ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЗА „ДОН ПАСКУАЛЕ“ С ЛЮБОВ

Маестро Светослав Борисов

„Дон Паскуале“ е едно много приятно и свежо заглавие, което изисква пълна отдаденост. Както в театъра, така и в операта, е много трудно да се направи комедия, така че да се намери  границата и да не стане eфтино. Това е предизвикателството от драматургична гледна точка, а предизвикателството в музикално отношение е да създадем една ефирна, лека, дантелена, пулсираща младежки, комедия. Необходима е сериозна подготовка и със солистите, и с оркестъра. Защото оркестърът един ден свири „Тоска“, утре „Дама Пика“, а след след много кратък период му се налага да се пренастрои за нещо такова, като „Дон Паскуале“, което трябва да звънти. Търсим малките детайли, които спомагат да се получат леки иронични закачки както в музиката, така и в играта на артистите. Мисля, че „Дон Паскуале“ е като магнит, в който всеки би намерил нещо за себе си. Надявам се да привлечем и млада публика.  

 

Илина Михайлова - Норина
Моята героиня, ако трябва да избира между това да живее с богат съпруг или да бъде бедна, но влюбена, определено иска да вземе положителните неща и от двете възможности. Но все пак любовта остава най-важна. Когато един човек обича и е обичан, той няма как да не бъде успешен. Партията на Норина ми е много любима. С тази роля преди години спечелих конкурс в Лаго ди Комо, в който наградата беше ангажимент за ролята и тогава обиколих цяла Италия с Норина. Трябва да кажа, че с годините усещам, че я интерпретирам по различен начин. Може би заради опита, а и заради това, че се чувствам все по-удобно на сцената в тази продукция на режисьорката Сребрина Соколова и маестро Светослав Борисов, с когото сме завършили Музикалното училище във Варна.
В „Дон Паскуале“ намерихме много сладки, закачливи неща, които могат да се припознаят в нашия модерен свят. Норина е прекрасна млада дама, която има нужда да се забавлява и да забрави житейските проблеми. Още в самото начало, когато я виждаме в една вана, с книга в ръка, да си играе с балончета, става ясно колко забавен персонаж е тя. Постановката представлява един хубав микс между класическото и сегашното време с много комични ситуации. Зрителите ще ги открият в дуета между Дон Паскуале и д-р Малатеста, когато двамата влизат в градината да търсят влюбените Норина и Ернесто и на още много други места.  

Евгений Станимиров – Дон Паскуале
Гласът и физиката ми предполагат по-възрастни герои, но не мисля, че съм млад за ролята на Дон Паскуале, защото така или иначе се доближавам до неговата възраст . Все пак да изпълнявам ролята на по-възрастен мъж е предизвикателство. Във вокално отношение партията е много интересна и трудна. Стараем се, както каза и маестрото, да търсим добрата граница, за да избегнем бутафорията и да изградим една наистина хубава комедия.

TOP