Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна
  12 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна
  Хитовият спектакъл по музика на Рикардо Кочанте се реализира от Държавна опера – Варна под...
  Read More +
 • Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна! Днес, 12 август, е втората премиера с Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет
  12 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна! Днес, 12 август, е втората премиера с Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет
  Заедно с великолепната оперна дива спектакъл на световно ниво поднесоха баритонът Кирил Манолов,...
  Read More +
 • Историята на една любов в спектакъл на 16 август на Основна сцена във Варненската опера
  10 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Историята на една любов в спектакъл на 16 август на Основна сцена във Варненската опера
  Сопраното Илина Михайлова и басът Деян Вачков ще разкажат в песни „Es la historia de un amor“....
  Read More +

Постановъчен екип на Опернaта гала на 22 август 2013

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Под почетния патронаж на д-р Петър Стоянович – министър на културата на Република България

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Оперният гала спектакъл на 22 август от 21.00 ч., част от кандидатурата на Варна за културна столица на Европа 2019, е под почетния патронаж на д-р Петър Стоянович - министър на културата на Република България. С този апотеозен завършек на четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013 Държавна опера Варна тържествено ще отбележи 200-годишнината от рождението на двамата оперни титани Джузепе Верди и Рихард Вагнер. Под палката на двама диригенти – Борислав Иванов и Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов, оркестър, солисти, хор и балет ще пресъздадат фрагменти от оперите «Тристан и Изолда», «Летящият холандец», «Валкюра» «Танхойзер» на Рихард Вагнер и от «Набуко», «Дон Карлос», «Риголето», «Аида», «Травиата» на Джузепе Верди.

Борислав Иванов - диригент Държавна опера ВарнаИзтъкнатият български диригент Борислав Иванов има в творческата си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Роден във Варна, завършва Държавната музикална академия в София със специалност хорово дирижиране при проф. Георги Димитров и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов.
През 1963 г. на фестивала “Варненско лято” е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в Komische Oper в Берлин.

На следващата година Борислав Иванов получава уникалния шанс да стажува в Берлинската филхармония при великия Херберт фон Караян, който оценява таланта на младия българин и го препоръчва за Generalmusikdirektor (GMD) на Симфоничния оркестър на Берлин.
На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на ФРГ “Голям кръст за заслуги” – І степен, присъдена му през 1994 г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер.

В периода 1958-1970 г. Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера. От 1970 до 1975 г. е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 г. е директор и главен диригент на Варненската опера. От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера. От 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно е главен музикален директор на Операта в Анкара и заместник Generalmusikdirektor и първи диригент на Операта в Касел, Германия. От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на Държавна опера Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство. Диригентът има повече от 100 заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори. Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Deutsche Oper и Staatsoper в Берлин, Wiener Stastsoper и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден “Кирил и Методий”, почетната награда “Пловдив”, почетната награда „Варна”, златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, както и с германския „Голям кръст за заслуги” – І степен.

grigor-palikarov-dirigentДиригентът Григор Паликаров е роден през 1971 г. в Пловдив, завършва Държавната Музикална Академия в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при проф. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе; композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер във Виенската Консерватория. Дебютира на оперна сцена още като студент с операта „Риголето” от Дж. Верди в Плевен и Стара Загора. Бил е главен диригент на Ансамбъла на Българската армия, както и диригент и главен художествен ръководител на именитата Младежка филхармония “Пионер”. Дебютира в Националната опера и балет в София през 1998 г., като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От 2001 г. е назначен за диригент в Софийска опера и балет. От сезон 2005-2006 е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” в Пазарджик. От сезон 2008-2009 е постоянен диригент на Класик ФМ – М Тел оркестър.

Репертоарът му включва повече от 30 оперни и балетни заглавия. Сред поредицата му от диригентски изяви, специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали като “Софийски музикални седмици”, “Мартенски музикални дни” – Русе, “Европейски музикален фестивал” – София и Варна, Лауреатски дни “Катя Попова” – Плевен, “Австрийски музикални седмици”, “Нова Българска музика”, “Зимни музикални вечери” – Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика - Пула, Хърватска, “Майски оперни вечери” - Скопие, Македония и др.

Григор Паликаров редовно осъществява множество гастроли в чужбина - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Словения, Тайван, Япония. Дирижирал е Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната Опера и Балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл “Нов Тон”, Симфоничния оркестър “Сенчъри” - Тайпе, Тайван и др. От 2002 г., наред с диригентската си дейност, активно композира, концертира като пианист и преподава музикален анализ в АМТИИ Пловдив. През март 2009 г. дебютира като диригент в Кливланд - САЩ с творбата на Пиетро Маскани „Приятелят Фриц”. Американската музикална критика отбелязва спектаклите като едно от най-значимите годишни музикални събития. Григор Паликаров е носител на наградата на СБМТД «Кристална лира» (2012).

 

Кузман Попов - режисьор Държавна опера - Варна

Режисьорът Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов. През 1971-1972 г. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при професорите В. Фелзенщайн и Г. Фридрих. След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера.

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в БНТ. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и други, Варненската опера успешно участва в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди, представя се на международни музикални фестивали, гастролира на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др. Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми".

През 1997 г. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 г., в сътрудничество с известния сценограф Владимир Василиев,  поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”.

Постановката му на “Едип цар” във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 г. Номиниран е два пъти за “Кристална лира”, а през 2002 г. е награден със “Златна лира” във връзка с юбилейната му 60-годишнина. През 2012 г. е удостоен с с почетно отличие – Плакет и Грамота на Министерството на културата за дългогодишен принос към развитието на българското сценично изкуство и култура и във връзка с неговия 70-годишен юбилей.

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP