Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  03 Юли 2020 by MIro, in Актуални новини
  „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  Постановката е на най-уважавания български оперетен режисьор проф. Светозар Донев, който има...
  Read More +
 • Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  29 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  В ролята на Виолета ще се превъплъти Ирина Жекова, партнират й Валерий Георгиев и Свилен Николов...
  Read More +
 • Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  24 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  Орлин Горанов и Мариан Бачев идват с настроение за първата си за 2020 среща с публиката на...
  Read More +

Aвангардният мюзикъл „Граф Монте Кристо” – успех за България и Варненската опера

 

Анкета на Виолета Тончева с участници и зрители по повод спектакъла на 17 октомври 2016 г. в София, НДК

Фотография Петър Ризов

Aвангардният мюзикъл „Граф Монте Кристо” – успех за България и Варненската операИв Деска – автор на либретото, текстовете на песните и музиката на „Граф Монте Кристо”:

Прекрасен спектакъл! Изключително съм впечатлен от постановката и цялата организация на моя мюзикъл „Граф Монте Кристо” от Варненската опера. Моите адмирации към директора Даниела Димова, режисьора Петко Бонев, диригента Страцимир Павлов и целия екип! В софийския спектакъл блестяха в главните роли Илина Михайлова и Христо Ганевски. Впечатлиха ме и останалите солисти с по-големи или по-малки роли. А 3 D мапингът на Полина Герасимова, както и сценографията и костюмите на Ася Стоименова, са достойни да бъдат представени във всеки един от 40-те театъра на Бродуей.

Росица Кавалджиева – музикален журналист, БНР:

С 10-минутни аплодисменти публиката в зала 1 на НДК заслужено възнагради спектакъла на Варненската опера, в който оживяха героите на знаменития приключенски роман на Александър Дюма. Мюзикълът „Граф Монте Кристо“ вече пожъна огромен успех на световната си премиера на ММФ „Варненско лято“ и след това на откриването на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Но на 17 октомври голямото предизвикателство беше присъствието на самия автор! Много висока оценка даде в разговора ни холивудският композитор от френски произход Ив Деска, създател на хитове за Мишел Сарду, Силви Вартан, Клод Франсоа, Франс Гал и други известни имена, автор на песните – победителки на Евровизия през 1971 и 1972 г., продуцент на първото американско турне на Тримата тенори.

Ето какво сподели Ив Деска за предаването „Каста Дива” на Програма „Хоризонт”, веднага след спектакъла: "Блестящо! Наистина много ми хареса начинът, по който е направено всичко. Постановката на Петко Бонев е чудесна. Полина Герасимова, авторката на 3 D мапинга, е изключително талантлив арист. Кастът е отличен – и певците, и балетистите. Много съм доволен! Премиерата на мюзикъла „Граф Монте Кристо“ се осъществи в България по една щастлива случайност. Но аз бях заинтригуван от Вашата страна още преди много години, когато написах първия си хит за Силви Вартан. Оттогава винаги ми се е искало да посетя България, особено откакто тя стана демократична държава. И ето че сега моят мюзикъл „Граф Монте Кристо“ беше поставен първо тук, дори преди Ню Йорк. Това е удивително! Имам големи очаквания за бъдещето на спектакъла, трупата на Варненската опера и нейния директор Даниела Димова”.

Граф Монте Кристо в СофияПроф. Светозар Донев:

Много оригинален и интересен спектакъл, какъвто безспорно се прави за пръв път в България. Интригуващи сценични решения с прожекция и бърза смяна на кадрите – авангарден подход за поставяне на мюзикъл у нас. С него авторката на 3D мапинга Полина Герасимова адекватно пренася динамиката от живота на сцената. Силно ме впечатлиха постиженията на художничката Ася Стоименова и на диригента Страцимир Павлов, който очевидно плува в свои води. Оперните артисти обикновено трудно се приспособят към спецификата на мюзикъла, но тук случаят е различен. И това не е учудващо, защото преди „Граф Монте Кристо” Варненската опера вече има два други мюзикъла в репертоара си. Това са „Исус Христос суперзвезда” и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, които аз имах удоволствието да поставя. Поздравления за режисьора Петко Бонев и хореографите Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева. „Граф Монте Кристо” е голям успех за България и за Варненската опера.

Проф. Павел Герджиков:

Искам да поздравя цялата трупа на Варненската опера за хубавата постановка на мюзикъла „Граф Монте Кристо”. Едно високо професионално и комплексно постижение, за което заслуга имат най-напред режисьорът Петко Бонев и диригентът Страцимир Павлов. За пръв път виждам този млад диригент и пианист и съм силно впечатлен от способността му да владее във всеки един момент спектакъла, като умело направлява връзката между музиканти, солисти, хористи и балет. Много добър музикант и много добър артист! Да добавя тук и балансирания звук. Във всичките си компоненти „Граф Монте Кристо” е един завършен и органичен спектакъл, който създава положителни емоции. Не крия и личното си пристрастие към солистите, повечето от които са мои студенти от Музикалната академия.

 

 

 

Веса Тонова – примабалерина, Софийска опера и балет:

В мюзикъла „Граф Монте Кристо” основните сюжетни линии са изведени много добре, така че да се разбере сложната фабула на романа. В спектакъла ясно проличава мотивацията на екипа и стремежа му да покаже най-доброто, на което е способен. А когато всички - оркестър, артисти и балетисти, са обединени от обща емоция и обща енергия, това веднага се предава на публиката. Зрителите в НДК го усетиха. Специално искам да поздравя балетните артисти, които се справиха перфектно и имат право на добро самочувствие. Варна, признавам, ми е на сърце. Не само защото има големи традиции в балета, а и защото в моята творческа кариера най-добрите ми партньори са били от Варна. Искрено се радвам, че варненската балетна трупа е навлязла в нов етап от своето развитие. Желая още много успехи, приятели!

Юлияна Караатанасова – музикален критик:

Красиво, дълбоко разтърсващо преживяване бе столичната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо”, по музика, либрето и текстове на песните на холивудския композитор Ив Деска. На 17 октомври зала 1 на НДК гостоприемно приюти вдъхновените солисти, оркестър, хор и балет на Варненската опера, които се раздадоха докрай на сцената и сътвориха режисьорските идеи на Петко Бонев. Мюзикълът прозвуча под ръководството на Страцимир Павлов - диригент и пианист, който създаде музикалния гръбнак на спектакъла, облечен в красота от художничката Ася Стоименова, хореографите Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, диригента на хора Стефан Бояджиев и Полина Герасимова - автор на 3D изображенията.

Когато един спектакъл ражда нови звезди като младия Христо Ганевски (Едмон Дантес/Граф Монте Кристо) и вълнува с вокалното и артистично присъствие на сопрано като Илина Михайлова (Мерседес), когато двамата фокусират творческото вдъхновение и усилия на целия артистичен състав - впечатляваща редица от солисти, всеки от които се стреми да надскочи себе си и да израсне максимално в своята роля, когато случващото се на сцената разплаква публиката, когато привлича като магнит млади хора с чистотата и светлината на посланието, това е ясен знак, че нещо важно се случва на фона на бездуховното ни ежедневие. Случва се истинското изкуство, като един ориентир, който събужда човещината и красотата в душите ни. Варненска опера върви към професионално ниво, надхвърлящо националните критерии и създава културен продукт, който ще бъде адекватно оценен и в чужбина. Нови успехи и на добър час!

Мариана Първанова – журналист, в. „Монитор”:

Столичната премиера на „Граф Монте Кристо” бе като филмова версия. Мюзикъл като кино. Динамичен екшън, прекрасни 3D декори, които ни отвеждат в Марсилия през XIX век, както и виртуозни вокални изпълнения – това ни поднесе новаторският „Граф Монте Кристо”, с който Варненската опера гостува в София. Празникът беше двойно по-голям, защото специално за случая у нас пристигна авторът на либретото, текстовете за песните и музиката Ив Деска, добре познато име в Холивуд. В момента се водят преговори Варненската опера да представи мюзикъла и в чужбина.

Постановката е направена в духа на ХХI век с модерна визия, въпреки че запазва и белезите на историческата епоха. За това способства сценографията – напълно изчистена, разчитаща на триизмерното изображение, 3D мапинга (автор Полина Герасимова), който все повече навлиза в българския театър. Тук неговите безкрайни възможности са използвани много добре и комбинативно, като добре съзнаваме какви технологически трудности е трябвало да преодолее екипът, най-вече заради бързото темпо, което тази технология налага. Зрителят за секунди се пренася от пристанището на Марсилия в замъка Иф или на бойното поле, на площада сред разбунтувалите се граждани или в двореца на богаташа Граф Монте Кристо. Приключенията на Едмон Дантес се развиват много динамично, сцените и мизансцените се сменят бързо, така че целият сложен сюжет е вместен само в два часа и половина. Това изисква отлична организация, което е по силите само на такава опитна трупа като варненската.

Успехът на спектакъла се дължи и на високото ниво на солистите, особено на изпълнителите на главните роли – на красивия и топъл глас на младия тенор Христо Ганевски (Едмон Дантес/Граф Монте Кристо) и на женствената и артистична Илина Михайлова (неговата годеница Мерседес). Те великолепно поднесоха мелодичните, запомнящи се арии, написани в най-добрите традиции на класическите бродуейски мюзикъли. Двамата заслужено обраха овациите на зрителите, както и Пламен Димитров като интриганта Данглар, Гео Чобанов като абат Фариа, Пламен Георгиев като бащата на Дантес. Като цяло екипът демонстрира завидни артистични качества и тук могат да се изброят още имена, включително и на балетните солисти Илияна Йотова и Павел Кирчев, както и на малката Белла, която предизвика умиление сред зрителите.

Трайно впечатление остави Страцимир Павлов, който прекрасно се изяви в двойната роля на диригент и пианист. Личи си, че Варненската опера набира все по-голям опит в мюзикъла, след като постави „Исус Христос суперзвезда” и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”.

Светлана Иванова – солист, ДМБЦ „Стефан Македонски”

„Граф Монте Кристо” стои много мащабно с тези декори и 3 D мапинга. Аплодисменти за изключително талантливия диригент Страцимир Павлов. За жанра е особено важно да се намери мюзикълното звучене в гласа, а солистите са го намерили. Специални поздравления за Илина Михайлова, чието изпълнение най-много ми хареса.
Похвала заслужава и Арсений Арсов, който също беше много убедителен. Но не само той – явно всички добре са се потрудили, за да се получи този ефектен спектакъл.

Антоанета Добрева – редактор, Литернет:

Във възторг съм. Огромни аплодисменти за целия екип! Толкова тежък спектакъл и до последната секунда всичко беше на ниво. Високото ниво на Варненска опера. Този спектакъл е успех не само за Опера Варна, а успех за България. Благодаря!

 

Прочетете още:

Ив Деска аплодира "Граф Монте Кристо" на Варненската опера

Aвангардният мюзикъл „Граф Монте Кристо” – успех за България и Варненската опера

ИВ ДЕСКА: НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Даниела Димова и Петко Бонев анонсират столичния гастрол на "Граф Монте Кристо" в ТВ Евроком

Ив Деска, авторът на мюзикъла "Граф Монте Кристо" идва за спектакъла в НДК на 17 октомври

Динамична музика, предполагаща пластични и танцови решения в „Граф Монте Кристо”

„Граф Монте Кристо” с 3Д Мapping, оперни и драматични артисти ще остави публиката без дъх

„ГРАФ МОНТЕ КРИСТО” - МИКС ОТ СТАРИННИ ФОРМИ СЪС СЪВРЕМЕННО ЗВУЧЕНЕ

"ГРАФ МОНТЕ КРИСТО" АКОСТИРА ВЪВ ВАРНА С ВЕТРОХОДА „КАЛИАКРА” В ПЪРВИЯ ДЕН НА „"BLACK SEA TALL SHIPS REGATTA"

"Граф Монте Кристо" открива "Сцена на вековете" 2016

Мюзикълът „Граф Монте Кристо” със световна премиера във Варна

Полина Герасимова – виджей на „Граф Монте Кристо”

Световната премиера на 3D-мюзикъла „Граф Монте Кристо” събра над 1200 почитатели операта на Царевец

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP