Граф Ори - 2011 г.

Граф Ори - 2011 г.

Опера от Джоакино Росини

Съвместен проект на Държавна опера – Варна и Посолството на Република Франция и Френския културен институт в България.
Операта се поставя за първи път в България.

 

 


photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

ПОСТЪНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент Дидие Талпен (Франция)
Режисьор Емануел Кордолиани (Франция)
Сценография Тодор Игнатов
Художествено осветление Венсан Мюстер (Франция)
Художник на костюмите Жюли Скобелцин (Франция)
Корепетитор  Никола Шесно (Франция)
Хореография Константин Илиев    
Диригент на хора Малина Хубчева

Концертмайстор АННА ФУРНАДЖИЕВА
Художествен ръководител на балета ЕКАТЕРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА
Отговорен корепетитор ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА
Корепетитори: ЖАНЕТА БЕНУН, ДИМИТЪР ФУРНАДЖИЕВ,
РАДОСЛАВА КАРЕЕВА
Репетитор на балета ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Помощник – режисьор СИРМА ПАНЕВА
Суфльор МАЛИНА ХУБЧЕВА


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

ГРАФ ОРИ, владетел на замък, тенор – Валерий Георгиев, Христофор Йонов;
ВЪЗПИТАТЕЛЯТ на Граф Ори, бас – Гео Чобанов, Делян Славов;
ИЗОЛИЕ, паж на Граф Ори, мецосопран – Вяра Железова, Благовеста Статева;
РЕМБО, рицар, приятел на Ори, баритон – Пламен Димитров, Свилен Николов;
ГРАФИНЯ АДЕЛ ФОРМУТИЕ, сопран – Ирина Жекова, Ива Йонова;
РАГОНД, пазителка на замъка Формутие, мецосопран – Силвия Ангелова
АЛИС, млада селянка, сопран – Галина Великова
Рицари, приятели на Ори, придворни дами, селяни и селянки

Либрето Йожен Скриб и Шарл-Гаспар Делестр-Поарсон.

 

„Граф Ори” (премиера 1828) е предпоследната опера на Росини, в която той показва майсторството си на гениален композитор. Приживе съперник по слава на Бетовен, Росини поставя със своите над 30 оперни произведения основата, върху която по-късно италианското оперно творчество ще достигне до своя най-голям разцвет.

Историята на „Граф Ори” е много интересна, защото Росини използва в нея близо две трети от сценичната кантата „Пътуване към Реймс”, поръчана му специално за коронацията на последния френски крал. Произведението, свързано с актуалния повод, било изпълнено само веднъж и за да не изпадне в забвение красивата музика, Росини разширил нотния текст на кантатата и така се появила комичната опера „Граф Ори”. Сюжетът пресъздава домогванията на леконравния Граф Ори до Графиня Адела, дала обет за целомъдрие.

Творбата носи всички елементи, характерни за дълбоко реалистичния стил на Росини - мелодично богатство, тясно свързано с народните мелодии, хармоничен език, превъзходна оркестрация, забележителни оперни ансамбли.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Граф Формутие заминава на кръстоносен поход, като оставя сестра си Адела,  приятелката й Рагонда и придворните дами сами в замъка. Те са дали обет за целомъдрие и всякакво влизане на мъже в замъка е строго забранено. Узнал за това, разпътният и лекомислен Граф Ори решава да ухажва красивата Адела.

Той се измъква от опеката на настойника си (Възпитателят) и се заселва близо до замъка, преоблечен като отшелник, заедно с приятеля си Рембо. Скоро се прочува като гадател и при него идват за съвет и наставления селяните от близката околност. И сега пред жилището на „монаха” се тълпят млади селянки, търсещи помощ за сърдечните си работи. Между тях е Алис – хубаво младо момиче, от чиито сърдечни вълнения двамата преоблечени монаси живо се интересуват.

От замъка излиза госпожа Рагонда. Тя упреква момичетата за веселието в момент, когато господарката им страда за заминалия си брат. Разбрала за гадателските способности на „монаха”, тя решава да се допита за своите и на господарката си нещастия. В това време “монахът” благославя момичетата и им обещава да ги направи щастливи, като им намери добри съпрузи.
Девойките влизат в жилището му. Рагонда го спира и му обяснява, че всички жени в замъка са дали клетва пред заминаващите на кръстоносен поход рицари, че ще избягват мъжка компания, но поведението на младата господарка Адела я тревожи много, защото е изпаднала в меланхолия. Монахът е готов да даде съвет, само че трябва двете дами да дойдат сами при него.

Идва Възпитателят, заедно с пажа на Графа – Изолие. Те търсят навсякъде Графа, а идеята да дойдат тук е на Изолие, който е влюбен отдавна в хубавата си братовчедка Адела. В това време от жилището на мнимия отшелник излизат младите селянки.
Възпитателят ги разпитва и веднага разбира, че именно тук ще намери своя липсващ възпитаник и тръгва да го търси. Изолие, който не познава Графа в монашеските дрехи, се обръща към него за помощ – да улесни срещата му с Адела. Той му разказва за своята любов към нея и за плана си да се преоблече като пилигрим и да влезе в замъка. Графът одобрява идеята, но решава сам да се възползва от нея.

Графиня Адела излиза от замъка, придружена от своята свита, за да се срещне с „монаха” и да поиска съвет. Той я съветва да се влюби, без да знае, че тя отдавна харесва Изолие – графския паж, но й пречи клетвата, дадена пред брат й. Под предлог, че има да даде още съвети, Граф Ори се опитва да влезе в замъка, но внезапното идване на Възпитателя обърква всичко – той го познава и разкрива самоличността му.

Идва пратеник с писмо за Адела, в което се съобщава за връщането на кръстоносците от поход. След ден-два те ще си бъдат у дома. Новината се посреща различно от всички. Адела и приближените й се радват. Графът крои планове как да се вмъкне в замъка в броените часове, които остават. Изолие ревниво се мъчи да предотврати кроежите на Графа, а Възпитателят и графската свита се безпокоят само от забавянето на отпътуването.

 

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Графинята и свитата й бродират в зала в замъка. Внезапно започва буря, а сред гръмотевиците се чува пеене на пилигрими. Жените се молят за тяхното благополучно спасение от бурята.
Адела праща Рагонда да провери кои са те. Рагонда скоро се връща и съобщава, че това са монахини. Адела решава да ги приеме в замъка и кани майката игуменка. Всъщност това не е друг, а самият Граф Ори, преоблечен този път като монахиня. При любезния прием на Адела, той благодари за гостоприемството, след това влизат и останалите „калугерки” – това е свитата на Графа, заедно с Рембо и Възпитателя. Графинята подканва придворните си дами да дадат храна на „бедните монахини”.
Единственото, което липсва е вино, но след малко с радостни възгласи идва Рембо, натоварен с бутилки – той е открил зимника.
Веселието започва, прекъсвано само от влизането на любезните домакини, което принуждава „монахините” да скрият бутилките и да заемат молитвени пози.

Последните новини донася пристигналият Изолие – кръстоносците ще си дойдат още тази вечер. Останал насаме с Адела, той изказва подозренията си, че “монахините”  са преоблечени хора на Граф Ори и с позволение на Графинята се скрива в спалнята. Скоро всичко утихва. Чува се как скръцва вратата на „Майката Игуменка” и стъпки, водещи към стаята на Адела.
В тъмното Изолие заема мястото на Адела и Графът отправя милувките си към него, вместо към Графинята.
Чуват се звуци от тромпет на идващите кръстоносци. В това време в стаята нахлува преоблечената свита на Графа и осветява помещението. Графът е разобличен отново. И докато в общата суматоха всеки търси къде да се скрие, Изолие кавалерски извежда Граф Ори от тайния вход.
С музика и песни влизат кръстоносците.

 

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

През 1822 година, едва 30-годишен, но вече всепризнат като идол на италианската национална опера, Джоакино Росини се среща с Лудвиг ван Бетовен – 51-годишен, оглушал, свадлив и в силно влошено здравословно състояние.
Общувайки с него чрез писане (тъй като не бил в състояние да го чува) Бетовен отбелязва: „Ах, Росини! Значи вие сте този, който е създал „Севилският бръснар”! Поздравявам ви! Докато италианската опера съществува, аз ще продължавам да свиря. Никога не се опитвайте да пишете нещо друго, освен опера-буфа – всеки друг стил би бил насилие върху вашата собствена природа”...

На 38-годишна възраст Джоакино Росини вече има зад гърба си 38 сътворени опери. „Граф Ори” заедно с „Вилхелм Тел” е една от последните между тях. Създадена е през 1828 като част от музикалния материал в нея е заимстван от друга негова творба – „Пътуване по Реймс”, написана три години по-рано за коронацията на френския крал – Шарл Х.

„Граф Ори” е комична опера и пресъздава една хумористична история, но въпреки това има доста различия със съвременния жанр на „опера комик”: докато последният обикновено е изграден върху кратки лирични номера и говорни диалози, „Граф Ори” съдържа „високо издържани, дори масивни музикални форми”, съпровождани от акомпаниращ речитатив.

И макар че и тук откриваме характерната за Росини цветиста оркестрация, кратката й увертюра е доста странна, завършваща с подобно на въздишка пицикато в струнните инструменти.

Премиерата на „Граф Ори” е на 20 август 1828 в Парижката опера под диригентството на Франсоа Антоан Хабенек. Тя за пореден път донася слава на Росини, като му осигурява нестихваща популярност в продължение на цели 20 години.
Няколко месеца след парижкото представяне операта е поставена и в Кралския оперен театър в Лондон, при това – на италиански език!

След още две години – на 16 декември 1830 е премиерата й в Ню Орлиънс – в Théâtre d'Orléans, а на 22 август 1831 – в Ню Йорк.

 

Прочетете още:

Диригентът Дидие Талпен за  операта „Граф Ори” и за нейната постановка във Варна:

Разсъждения върху първата българска постановка на „Граф Ори” :

Българска премиера на „Граф Ори” от Росини на оперната сцена във Варна:

Жюли Скобелцин: Френски поглед върху сценографията и костюмите:

Жест към публиката от „Граф Ори“:

 

Галерия снимки ГРАФ ОРИ:

 


 

 

 

TOP