Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 18 Януари 2020 by Admin opera, in Актуални новини
  "Щрихи от утрото" (17.01.2020) - "Минути за култура"
  Разговор с оперната певица Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център –...
  Read More +
 • 2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  ДАНИЕЛА ДИМОВА, ДИРЕКТОР НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА Театрално-музикален...
  Read More +
 • ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  ХОРЕОГРАФКАТА НАДЯ ДИМОКОВА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА ПРЕМИЕРНАТА ПОСТАНОВКА НА ВАРНА ДЕНС ТЕАТЪР...
  Read More +

Басът Орлин Анастасов: Винаги има по-висок връх

 

Орлин Анастасов се завръща във Варна с кулминационна за Коледния фестивал гала  

Интeрвю на Виолета Тончева с Орлин Анастасов преди оперната гала "Орлин Анастасов и приятели" - голямото събитие на XVI Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна - 22 декември 2015, зала 1, ФКЦ

 

Дължим вероятно на Коледа и Нова година завръщането Ви в България и удоволствието да Ви чуем с оперния гала концерт „Орлин Анастасов и приятели”...

 

 

Да се връщам в България, е едно по-различно усещане. За съжаление не мога да пея толкова често тук, поради многото си ангажименти. Всеки театър, в който съм направил добра роля, е важен за мен. Преди 22 години дебютирах в Миланската скала със „Севилският бръснар” и обичам да се връщам там. Сега всеки сезон пея по 13 заглавия в Миланската скала. Преди 5 години изпълних във Варна ролята на Гомес да Силва в "Ернани" и ето сега съм отново тук.

 

Какви участия имате в графика си преди и след „Орлин Анастасов и приятели” в София и във Варна?

 

Участвах в откриването на сезона в Билбао с френската версия на „Дон Карлос”, почти сходна с оригинала, в 5 действия и с балет. В началото на януари ми предстои „Хованщина” в Амстердам.

 

 

Италиански или руски репертоар предпочитате?

 

Бих пял повече руски опери, но за съжаление те не се поставят често. Те са много трудни, включат понякога по 20 солисти, така че е практически невъзможно да намериш толкова много добри солисти само за една постановка. Изисква се освен това и по-дълъг репетиционен процес. „Хованщина” например репетирахме месец и половина.

 

Как изглежда Вашият добър партньор на сцената?

 

Приятно ми е да пея с всички певци, които не мислят за пеенето, а играят своя герой на сцената. Това рядко се среща. Малцина са певците, които не мислят на първо място за вокалната техника. Те забравят, че гласът е просто изразното средство, необходимо за да стане един спектакъл добър.

 

Какъвто е всеки спектакъл, в който излизате заедно с Венцеслав Анастасов...

 

С брат ми сме били заедно в концерти, но също и в „Дон Кихот”, „Атила”, „Ернани”, „Турандот”. Обичам да пея с него, мизансценът става по-естествен.

 

Какво цените у Венцеслав Анастасов?

 

Ние си имаме доверие един на друг. Обсъждаме, анализираме и тази комуникация е полезна за нашето изкуство. Всеки певец има своята лична гледна точка, но общуването може да я промени. Много често се случва твоята представа да се разминава с възприятието на другия.

Венци има богат спинтов баритон – един рядко срещан глас, който той  води много хубаво. С лекота овладява високия регистър. С малко движения и жестове успява да предаде напълно характера на героя. Малцина певци го могат.    

 

Вие започнахте кариерата си с изключително висок старт. Когато си тръгнал от върха, какво по-нагоре?

 

Винаги има по-висок връх. Борис Христов говори за това, че непрекъснато трябва да търсиш съвършенството. Специално за ролята си на Борис Годунов той изтъква, че независимо колко пъти я изпълнява, винаги открива в нея нещо ново, нещо, с което да я обогати. 20 години след дебюта ми в тази роля, аз изцяло споделям мнението му.  

 

Запълнихте вече репертоара си с всички знакови басови партии...

 

Не съм изпял още само Иван Сусанин.

 

Какъв човек е Орлин Анастасов извън сцената?

 

Вярвам, че съм един доста затворен човек. Предпочитам уединението пред шумната компания. Обичам риболова, нали съм израсъл на Дунава.

 

За Коледа и Нова година пожелавате...

 

Всички знаем, че здравето е най-важното, но нека не забравяме, че има и други неща, които изграждат същността на живота ни.

За Коледа и Нова година пожелавам на всички българи здраве, любов и смирение. 

 

 

 

Орлин и Венцеслав Анастасови в ЕрнаниБаритонът Венцеслав Анастасов: Верди е моят свят

 

Интeрвю на Виолета Тончева с Венцеслав Анастасов преди оперната гала "Орлин Анастасов и приятели" - голямото събитие на XVI Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна - 22 декември 2015, зала 1, ФКЦ

 

Публиката е щастлива, когато двамата братя Анастасови са на сцената. Какво е Вашето чувство?

 

Изкуството има смисъл, само когато се стремиш към усъвършенстване. И двамата с брат ми изпитваме този стремеж и оттам идва желанието да бъдем заедно на сцената. Тогава енергията е по-различна.

 

Какво цените у Орлин Анастасов?

 

Ценя характера му, който още като млад го изведе на световните сцени. За да постигнеш подобно нещо, се изисква много сериозен характер. Орлин има едно звучене с много фини и меки окраски, което никой друг певец в света не притежава.Той вече е направил всички големи басови роли, при това със свой собствен почерк.

 

Той каза, че му остава само Иван Сусанин. Впрочем Вие също вече сте изпели големите баритонови партии...

 

И на мен ми остава още една голяма роля – тази на Симоне Боканегра.

 

Италиански или руски репертоар предпочитате?

 

Аз съм характерен Вердиев баритон, така че Верди е моят свят, моята  естествена територия за изява. Но с удоволствие се пренасям и в други епохи. Голямо удоволствие ми достави например участието в „Испански час” на Равел, една съвсем различна, съвременна опера.

 

В какви посоки Ви отведе операта през последните месеци?

 

Пях в София „Дон Карлос” с Надя Кръстева, „Атила” пак в София,
Тоска” в Палма де Майорка с Варненската опера и през лятото - „Турандот” с Андреа Бочели в родното му място Лаятико. Той притежава там собствен театър с 12 000 места. Използвахме микрофони, каквато е обичайната практика в театри на открито.

 

Какъв човек е Венци Анастасов извън сцената? С какво обича да се занимава, освен да кара летни кънки в Морската градина на Варна?

 

Обичам и планината, и морето. Харесва ми риболовът с харпун. Нямам търпение да чакам рибата с въдица, като брат ми. Предпочитам по-бързия и директен метод.

 

А умеете ли да приготвяте рибни ястия?

 

О, да, майстор съм.

 

Кой от двамата е по-добър?

 

Въобще няма база за сравнение.

 

Ще издадете ли рибния си специалитет?

 

От Испания си донесох една тава, която се нарича „паеля” и в нея се приготвя - логично - паеля. Аз предпочитам паелята с морски дарове – миди, калмари, скариди, бяла риба без кости.

 

За Коледа и Нова година пожелавате?

 

Здраве, сполука, високи хоризонти!

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP