ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ – ЖИВОТЪТ, ПРОЕКТИРАН В 24 ЧАСА
  01 Юли 2022 by MIro, in Актуални новини
  „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ – ЖИВОТЪТ, ПРОЕКТИРАН В 24 ЧАСА
  Режисьорка УРСУЛА ХОРНЕР пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за режисьорския си прочит на „Ромео и Жулиета“;...
  Read More +
 • РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ ОТ ШАРЛ ГУНО – ПЪРВА ПОСТАНОВКА В ИСТОРИЯТА НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  29 Юни 2022 by MIro, in Актуални новини
  РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ ОТ ШАРЛ ГУНО – ПЪРВА ПОСТАНОВКА В ИСТОРИЯТА НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА
  Варна - 7 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър Балчик - 8 юли, 21.00, Двореца...
  Read More +
 • СОЛИСТИ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МУЗИКАТА
  21 Юни 2022 by MIro, in Актуални новини
  СОЛИСТИ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МУЗИКАТА
  21 юни 2022, 18.00, Сцена Раковина, Морската градина Във Франция 21 юни се празнува като Ден на...
  Read More +

Зле опазеното момиче - 2011 г.

Зле опазеното момиче - 2011 г.

от Херолд/Хертел

Балет

 

 
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Режисура, хореография и постановка КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Алчната Марцелина иска да ожени изгодно дъщеря си Лиза за глупака Никез. Но Лиза обича бедния момък Колен. Марцелина не разрешава на младите да се срещат и зорко следи Лиза.

Пристигат приятели и приятелки. Те от все сърце съчувстват на Лиза и Колен, но не могат да им помогнат. Марцелина не изпуска Лиза от поглед и я заставя да работи в къщи: да храни кокошките, да бие масло, да мете и простира прането.

Селяните жънат нивите. Сред тях са Лиза, Колен, Марцелина и Никез. Надига се буря, която отнася Никез заедно с чадъра, който носи. Селяните носят мокрите снопи в дома на Марцелина, сред тях се е скрил и Колен, защото само така може да се види с Лиза. Марцелина излиза, като акуратно заключва вратата. Лиза започва да мечтае за бъдещия си живот, копнее да се омъжи за Колен и да си имат деца. Внезапно снопите се размърдват и пред смутената Лиза се изправя Колен.

Отначало Лиза е смутена и засрамена, но постепенно двамата потъват в мечти за бъдещия си съвместен живот. Изведнъж се чува шум от пристигането на Марцелина, в паниката си Лиза скрива Колен в хамбара и започва припряно да работи, предизвиквайки подозренията на майка си. Майката е изненадана от поведението на дъщеря си, а и забелязва, че кърпата на Колен е на врата й.
Разярената Марцелина наказва Лиза, като я заключва в хамбара, където вече е скрит Колен.

Марцелина чака нотариуса, потривайки доволно ръце от изгодния брак с Никез. Гостите пристигат и тя любезно ги посреща.След подписването на договора,  майката тържествено връчва ключа на Никез, за да освободи годеницата си. Когато глупакът Никез отключва вратата всички с изненада установяват, че вътре Лиза не е сама. Мишо, бащата на Никез скъсва договора и ядосан си тръгва. Всички молят Марцелина да благослови младите и на нея не й остава нищо друго, освен да се съгласи.

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

“Зле опазеното момиче” е един от най-старите балети, достигнали до наши дни.
За първи път е изпълнен на 1 юли 1789 г. в Бордо, само две седмици след падането на Бастилията.

Балетът “Зле опазеното момиче” отначало се играе под името “Балет за сламата, или От лошото до доброто има само една крачка”. Той става популярен в редица страни. През 1791 г. се поставя в Лондон. Задържа се в продължение на много сезони в Марсилия, Лион, Париж.
През 1800 г. е поставен в Москва под името “Измамената старица” по хореография на Джузепе Соломони.

При тези многобройни постановки балетът все повече и повече е променян. Всички хореографи и диригенти нагаждат според вкуса и разбиранията си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера. И това се отразява на художествената цялост на произведението.

През годините почти всички видни балетмайстори поставят творбата, а в ролята на Лиза танцуват едни от най-големите балерини: Вирджиния Цуки, Матилда Кшесинска, Тамара Карсавина, Анна Павлова, Олга Лепешинска, Галина Уланова, Мая Плисецка, Алисия Алонсо...

През 1864 г. немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) прави нова преработка на балета “Зле опазеното момиче” и дирижира премиерата му в Берлинската опера.
Хертел е композитор с опит в балета, автор е на няколко творби от този жанр, някои от които се задържат доста дълго на сцената: “Сатанила”, “Приключенията на Флик и Флок”, “Сарданапал” (по Джордж Байрон), “Фантаска” и др. Ала и Петер Хертел подобно на Луи Херолд остава известен най-вече с балета “Напразна предпазливост”. Преработката на Хертел получава широко разпространение в Русия, където се играе в много театри, а постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и др. Добавят музикални номера от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.

 

Снимки ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ:

 

 

TOP