ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ОЧАКВАЙТЕ "ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА"

На 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна поднася втората си премиера за 2021 г. „Човекът от Ла Манча“, мюзикъл по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън. Зад това заглавие стои великолепният тандем - режисьорът на хитови мюзикъли Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов. Сценографията е дело на  Иван Токаджиев, костюмите са на Петър Митев. Автор на хореографията е Боряна Сечанова, с асистент хореограф Гергана Караиванова. За мултимедията отговаря Константин Гарнизов, а за художественото осветление Лальо Христов.

 

Режисьорът Борис Панкин, който е и преводач на текста, отново работи в пълно творческо единомислие с любимите си актьори Мариан Бачев като САНЧО/САНЧО ПАНСА, Орлин Горанов като СЕРВАНТЕС/ДОН КИХОТ и Лилия Илиева като АЛДОНСА /ДУЛСИНЕЯ. Но не само тези имена са познати от варненските постановки на Борис Панкин, заедно с тях на сцената ще видим великолепния артистичен и семеен тандем от Държавен куклен театър Варна Боян Стоянов като ГУБЕРНАТОРА/ХАНДЖИЯТА и Евгения Василева като ЗАТВОРНИЧКАТА/ХАНДЖИЙКАТА МАРИЯ. Важни роли в екипа са поверени и на добре познатите съмишленици на Борис Панкин Борислав Веженов, Велин Михайлов, Антоанела Петрова, солистката на Държавна опера Варна Мария Павлова, Нейчо Петров-Реджи, актьора от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев. Участват балетните артисти на Държавна опера Варна: Даниел Христов, Лукас Де Коннинг, Давиде Сикети, Франческо Капасо, Евгения Минкова, Алба Егидо, Илиана Божкова, Галина Велчева, Меган Рейд, София Еремина, Анна Андреева, Агнес Ди Маса, Галина Великова, Сандра Дотова, Лиляна Георгиева, Ариана Гуастаферо. Хорът и оркестърът на Държавна опера Варна са неизменна част от приключението „Човекът от Ла Манча“.

MЮЗИКЪЛ, КОЙТО ЩЕ ПРЕГЪРНЕ СЪРЦЕТО ВИ!

"Невъзможният“ мюзикъл “Човекът от Ла Манча” се роди през ноември 1965 г., като една продукция, която никой не искаше. В един театър, който никой не би избрал. Като спектакъл, игнориран от всички, освен от зрителите”, пише авторът на текста Дейл Васерман.

Романът “Дон Кихот” е определен за “най-великата книга на всички времена” от Нобеловия институт. Приключенията на Рицаря на печалния образ, неговият верен оръженосец Санчо Панса и неговата Дама на сърцето Дулсинея Тобоска вдъхновяват автори, драматурзи, композитори, хореографи, век след век. Опитите, романът да бъде интерпретиран на сцена, винаги са били белязани от трудността да се събере обема на произведението в рамките на едни спектакъл.

Блестящата идея на Дейл Васерман да представи книгата чрез история за нейния автор, Мигел де Сервантес дава възможност да се включи най-главното от романа, без опит да се преразкажат повече от 1000-та страници на епоса. Тъкмо тази идея е заложена през 1965 г. в легендарния мюзикъл “Човекът от Ла Манча”. Продукцията започва в Ню Йорк, но далеч от Бродуей. Театърът се намира на 40 пресечки, южно от театралното сърце на града. Самата му сцена е особено специфична – с формата на трапец и публиката е разположена от три страни, няма оркестрина за музикантите, затова и оркестърът е ситуиран от двете страни на сцената.

Рецензиите след премиерата са смесени. Някои критици намират произведението за прекалено сантиментално. Като че ли, този мюзикъл изглежда невъзможен. Но зрителите не мислят така. Рекламата от уста на уста вече работи. Разплаканите хора на финала на спектакъла са докоснати в сърцата си от идеализма на Дон Кихот и неговият отказ да се предаде на цинизма и реалността. Публиката става все повече и и повече, много зрители посещават по няколко пъти спектакъла. Две години по-късно, през 1967-ма, мюзикълът вече се играе там, където заслужава – на Бродуей.

Със своята музика, вдъхновена от фламенкото, с идеята на авторите за театър в театъра, с режисьорския подход да се заложи на импровизационното начало с минимално използване на реквизит и костюми, “Човекът от Ла Манча” не звучи и не прилича на нито един Бродуейски спектакъл. Оттук нататък съдбата на мюзикъла се родее с тази на романа – съдбата на световна слава. „Човекът от Ла Манча“ е удостоен с 10 награди “Тони”, а бродуейската версия се играе 2 328 пъти след премиерата. Мюзикълът е преведен е на много езици, сред които немски, шведски, иврит, финландски, суахили, унгарски, японски, исландски, сиамски, словенски, украински, узбекистански, урду.

Песните от мюзикъла стават хитове в “Билборд” и се изпълняват самостоятелно от звезди като: Елвис Пресли, Франк Синатра, Даяна Рос, Пласидо Доминго (той самият играе Дон Кихот в една от продукциите), Шер. Филмовата версия с участието на София Лорен и Питър О’Тул, продуцирана от Карло Понти, излиза на екран през 1973 г. Мюзикълът е поставен още 4 пъти на Бродуей. Статистиката изчислява: от 1967 г. досега “Човекът от Ла Манча” има между 12 000 и 18 000 продукции по целия свят.

Сега и Варна става част от "невъзможния мюзикъл" за свободата, която се намира на върха на рицарското копие. За да разберем с кристална яснота, че Дон Кихот не се бори с лудостта, а с реалността. А да се бориш с реалността – това е истинското рицарство.

“Човекът от Ла Манча” ... Чуй Дон Кихот!... Живей с неживени мечти! Дон Кихот, Санчо Панса, Дулсинея - рицар, оръженосец, дама на сърцето, дух и инквизиция, чест и бруталност, комедия и трагедия. “Човекът от Ла Манча” е мюзикъл, който ще прегърне сърцето ви! Мюзикъл за свободата на върха на рицарското копие!

Приятно гледане и благодарим, че сте с нас, драги зрители! Извинете – рицари!“

БОРИС ПАНКИН

 

 

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лв.

 

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ Варна, пл. „Независимост” 1:

пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30. В дни със спектакли пон-пет 11:00–13:30 и 14:30-19:00; съб-нед 11:00-16:00. В дни със спектакли съб-нед 14:00.-19:00.

Тел. 052 665 022; Заявки тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център:

Всеки ден 10:00-21:00, почивка 14.00-14,30 и 16:30-17:00, тел. 052 685 214.

Билети и в онлайн мрежите на:

EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и ФКЦ: https://fccvarna.bg/

www.operavarna.com

 

TOP