редица театрални, оперни и мюзикълни проекти в Софийска опера и балет, Държавна опера Пловдив, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Бургас, Държавна опера Варна, Народен театър “Иван Вазов”, Театър София и др. Тя е доцент, доктор по Музикално и танцово изкуство към Нов български университет, където е преподавател и програмен директор на департамент „Театър”. Отличена с редица национални и международни награди за съвременна хореография и отличия за творчески екип към различни сценични проекти, сред които се открояват мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“ и операта „Хитрата лисичка“ на Варненската опера.

Балетният гала спектакъл за 30-годишната творческа дейност на Анна Пампулова, е изграден в три модула. Първата част съдържа предимно сола и дуети от награждавани творби на хореографката, включително от Варненския международен балетен конкурс. „Първата част е ретроспективна – започвам от по-миниатюрното, за да стигна до по-мащабното. В нея съм включила и цитат от мой спектакъл, в който ще участват 14 изпълнители от варненската балетна трупа. Солистичните номера също ще поверя на варненски танцьори, а един дует ще бъде поздрав от мои студенти в НБУ“, обяснява именитата хореографка.

 

„Тракийски танци“  от Петко Стайнов с хореография, танцова концепция и режисура на Анна Пампулова е вторият модул на Балетната гала. Целият цикъл се поставя хореографски за първи път и във Варна е първата му поява на голяма сцена след камерно изпълнение в софийска арт галерия. Транскрипцията на творбата за четири ръце на роял, дело на проф. Ромео Смилков, ще чуем в изпълнение на пианистите д-р Велислав Стоянов и Мартин Дафинов. Анна Пампулова споделя, че прави съвременна танцова интерпретация на „Тракийски танци“, с която показва, че тази музика е модерна, дълголетна, силно експресивна и изпълнена с красиви детайли.

В третата част присъстват танцови откъси от мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“, по които Анна Пампулова работи във Варненската опера. Публиката ще им се наслади в съпровод на маестро Страцимир Павлов на рояла. Мотивът за репетицията и смяната на костюми присъства като обединяваща нишка между всички части на триптиха, изпълнен с чувство за хумор и изненади за публиката.

„В последните години имам силно присъствие във Варненската опера и затова избрах точно тук да направя този спектакъл. Самата аз ще изляза на сцената, приятно ми е, чувствам се добре и искам да почета това, че живея чрез любимото си изкуство“, обобщава очакването за спектакъла Анна Пампулова.

TOP