Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Отличия

 

НАГРАДИ ЗА ТМПЦ - ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

 

2011 – 2019

 

2011

 

-ЗЛАТНО ПЕРО 2011 на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта”  на Даниела Димова за принос към българската култура и възраждане на прекъсналата за 20 години традиция на оперните празници в Летния театър с първото издание на Опера в Летния театър – Варна 2010.

 

-КРИСТАЛНА ЛИРА 2011 на СБМТД за Държавна опера Варна за реализацията на „Проклятието на Фауст” от Хектор Берлиоз в рамките на ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2011. Симфоничен оркестър и хор на Държавна опера Варна със солисти Даниела Димова, Арсений Арсов, Пиер-Ив Прюво (Франция) и Евгений Станимиров. Диригент Амори дьо Клозел (Франция).

 

 

2012

 

-Награда ВАРНА 2012 на Желка Табакова за постановката и хореографията на балета „Лешникотрошачката” на сцената на Държавна опера Варна и по повод 25-годишната й творческа дейност.

 

-Награда ВАРНА 2012 за Маестро Иван Филев, дирижирал с успех многобройни спектакли на Държавна опера Варна и по повод неговата 70-годишнина.

 

-ПОЧЕТЕН ЗНАК С ЛЕНТА на кмета на Община Варна за Тодор Игнатов,  сценограф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за високи постижения в областта на художествената култура, за популяризиране на драматичното и оперното изкуство във Варна, страната и чужбина, за дългогодишната муи сценографска дейност и по повод неговата 60-годишнина.

 

-ЗЛАТНА ЛИРА на СБМТД за тенора Арсений Арсов, солист на Държавна опера Варна, за високи художествени постижения, популяризиране на българското оперно изкуство у нас и по света и дългогодишната му творческа дейност.

 

-ГРАМОТА И ПЛАКЕТ НА МИН. НА КУЛТУРАТА за главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов за изключителни творчески постижения, по повод 40-годишната му творческа дейност на варненската оперна сцена и 70-та му годишнина.

 

-Награда ВРЕМЕ за ТМПЦ – Държавна опера Варна за Симфоничния концерт, с който оркестърът на Държавна опера Варна откри второто издание на Лондонския фестивал на българската култура и представи в световния културен мегаполис кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019. Наградата е резултат от мащабно социологическо проучване, осъществявано всяка година от Община Варна и Икономически университет Варна

 

 

2013

 

-ЗЛАТНА ЛИРА посмъртно за Малина Хубчева, дългогодишна диригентка на хора на Държавна опера Варна, за изключителния й принос за утвърждаване на оперния театър като една от водещите музикални институции в страната.

 

-Награда ВАРНА 2013 посмъртно на Малина Хубчева за дългогодишната й диригентска дейност в Държавна опера Варна и в знак на признание за цялостния й творчески принос за развитие на оперното изкуство във Варна.

 

-КРИСТАЛНА ЛИРА 2013 на СБМТД и Радио Класик ФМ – Награда на публиката за Държавна опера Варна за Опера в Летния театър – Варна 2013.

 

-КРИСТАЛНА ЛИРА 2013 за диригента Юли Дамянов за спектакъла на Държавна опера Варна „Super Star Gala“ в Опера в Летния театър – Варна 2013.

 

 

2014

 

-Златен медал "100 ГОДИНИ БОРИС ХРИСТОВ" от Министерство на културата на Даниела Димова за организацията на концерт "BASSISSIMO" с най-големия италиански Вердиев бас Карло Коломбара и български баси на 28.05.2014 г.

 

-КРИСТАЛНА ЛИРА 2014 на СБМТД – Награда на публиката за Нейчо Петров-Реджи за образа на Исус Христос суперзвезда в премиерната постановка на рок операта „Исус Христос суперзвезда”.

 

-Награда ВАРНА 2014 за екипа на Държавна опера Варна за разширяване на таргет аудиторията и привличане на млади хора в оперния театър през изминалия творчески сезон.

 

 

2015

 

-ГОЛЯМАТА НАГРАДА ВАРНА 2015 за Людмил Ангелов, варненски пианист от световна величина, носител на всички престижни световни награди за пианисти, основател и артистичен директор на ММФ в Толедо, член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Испания, почетен професор в НБУ, основател и артистичен директор на ММФ „Piano Extravaganza” в България, консултант на ММФ „Варненско лято“.

 

-Награда ВАРНА 2015 за Държавна опера Варна и екипа на „Carmen Dance”, уникален оперно-балетен спектакъл по Жорж Бизе, диригент Светослав Борисов, хореограф Сергей Бобров, с участието на български оперни солисти и балетни солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск.

 

-КРИСТАЛНО ОГЪРЛИЕ 2015 и Диплом на СБМТД за Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за изключителен принос в развитието на българската музикална култура.

 

 

2016

 

-Награда ВАРНА 2016 за Хора на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев, за високи художествено-творчески резултати в премиерните постановки в Опера в Летния театър на "Макбет" от Верди, "Дон Паскуале"  и "Любовен еликсир" от Доницети, "Адриана Лекуврьор" от Чилеа и "Царицата на чардаша" от Калман.

 

-ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА ЗАСЛУГИ - Златен от кмета на Община Варна за тенора Арсений Арсов, в знак на признание за заслугите му към оперното изкуство, както и по повод 60-та му годишнина.

 

 

-С титлата ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВАРНА се удостоява Маестро Борислав Иванов за огромните му заслуги към Варненската опера в качеството на нейн директор, главен художествен ръководител, артистичен директор и диригент, както и по повод неговата забележителна 85-годишнина. Ученик на Херберт фон Караян, диригент в продължение на 40 години на Берлинския симфоничен оркестър, Маестро Иванов е дирижирал на 4 континента, но винаги остава свързан с родния град. Във Варненската опера е дирижирал над 2000 спектакъла, организирал е многобройни турнета, с които разнася славата на българското оперно изкуство по света, подпомагал е, подпомага и днес израстването на млади оперни певци и музиканти. Доайен на българските диригенти, той респектира поколения музиканти със своите забележителни качества на човек и творец, посветил целия си живот на оперното изкуство.

 

 -Награда ЗЛАТНА ЛИРА и Диплом на Съюза на музикалните дейци на Македония за Държавна опера Варна за световната премиера на мюзикъла "Граф Монте Кристо" от Ив Деска, режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, сценография и костюми Ася Стоименова, 3 D Mapping Полина Герасимова, в главната роля Христо Ганевски, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

 

2017

 

-ПЛАКЕТ 2017 от ФОБИ, 50-и Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, за успешното представяне на Държавна опера Варна с операта „Норма“ от Белини с диригент Ян ван Маанен, режисьор и сценограф Кузман Попов, костюмограф Ася Стоименова, 3D Mapping Полина Герасимова и солистите Линка Стоянова, Даниела Дякова, Бойко Цветанов, Гео Чобанов, Вяра Железова и Христо Ганевски. Оркестър и хор на Държавна опера Варна, диригент Цветан Крумов.

 

 

-Отличие 2017 от I love Bulgaria за Театрално-музикален продуцентски център Варна - бронзова статуетка с автор проф. д-р Пламен Братанов и Диплом за интелигентно промотиране на спектаклите на ТМПЦ Варна чрез мобилното приложение I love Bulgariа.

 

-Награда Media AwARTs 2017 на независимите варненски журналисти за Държавна опера Варна за високи творчески постижения и по повод 70-годишнината на оперния театър.

 

-Награда Media AwARTs 2017 на независимите варненски журналисти за артистичното превъплъщение на солистката на Държавна опера Варна Илина Михайлова в ролята на кралица Анна Австрийска в мюзикъла „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски, реж. Николай Априлов, диригент Страцимир Павлов.

 

2019 

Награда ВАРНА 2019 за мюзикъла „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. Режисьор Борис Панкин. Диригент Страцимир Павлов. Хореография Боряна Сечанова и Мариана Крънчева.

Сценография Иван Токаджиев. Костюми Анна-Мария Токаджиева.

Участват :

Орлин Горанов, Сребрина Соколова, Мариан Бачев, Лилия Илиева и други
солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера.

 

Награда ВАРНА 2019 за Любомир Кацаров, ветеран, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, танцувал заедно с Екатерина Илиева в първото издание на първия в света Балетен конкурс във Варна.

 

 

TOP