ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Опера в Летния театър 2015 завършва с Оперна гала на 25 август

 

Шестото издание на Опера в Летния театър – Варна 2015 завършва на 25 август с голяма Оперна гала, под диригентството на известния турски диригент Селман Ада, с водещи солисти на Държавна опера Анкара и Държавна опера Варна. Участват Симфоничен оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. В концерта ще чуем гостите от Турция Гьоркем Езги Йълдъръм - сопран, Юнюшан Кулолу – тенор, Тинджай Куртолу - бас и Димитринка Райчева - сопран, Елена Чавдарова-Иса – мецосопран и Пламен Димитров – баритон. В програмата са включени арии и ансамбли из опери на Верди, Бизе, Пучини, Чайковски, Селман Ада. През есента екипът ще представи същия гала концерт, вече под диригентството на артистичния директор на Държавна опера Варна Борислав Иванов, на Международния фестивал в Аспендос – Турция.

СОЛИСТИТЕ

Басът ТУНДЖАЙ КУРТОЛУ е роден през 1970 г. в Анкара.
Завършва висше музикално образование в родния си град. Едва 19-годишен се присъединява към екипа на Държавната опера в Анкара като артист-солист. Представя се последователно като Дон Базилио („Севилският бръснар”,Росини), Тимур („Турандот”,Пучини), Спарафучил („Риголето”, Верди), Филип и Великият Инквизитор („Дон Карлос”, Верди), Зарастро („Вълшебната флейта”, Моцарт), Княз Гремин („Евгений Онегин”, Чайковски), Атила от едноименната опера на Верди, Фигаро и Доктор Бартоло („Сватбата на Фигаро”, Моцарт), Командора („Дон Жуан”, Моцарт), Закария („Набуко”, Верди). Участва в Международните музикални фестивали в Аспендос и Истанбул, изпълнявайки ролите на Рамфис и Цар от „Аида”, Спарафучил от „Риголето”, Закария от „Набуко”, Осмин в „Отвличане от сарая”, Атила, Тимур, Ландграф от „Танхойзер” на Вагнер и др. Ролята на Осмин от оп. "Отвличане от сарая" на Моцарт изпълнява в продължение на 15 сезона в Южна Корея, Китай, Италия, Екатеринбург - Естония. През 1996 г. по повод XI конкурс на името на Борис Христов, Тунджай Куртолу участва в специален концерт в Консерваторията „Джузепе Верди”. В следващите години излиза на различни фестивали и печели много престижни награди от конкурси, гастролира в Хърватия, Дания, Австрия, Русия, Белгия, Италия и др. Пее в най-престижоните оперни театри и концертни зали в света, вкл. Линкълн център в Ню Йорк,  Вашингтон, Кралската академия в Брюксел, Щатсопер в Хамбург и др.
В последните години се занимава и с педагогическа дейност, преподава в Башкент и Ескишехир, както и в Анадолския държавен университет.

Роденият в Истанбул тенор ЮНЮШАН КУЛОЛУ е завършил Държавната консерватория към Университета по изкуства „Мимар Синан”. Специализирал при проф. Том Краузе, проф. Криста Лудвиг и Биргит Нилсон. Ю. Кулолу е носител на множество награди от престижни международни конкурс като ХІ Межд. конкурс ”Чайковски” в Москва, „Кралица Соня” в Осло, оперните конкурси в Дрезден и други градове на Германия, Хелзинки и др. Дебютът му на оперната сцена е в ролята на Ерик от оп. „Летящият холандец” на Вагнер в Регенсбург – Германия. Следват ролите на Зигмунд от „Валкюра” на Вагнер, Княз в „Русалка” (Дворжак), Каварадоси от „Тоска” (Пучини), Измаел от „Набуко”, Самсон от „Самсон и Далила”, Канио от „Палячи”, Флорестан от „Фиделио” на Бетовен, няколко знакови тенорови роли от опери на Вагнер и др. Тенорът се изявава главно по оперните сцени на Турция Германия, Швейцария, Испания, Ирландия, САЩ, Хонг Конг и др. През 2011 година печели наградата „Доницети” като най-добър млад певец на Турция.   
Юнюшан Кулолу е известен с интерпретацията си на Али Баба в оп. „Али Баба и четиридесетте разбойници” от Селман Ада. Той е изпълнител на ролята, освен в родината си и във Вупертал - Германия, където пее на немски език. Освен като оперен солист се изявява и като солист в симфоничния и кантатно-ораториалния репертор, в соловите тенорови партии в Осма симфония на Малер, Девета симфония на Бетовен, „Кармина Бурана” на Карл Орф и др. Във връзка с 200 години от рождението на Вагнер представя на фестивала в Байройт соловите тенорови партии от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” с Истанбулската филхармония „Борусан” и участва в концерт в City Hall на Байройт. В репертоара му присъстват немски, френски, руски, английски, шведски и финландски песни. Получава покани за концертни изпълнения с песенен репертоар и е награден с престижната награда „Лъвът на Финландия” за принос към популяризирането на финландската музика.
Бъдещите му ангажименти включват ролите на Герман от „Дама Пика” на Чайковски в Mittelsächisches Theater (Германия), Форесто от „Атила” и Айзенщайн от „Прилепът” на сцената на Националната опера и балет в Анкара, Бакхус в „Ариадна от Наксос” (Р. Щраус) в Истанбулската опера и др.

ГЬОРКЕМ ЕЗГИ ЙЪЛДЪРЪМсопран е солистка на Държавната опера и балет в Анкара. Родена пре 1981 г. в Анкара, тя започва музикалните си занимания с пиано и виолончело в музикалния отдел на Анадоската художествена гимназия в Анкара. През 1999 г. постъпва  в Държавна консерватория «Хаджетепе» и се дипломира през 2006 г. първа по успех. В следващите години специализира във Виенската музикална академия (метода Feldenkreis), както и в Дюселдорф, Германия при проф. Х. Дорч. След дипломирането си Гьоркен Езги Йълдърм пее в различни оперни театри на Австрия, Люксембург, Белгия, Германия. От края на 2006 г. е солистка на Държавната опера и балет в Анкара. Изпълнява ролята на Блонда от оп. «Отвличане от сарая» на Моцарт и гастролира с Операта на Анкара в Русия, Южна Корея, Естония, Китай, Италия. Пее в Токио с Президентския симфоничен оркестър на Турция. Участва в престижни фестивали в Турция, Австрия, Швейцария, в концерти със симфоничните оркестри на Ескишехир, Измир, Бурса, Билкент, Президентския симфоничен оркестър и оркестърът на Анталия.

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА – сопран е родена в Добрич. Завършва НУИ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София. През 1994 г. участва в Първия национален конкурс “Млади музикални дарования” и получава наградата, учредена от проф. Павел Герджиков за най-добро изпълнение на българска песен и специалната награда, учредена от г-жа Валери Попова. През септември 1996 г. участва в Международния младежки фестивал “Бряг на надеждата” (Добрич) и за  отличното си изпълнение във финалния кръг е удостоена с Грамота и Награда за най-добро представяне от страната домакин. През 1998 г. завършва висшето си образование  и взема участие в студентския спектакъл  “Медиумът” от Джан Карло Меноти, където изпълнява ролята на Мисис Нолън, под режисурата на акад. Пламен Карталов. Следват участия в концерти и спектакли в България и чужбина. През септември 2008 г. е финалистка на Конкурса за млади оперни певци в Алкамо, Сицилия, а през октомври същата година е наградена със специално отличие на конкурса “Мирике” в Контурси Терме, Италия. Там получава и покана за участие в няколко курса на известната оперна певица Лелла Куберли и диригента Даниеле Молес.

На XIV-тия Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” (2009 г.) след успешен сценичен дебют в ролята на Амелия от операта “Бал с маски” на Дж. Верди е удостоена с Трета награда, бронзов медал и диплом. От 2010 г. започват участията й в постановките „Рейнско злато”, „Пръстенът на нибелунга” и „Валкюри” на Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет. През юли 2011 г. с успех изпълнява ролята на Амелия от оп. „Бал с маски” на Верди в премиерен спектакъл в рамките на ММФ „Варненско лято” – копродукция на Националната опера и балет и Държавна опера Варна. От октомври 2011 г. е част от постоянния солистичен състав на Държавна опера Варна. През месец май 2013 участва в премиерните спектакли на „Залезът на боговете” от Р. Вагнер, постановка на Националната опера и балет София, където изпълнява три роли под режисурата на акад. Пламен Карталов и диригентската палка на Ерих Вехтер (Германия). Следва участието й през месец юни в „Рейнско злато”, „Валкюри” и „Залезът на боговете”, като част от цялостното представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” по повод честванията на 200 годишнината от рождението на Р. Вагнер.

В репертоара й присъстват ролите на Аида от едноименната опера на Верди, Леонора от „Трубадур”, Елизабет от „Дон Карлос”, Тоска от едноименната опера на Пучини, Абигайл от „Набуко”, Мадалена от «Андре Шение» и др.

ЕЛЕНА ЧАВДАРОВА-ИСА – мецосопран е родена в семейство на музиканти. Завършила е Пловдивското музикално училище и Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” – София в класа на доц.Ирена Бръмбарова. Специализирала е в Студия за млади оперни певци към Софийската опера. През сезон 1992/93 г. дебютира в ролята на Мадалена от оп. “Риголето” на Верди в Пловдивската опера, където е солистка и до днес. От 1997 г. е постоянен гост на Софийската опера. Елена Чавдарова е лауреат и носител на награди от три престижни международни  оперни конкурси: ІІІ награда от Конкурса за млади оперни певци “Борис Христов” (1996), Първа специална награда от конкурса в Билбао (Испания – 1996) и поощрителна награда от конкурса в Токио през 1997 г. В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди: Амнерис (Аида), Еболи (Дон Карлос), Азучена (Трубадур), Фенена (Набуко), Мадалена (Риголето), Реквием;
Сузуки (Мадам Бътерфлай) на Джакомо Пучини, Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе, Лола от Селска чест на Пиетро Маскани, Олга от Евгений Онегин на Чайковски, Кончаковна от Княз Игор на Ал. Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса гастролира в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин. Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали. Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ – баритон е роден през 1977 г. във Варна. Завършва през 2002 г.  НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева.
Младият певец изгражда десетки централни баритонови роли, които му донасят признание на много оперни сцени в Италия, Франция, Германия, Испания, Гватемала, Дания, Япония, САЩ и др. Oт 2010 г. е солист на Държавна опера – Варна. Репертоарът му включва образите на Шонар и Марсел в „Бохеми”, Барон Скарпия от „Тоска”,  Шарплес от „Мадам Бътерфлай” и Пинг от „Турандот” на Джакомо Пучини; Рембо в „Граф Ори” от Джоакино Росини; Родриго в „Дон Карлос”, Амонасро в „Аида”, Граф ди Луна в „Трубадур”, Жорж Жермон в „Травиата”, Риголето в „Риголето” и Ренато в „Бал с маски” от Джузепе Верди; всички баритонови сола в „Кармина Бурана” от Карл Орф, Папагено от „Вълшебната флейта”, Мазетто от „Дон Жуан” от В. А. Моцарт; Ескамилио от „Кармен” от Жорж Бизе, Енрико от „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Доницети, Алфио от „Селска чест” на Пиетро Маскани, Тонио и Силвио от „Палячи” на Руджиеро Леонкавало, Осман Бей от ‘”Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев, Гунтер и Алберт от „Залезът на Боговете”, Алберих от „Рейнско злато” на Рихард Вагнер, Яго от „Отело”, Ренато от „Андре Шение”, а последната му великолепна интерпретация на Макбет от едноименната опера на Верди е 30-та в неговата творческа биография.


ПРОГРАМА НА ОПЕРНАТА ГАЛА

Първа част

1. Увертюра към оп. „Травиата“ – Верди

2. Хор и балет от ІІІ д. на оп. „Травиата” - Верди

3. Дует на Джилда и Риголето от ІІІ д. на оп. „Риголето“ – Верди
    изпълняват Гьоркем Езги Йълдъръм и Пламен Димитров

4. Ария на Каварадоси от оп. „Тоска“ – Пучини
    изпълнява Юнюшан Кулолу (E lucevan le stelle... )

5. Дует на Дездемона и Отело от І д. на оп. „Отело“ – Верди
    изпълняват Димитринка Райчева и Юнюшан Кулолу (Già nella notte densa)

6.    Ария на Княз Гремин от ІІІ д. на оп. „Евгений Онегин” – Чайковски
    изпълнява Тинджай Куртолу

7. Ария от оп. „Али Баба и четиридесетте разбойници” – музика Селман     Ада
    изпълнява Гьоркем Езги Йълдъръм

8. Ария от оп. „Забранена любов” – музика Селман Ада
    изпълнява Тинджай Куртолу

9. Ария на Елвира и мъжки хор от оп. „Ернани” – Верди
    изпълнява Димитринка Райчева

9. Мъжки хор от І д. на оп. „Ернани” – Верди


Втора част

1. Хор и Ария на Азучена от оп. „Трубадур” – Верди
изпълнява Елена Чавдарова-Иса

2. Ария на Отело от ІІІ д. на оп. „Отело“ – Верди  
изпълнява Юнюшан Кулолу (Dio! Mi potevi scagliar...)

3. Ария на Филип ІІ от оп. „Дон Карлос” – Верди
изпълнява Тинджай Куртолу

4. Увертюра към оп. „Кармен“ – Бизе

5. Хабанера на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе
изпълнява Елена Чавдарова-Иса

6. Ария на Ескамилио от оп. „Кармен” – Бизе
изпълнява Пламен Димитров с хор

7. Ария на Герман от оп. „Дама Пика” – Чайковски   
изпълнява Тинджай Куртолу (Що наша жизнь – игра!)

8. Дует на Аида и Амнерис от оп. „Аида” – Верди
изпълняват Димитринка Райчева и Елена Чавдарова-Иса

9. Триумфална сцена от оп. „Аида” – Верди
    изпълняват Димитринка Райчева, Елена Чавдарова-Иса, Юнюшан Кулолу, Пламен Димитров, Тинджай Куртолу, хор и балет

 

TOP