Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „Вълшебната флейта“ за 266-годишнината от рождението на Моцарт
  24 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  „Вълшебната флейта“ за 266-годишнината от рождението на Моцарт
  28 януари 2022, 19.00, Държавна опера Варна С преклонение пред великия Волфганг Амадеус Моцарт,...
  Read More +
 • СКЪРБИМ ЗА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ
  22 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  СКЪРБИМ ЗА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ
  (02.08.1931 – 22.01.2022) Нашият любим Маестро Борислав Иванов, диригент, директор, артистичен...
  Read More +
 • ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО
  20 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО "ДАМА ПИКА" НА ВЕРА НЕМИРОВА
  "Piqué Dame". Director Vera Nemirova. Live aus der Wiener Staatsoper im Streaming 27 януари 2022...
  Read More +

СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“

Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
18 юни, 21.00, ОСНОВНА, СЦЕНА

Илина Михайлова – Графиня Марица

В „Графиня Марица“ сме великолепен ансамбъл от колеги и приятели, всички заедно живеем в темата. Отговорността е огромна, защото честваме и юбилейната постановка на Вера Немирова. Тя намира винаги начин да накара артиста да надскочи себе си, да направи крачка напред и да се завърне в къщи след репетициите обогатен. Емоционално и с наострени сетива виждаш света по различен начин. Огромно благодаря за това, че си с нас, Вера, ние имаме нужда от теб. Радвам се, че години наред съм част от оперния театър в моя роден град, който обожавам. С нашата „Графиня Марица“ казваме една много важна истина за живота – „Любов, къде си?“, както пее Марица. В днешно време, когато изразяваме любовта си пред компютри и телефони, е важно да осъзнаем, че любовта означава нещо съвсем друго. Означава да си заедно с някого и да го правиш щастлив.

 

 

 

 

 

Пламен Райков - Тасило

Образът на Тасило е мечтана оперетна роля за всеки артист. По принцип „Графиня Марица“ е едно от най-хубавите заглавия в оперетния жанр. То ни казва, че любовта е вечна. За втори път участвам в постановка на „Графиня Марица“, образът на Тасило ми допада във вокално и артистично отношение и ми носи огромно удоволствие. Благодаря на Илина Михайлова и Ирина Жекова, моите прекрасни партньорки в ролята на Графиня Марица. Работихме интензивно с режисьорката Вера Немирова и мисля, че се получи добър резултат. Според нейната концепция Тасило не е вече разорен граф, а бивш артист, тенор с голяма кариера, който се наема като интендант в провинциален театър, откъдето пък е започнал артистичният път на Марица. Тасило се опитва да възроди театъра, а това иска и Марица, която се завръща в своя театър, за да търси любовта. В нашата постановка Тасило и Марица не са граф и графиня, а двама бивши артисти – това е интригуващото. Образът на Тасило ми е удобен, не ми се налага да правя кой знае какви промени в характера си, за да го пресъздам достоверно. Надявам се да съм постигнал това, което Вера Немирова иска. Освен всичко това, на сцената има и мотоциклет, което за мен като заклетмотоциклетист е страхотно.

 

 

Лилия Илиева – Лиза

Бях изключително щастлива, когато разбрах, че получавам ролята на Лиза, не само защото артистът винаги се радва, когато го избират. Влюбвам се във всяка нова роля, заживявам с нея и тя веднага се превръща в център на моя свят. Така стана и с Лиза. Прекрасно работих с всички от екипа, те са не само добри професионалисти, но и добри колеги, репетициите ни минаваха неусетно. Най-хубавото е, че за мен любовта на сцената и в живота съвпадат. Лиза и Коломан Жупан са влюбени, както аз и Велин сме влюбени. С изключение на някои малки подробности от характера на Лиза, аз всъщност до голяма степен изразявам себе си. Заедно с нея аз търся най-чистите, най-хубавите емоции, освен към любимия, и към брат си. Лиза е много привързана към по-големия си брат Тасило, аз също имам брат, само че той е по-малък от мен, но така или иначе любовта между брат и сестра също е заложена в „Графиня Марица“.

Любовта ми към сцената тръгна от Варненската детско-юношеска опера, където от дете се занимавах с танцов театър, пластика, двигателна култура, пеене, говор и всичко това ми даде добра основа за бъдещите ми сценични изяви. На по-късен етап имах шанса да бъда приета и в професионалния модерен балет Арт Денс с хореграф Нина Козина, където 12 години танцувах и се развивах в най-различни стилове. Паралелно с музикалното ми образование в НМА „Панчо Владигеров“, завърших и Международни икономически отношения във ВСУ, където освен икономика, учехме и маркетинг, и пиар, така че и това образование допринесе за разширяване на кръгозора ми. Но не икономиката ме привлича, а комуникацията с хората, сцената, живото изкуство. В този смисъл ролята на Лиза за мен е още една възможност да изразя себе си като артист. Стремя се всеки следващ ден да се развивам вокално, театрално и движенчески, както и с всяка следваща героиня. Моята Лиза ми казва, че трябва да сме искрени и чисти, да се радваме на големите и на малките неща, да обичаме, да сме добри.

Велин Михайлов – Коломан Жупан

Ролята на Коломан Жупан се появи в много подходящ момент в живота ми. Дълго време мечтаех за тази оперета, защото най-добре се чувствам в този жанр. А Вера Немирова е може би най-хубавият подарък, който ми се е случвал в последно време във Варненската опера. Да се докоснеш и да работиш с такъв човек е като дар божи.

Различен от всички останали, моят герой е колоритен, много активен на сцената. Коломан Жупан се представя за барон, той си е купил тази титла, но е свинар. Всъщност той е изцяло положителен образ и неговият колорит внася специфика и придава цвят на представлението. Отдавна познавам в детайли образа и го играя с голямо удоволствие. Много се зарадвах, когато още на първата репетиция Вера Немирова забеляза това и поиска от мен да измисля характерни стъпки и движения, които да правя в края на всяко изявление на Коломан Жупан. Казах си, ето това е точно работа за мен, така и изградих образа, като включих дори малко акробатика, която впрочем е задължителен елемент в унгарската оперетна традиция. Въобще в репетиционния процес на „Графиня Марица“ нямаше нещо, което да не се получава, всичко ставаше бързо и леко. Радвам се, че съм заедно с Лилия и в „Графиня Марица“, където тя е моята Лиза. Нас двамата сцената ни събра и на сцената ние се раздаваме докрай. Любовта ни се предава на нашите герои и зрителите няма как да не го усетят.

"ГРАФИНЯ МАРИЦА"
Оперета от Имре Калман
Либрето Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд

Премиера на Опера в Летния театър и ММФ "Варненско лято" 2021

Постановъчен екип:
Диригент ЕРАЛДО САЛМИЕРИ
Режисьор ВЕРА НЕМИРОВА
Сценография ЧАВДАР ЧОМАКОВ
Костюмография ПАВЛИНА ОЙСТЕРХУС
Хореография СИЛВИЯ ТОМОВА
Диригент на хора ЦВЕТАН КРУМОВ
Асистент диригент СТЕФАН БОЯДЖИЕВ

Действащи лица и изпълнители:
МАРИЦА - Илина Михайлова
ТАСИЛО - Пламен Райков
КОЛОМАН ЖУПАН - Велин Михайлов
ПОПУЛЕСКУ - Людмил Петров
ЛИЗА - Лилия Илиева
БЕРКО - Божидар Бенев
ПЕНИЧЕК/ ЧЕКО - Пламен Георгиев
БОЖЕНА - Бойка Василева
МАНЯ - Галина Великова
КАРЛ ЩЕФАН - Борислав Веженов
ИЛКА - Благовеста Статева

С участието на БРАС БЕНД (Ангел Тичалиев) и Варненската детско-юношеска опера.
Хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстори Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев.

Асистент-режисьор Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Веселина Маринова, Жанета Бенун, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

TOP